Luk det danske lobbyparadis
Blogs

Luk det danske lobbyparadis
Halvdelen af de danske folketingsmedlemmerne har fået "modydelser" fra lobbyister, viser en ny undersøgelse, som ikke er nem at finde. Det taler politikerne ikke gerne om.
For ti år siden havde jeg en forestilling om, at selvom lobbyister kan give problemer i Danmark, så er det i småtingsafdelingen. Den opfattelse har jeg måttet justere en del gange siden, og efter udgivelsen af en rapport i oktober om lobbyisme i Danmark, er det helt slut med at forklejne lobbyisters rolle og metoder på dansk grund.
Tornerosesøvnen må slutte nu. Danmark har et lobbyproblem, så der må laves regler for lobbyister.
Rapporten – som i øvrigt ikke er nem at finde - handler om "erfaringer og holdninger blandt folketingsmedlemmer", og er en rundspørge med 50 folketingsmedlemmer som deltagere, fordelt nogenlunde efter partifarve så det passer med Folketingets sammensætning. Den er udarbejdet af et lobbyfirma, Advice, og det bærer teksten da også præg af.
Præsentationen af resultaterne er håndteret, så lobbyindustrien fremtræder så stueren og spiselig som muligt. Det gælder også et af de afgørende spørgsmål, hvor konklusionen kommer først: "Halvdelen af de adspurgte folketingsmedlemmer har aldrig modtaget ydelser fra lobbyister".
Hov. Vil det virkelig sige, at halvdelen af folketingsmedlemmerne faktisk har fået "modydelser"??
Ja, det vil det faktisk. For eksempel har seks procent modtaget rejser, seks procent har modtaget gaver, 10 procent har fået medieomtale, og hele 24 procent har modtaget valgkampsbidrag. Det er jo nærmest amerikanske tilstande, når politikere får bidrag til partiets eller deres egen valgkampskasse som "modydelse", og næppe noget der stiller politikerne i et godt lys i den brede befolkning. Noget tyder på, at de ved det, for i slutningen af november gjorde TV2 et forsøg på at finde nogle stykker, der ville tale med dem om rapporten, og kun en enkelt – Joachim B. Olsen – ville stille op.
Olsen så ikke noget problem, da han vurderer, at hans integritet er i top. Skal man tro undersøgelsen, mener et stort flertal blandt politikerne, at lobbyister har indflydelse på de beslutninger, de tager. De vil givetvis sige, at de blot er blevet opkvalificeret af lobbyisterne. Måske. Og hvad "lobbyist" mere præcist dækker over, er i øvrigt snedig uklart i undersøgelsen, hvor Mærsks maskine og små borgergruppers fodfolk er bunket sammen i samme kategori.
Men rapporten fra Advice viser tydeligt, at vi er ved at få amerikanske tilstande. Lobbyister præger det politiske liv mere og mere, og modydelser er stærkt tiltagende. Det, som adskiller Danmark fra USA, er, at mens amerikanerne har opbygget et skrapt regelsæt for lobbyister, er lobbyindustrien helt ureguleret herhjemme.
I USA er det for eksempel forbudt for forhenværende ministre og embedsmænd at lave lobbyarbejde på deres tidligere arbejdsplads. Derfor var det ganske uamerikansk da selvsamme Advice – firmaet bag undersøgelsen - hyrede tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund-Bech til at promovere Eurofighter som erstatning for F-16. Den var ikke gået i Washington.
Så Tornerosesøvnen må slutte nu. Danmark har et lobbyproblem, så der må laves regler for lobbyister. Et obligatorisk register, etiske regler, og regler for hvad man må gøre, når man lige har været minister eller topembedsmand.