28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Efter kommunalvalget

Blogs

Mads Samsing
Næstformand i HK Kommunal
Næstformand for HK Kommunal. Uddannet som socialrådgiver og har arbejdet på jobcenter. 29 år gammel.
Blogindlæg af Mads Samsing
lør. 30. nov - 2013
fre. 25. okt - 2013
lør. 21. sep - 2013
lør. 17. aug - 2013
fre. 21. jun - 2013

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 30. november, 2013, 10:00:27

Efter kommunalvalget

Det er vigtigt at kritisere de snærende bånd, politikerne på Christiansborg binder om halsen på kommuner og regioner. Men der kan trods alt gøres meget indenfor rammerne.

Kommunal- og regionsvalget er overstået. Vi nærmer os årets afslutning, hvor de nysammensatte kommunalbestyrelser og regionsråd skal trække i arbejdstøjet. Der er nok at tage fat på i den kommende valgperiode. Og der skal tages politisk ansvar. 

Det er godt og vigtigt at kritisere de snærende bånd, politikerne på Christiansborg binder om halsen på kommuner og regioner. Der er meget at kæmpe for og imod på det punkt. Men mens der arbejdes på at forbedre rammerne og mindske central styring og detailregulering, så er det også et politisk ansvar for at prioritere inden for de nuværende rammer. Og der kan faktisk gøres meget.

Demokratisk kontrol er ikke lige det første, der falder én ind, når vi taler om private leverandører.

Tillad mig at komme med et par hurtige fif til de valgte:

Lær at forstå embedsmændenes sprog. Men lad være med at begynde at tale det.

Drop det der misforståede vrøvl om kolde og varme hænder og lad være med at tro, at administration er noget, der bare kan spares væk. Det bliver kommunen eller regionen ikke en døjt bedre eller mere effektiv af. En velfungerende offentlig sektor forudsætter en velfungerende administration.

Vis politisk lederskab og tag politisk ansvar for at få ryddet op i de overflødige procesregler og dokumentationskrav, kommunen eller regionen selv belemrer medarbejderne med. Få kommuner er i gang med deres egne tillidsreformer. Men alle skal med på vognen. Der er meget at hente i form af bedre trivsel, bedre udnyttelse af ressourcerne og højere kvalitet i opgaveløsningen.

Skift fokus fra ydelser til opgaver. Serviceydelser er noget der leveres til én eller flere passive modtagere. Opgaver er noget, der løses – gerne sammen med én eller flere aktive. Og brug så det til også at indskrænke borgernes ret til frit valg mellem leverandører af serviceydelser. Det er nok ikke en vindersag fra dag ét, men ikke desto mindre en rigtig god ide, hvis vi skal have mest muligt for vores fælles skat - og mest mulig borgerinddragelse. For demokratisk kontrol er ikke lige det første, der falder én ind, når vi taler om private leverandører.

Der er meget at tage fat på. Og der er meget, der kan gøres noget ved også inden for de nuværende rammer. Stort tillykke til de valgte og god arbejdslyst.