Aktion socialt bedrageri
Blogs

Aktion socialt bedrageri
Der skal sættes ind overfor socialt bedrageri - men hensynet til borgernes retssikkerhed må aldrig vige for økonomiske hensyn.
900.000 så med, da første afsnit af DR’s nye dokumentatserie ”Aktion Socialt Bedrageri” rullede over skærmen for små 14 dage siden. Det har virkelig givet liv til debatten om socialt bedrageri og indsatsen mod det.
Sidste år opfangede de kommunale kontrolenheder bedrageri for 370 millioner kroner. Ingen ved, hvor stort omfanget af socialt bedrageri er. It-virksomheden KMD har tidligere anslået det til at være i størrelsesordenen 5-12 milliarder kroner om året. Revisionsfirmaet Deloittes bud på det ligger noget lavere.
Dagen efter det første program i DR’s nye dokumentarserie bragte Ekstra Bladet en historie om tømreren Peter, der har tjent omkring 300.000 kroner sort samtidig med, at han er på dagpenge. I ”Dansk Økonomi, forår 2011” der er udgivet af Det Økonomiske Råd lyder det, at det samlede skattesnyd fra sort arbejde beløber sig til cirka 29 milliarder kroner og at velfærdstabet af sort arbejde er på cirka 14 milliarder kroner!
Det er at gå for vidt, når en rådmand i Odense Kommune direkte opfordrer folk til at melde deres nabo.
Da jeg efter at have set det første program i DR’s nye dokumentarserie klikkede ind på Facebook var der masser af kommentarer om socialt bedrageri og indsatsen mod det. Mange var afbalancerede om det vanskelige men vigtige emne, men jeg var og er forfærdet over, hvor mange kommentarer der nærmest var hadske udfald mod de kommunale kontrolmedarbejdere, der udfører et særdeles vigtigt og særdeles vanskeligt arbejde.
Snyd og bedrageri med skattekroner er helt uacceptabelt og skal stoppes! Af hensyn til den slunkne fælleskasse og af hensyn til velfærdssamfundets legitimitet og sammenhængskraft.
Men det er ikke alle midler, vi skal tage i brug. Det er fint for mig, at borgerne har mulighed for at anmelde hinanden. Men det skal bruges med omtanke og respekt, og det er at gå for vidt, når for eksempel rådmanden i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune direkte opfordrer odenseanerne til at melde deres nabo. Og hensynet til borgernes retssikkerhed må aldrig vige for økonomiske hensyn – heller ikke selvom det er for at få has på snydere.
Sort arbejde for store milliardbeløb tyder på, at der skal arbejdes på samfundsmoralen blandt visse grupper (og jo, der er faktisk sammenhæng mellem høj indkomst og stor brug af sort arbejde). Der sker fejludbetalinger af sociale ydelser for meget store beløb, og retsgrundlaget er urimeligt uklart for såvel borgere som medarbejdere, for eksempel når det skal vurderes, hvornår en enlig mor er reelt enlig. Det halter altså på flere punkter.
Vi har alle et ansvar for at få styr på det. Vi skal diskutere sort arbejde med familie og venner. Der skal afsættes de fornødne ressourcer, og myndighederne skal sikre, at omfanget af fejludbetalinger minimeres, at borgerne får den rette rådgivning og vejledning, at retsgrundlaget er klart, og at indsatsen mod bedrageri sker tæt på borgeren med retssikkerheden i højsædet.