16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En studehandel

Blogs

Knud Andersen
Formand for Landsforeningen Levende Hav
Tidligere maskinarbejder, lærer samt fiskeskipper gennem mere end 25 år. Havmiljøaktivist, medstifter af Landsforeningen Levende Hav og i dag formand samt skipper om bord på Levende Havs kutter Anton.
Blogindlæg af Knud Andersen
tir. 20. okt - 2015
tir. 01. sep - 2015
tir. 24. feb - 2015
tor. 01. jan - 2015

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 24. februar, 2015, 09:26:09

En studehandel

Gitte Seeberg fra Verdensnaturfonden har indgået en studehandel med Danmarks Fiskeriforening om MSC-mærkning af det danske jomfruhummerfiskeri i Kattegat.

Det blå MSC-miljømærke for fisk er efterhånden kendt af mange fiskeforbrugere. Men forbrugerne er ikke bevidste om, at MSC certificerer brutalt, naturødelæggende og ikke mindst CO2-belastende fiskeri.

Før foregik fiskeriet af jomfruhummer mest fra mindre fiskerihavne fra små kuttere med ringe maskinkraft og lette redskaber.

Danskerne fisker jomfruhummer med trawl. Før foregik dette fiskeri mest fra mindre fiskerihavne fra små kuttere med ringe maskinkraft og lette redskaber. Fiskeriet, som gik for sig på den bløde bund på dybt vand, fandt sted i sæsoner og fortrinsvis kun om natten. Der blev anvendt små masker og små søtunger var en vigtig bifangst.

Trawl eller tejner

Nu har dette fiskeri udviklet sig til et fiskeri med større fartøjer med stor maskinkraft, som fisker i døgndrift. Redskaberne er blevet tungere, og der fiskes med flere trawl ad gangen. Områderne udvides mere og mere.

Forskere har påvist, at dette fiskeri skader biodiversiteten. Der er jævnligt bifangster af torsk, som smides ud, fordi der enten ikke er kvoter til at ilandbringe dem, eller kvaliteten er dårlig efter de lange slæb. Trawlfiskeri er ekstremt energikrævende sammenlignet med passive redskaber.

Jomfruhummer kan fanges med tejner. De gør man i Sverige, Norge og Skotland. Søtunger kan fanges med garn. Det er begge redskaber, som kræver et meget lille forbrug af diesel og dermed afstedkommer et meget lille CO2-udslip. At jomfruhummere rentabelt kan fiskes i tejner dokumenteres af et EU-støttet forskningsprojekt, som DTU-Aqua har gennemført med Rikke Frandsen som leder.

Det er en gåde for foreningen Levende Hav, hvorfor Gitte Seeberg med WWF igen og igen prioriterer en brutal og energifrådsende fiskeriform, når WWF ellers udfører et fornuftigt arbejde i forbindelse med forebyggelse af klimaændringerne.

Det skyldes måske, at WWF stod bag oprettelsen af MSC-mærkningsordningen. Denne certificering ser på, om bestandene er overfiskede. Det er udmærket i sig selv. Men den har i øvrigt intet med naturskånsomt fiskeri at gøre, selv om forbrugerne forledes til at tro det.

Eldorado for spekulanter

Det forhenværende folketingsmedlem og nu generalsekretær for WWF, Gitte Seeberg, forsvarer via MSC det mest brutale og naturødelæggende fiskeri, som ofte har store kapitalinteresser bag sig.

Det samme gør Danmarks Fiskeriforening, som aktivt var med til at forvandle dansk fiskeri fra at være en levevej for kystens befolkning til at være et eldorado for spekulanter.

Livscyklusundersøgelser har vist, at det koster seks liter dieselolie at fange et kilo jomfruhummer med trawl, mens det kun koster to en halv liter at fange det samme med tejner.

Man må spørge sig selv: Når nu dette CO2-udsprydende fiskeri har fået klasket et miljømærke på sig, hvordan skal forbrugerne så kunne vælge det naturskånsomme og CO2-venlige alternativ?

Levende Hav arbejder for en mærkningsordning for lokalt baseret, naturskånsomt og klimavenligt fiskeri, og her ville en godkendelse af trawlfiskeriet efter jomfruhummer aldrig komme på tale.