10 Dec 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trafiklobby, motorveje og klima på afveje

Blogs

Leif Kajberg
Næstformand i Rådet for Bæredygtig Trafik
Uddannet bibliotekar, næstformand i Rådet for Bæredygtig Trafik, sekretær foreningen Frit Norden, aktiv i Danmarks Naturfredningsforening, Gladsaxe.
Blogindlæg af Leif Kajberg
fre. 11. sep - 2020
fre. 01. nov - 2019
tor. 04. jul - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 22. januar, 2021, 06:51:18

Trafiklobby, motorveje og klima på afveje

Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen er klar i spyttet: Udvid E45 mellem Vejle og Skanderborg, og byg parallel forbindelse over Lillebælt. Og en ny midtjysk motorvej! Uden tanke på klima og miljø.

”Veje til Vækst i Trekantsområdet”. Det var hovedtemaet på et virtuelt, livestream-debatmøde arrangeret af JydskeVestkysten i samarbejde med business region Trekantområdet og regionale dagblade den 18. januar.

Dette vejræs er som et indforstået agitations- og forhandlingsrum befolket af mænd med konsulent-rapporter og excelark, der tænker og agiterer fortvivlende traditionelt og helt fortrænger klima og miljø.

Jylland fattes motorveje, og Trekantområdet med nøglebyerne Fredericia, Kolding og Vejle er et af de områder i landet, der er allerhårdest ramt af køer (altså dem uden horn) og tæt trafik. Og Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen var derfor klar i spyttet: Udvid E45 mellem Vejle og Skanderborg, og byg parallel forbindelse over Lillebælt. Og en ny midtjysk motorvej! 

Vejræset

Derfor sættes alle kræfter ind på at skaffe milliarder til vejudbygning. Det gælder om at gafle transportmilliarder for næsen af de andre tunge drenge.

For dette vejræs er som et indforstået agitations- og forhandlingsrum befolket af mænd bevæbnet med konsulentrapporter og excelark, der tænker og agiterer fortvivlende traditionelt og helt fortrænger klima og miljø.

Transportsektoren er en maskulinitetens bastion, hvor man lægger arm, puster sig op, slår sig på brystet og kræver sin andel af transportbevillingerne.

For uden ny asfalt til den galoperende bilvækst og nye faste forbindelser er en by eller egn ilde stedt. Og Trekantområdet i Østjylland skal også have sin bid af kagen. Motor- og omfartsveje er konkurrencekraft. Forstå det nu!

Kvinder og unge er stort set forvist fra denne kampplads. Men det er dem, som er taberne, når vejbevillingerne er i hus, asfaltinfrastrukturen er besluttet, og når resterne af den vandaliserede natur endnu engang er blevet ofret på bilismens alter. Og når skadevirkningerne i form af støj, møg, ulykker, partikelforurening (fra dækslid) og foruroligende temperaturudsving for alvor melder sig.

Kvinder og unge sat uden for døren

Kvinder og de unge, der er aktive i Den grønne Studenterbevægelse og Fridays For Future, er bevidst sat uden for indflydelse her. Og det med klimaet er vist også mest noget, de er optaget af ovre i København. Hovedstaden er jo som et beskyttet værksted langt borte fra Produktionsdanmark!

Mappedyr, magtpolitikere og lobbyister tager altid det sidste stik hjem, og de er smarte i deres retorik. Fremtidens motorveje er jo ikke sorte! Nej, vejene bliver skam grønne, og der vil være masser af elbiler og grønne lastbiler og busser på dem! For vi kan jo ikke bare stoppe væksten.

Ordrerne skal jo hives hjem, og hjulene holdes i gang. Ikke mindst i Trekantområdet, hvis business-direktør, Morten Rettig, i en stort opsat avisartikel fremtræder som en glad mand, der udstråler virkelyst og entusiasme!

Skidt være med stress og diagnoser. Skidt være med børnebørnene og den fremtid, vi overlader dem. Bare forbrugsræset kan holdes i gang, bare bundlinjen ser lovende ud.