28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En stor offentlig sektor? Ja tak

Blogs

Mads Samsing
Næstformand i HK Kommunal
Næstformand for HK Kommunal. Uddannet som socialrådgiver og har arbejdet på jobcenter. 29 år gammel.
Blogindlæg af Mads Samsing
lør. 30. nov - 2013
fre. 25. okt - 2013
lør. 21. sep - 2013
lør. 17. aug - 2013
fre. 21. jun - 2013

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 13. oktober, 2012, 10:52:10

En stor offentlig sektor? Ja tak

En veldrevet og effektiv offentlig sektor er forudsætningen for, at det private erhvervsliv har gode konkurrencevilkår.

Danmark har verdens største og dyreste offentlige sektor. Er det et problem? Næ. Ville det være et problem, hvis den var ineffektiv? I den grad. Er det tilfældet? Så langt fra.

Det er en ofte udtalt myte, at den offentlige sektor er et drivanker, som trækkes efter den private sektor. Faktisk viser den for nyligt offentliggjorte konkurrenceevneredegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet, at Danmark har én af verdens allermest effektive og veldrevne offentlige sektorer.

Forbundne kar

Det er ikke uden grund, at det er de lande med den mest udbyggede offentlige sektor, der har klaret sig bedst gennem den økonomiske krise. En stor veldrevet offentlig sektor står ikke i modsætning til den private sektor – men er en forudsætning for vækst og jobskabelse i den private sektor.

De private virksomheder var ilde stedt, hvis ikke det var for gode daginstitutioner, skoler og videregående uddannelsesinstitutioner, sundhedssystemet, sagsbehandling af bygge- og miljøsager og så videre.

Lande med den mest udbyggede offentlige sektor har klaret sig bedst gennem den økonomiske krise.

Lige så vel som vækst i den private sektor er forudsætningen for, at vi kan finansiere den offentlige sektor, er en veldrevet og effektiv offentlig sektor forudsætningen for, at det private erhvervsliv har gode konkurrencevilkår.

Kolde og varme hænder

Det har desværre længe været populært at tale om ”kolde” og ”varme” hænder. Og hvis bare vi lukker for den kolde hane, så kan der komme mere ud af den varme. Et tåbeligt og unuanceret rationale.

For det første, fordi mange af de medarbejdere, hvis løn findes på administrationskontoen i budgettet, udfører borgernære opgaver. Det gælder blandt andre jobkonsulenter, biblioteksassistenter, skolesekretærer med flere.

For det andet, fordi et samfund skal administreres. Og hvis ikke der er medarbejdere, der gør det, så er det pædagogen, læreren og sygeplejersken, der skal gøre det.

Et af mine medlemmer fortalte mig engang en lille anekdote, der meget godt beskriver, hvilket syn mange har på offentlig administration. Som noget der bare sker, uden at nogen gør noget.

Da hun og hendes mand skulle skilles, ville manden gerne have den smarte vasketøjskurv med. Den, som man smed det beskidte tøj i, og så kom det tørt og nystrøget op. Han fik den med.

Men han måtte sande, at den ikke længere virkede. Der var jo et afgørende led i kæden, han havde overset: Den, der gjorde det let. Det er faktisk, hvad kontor- og it-personalet gør. De gør det let at være borger og virksomhed i Danmark. Og understøtter dermed vækst og velfærd.

Et stort potentiale

Det er altså ikke et problem, at vi har en stor offentlig sektor. Og lige så vel, som den offentlige og private sektor er hinandens forudsætninger, så gælder det samme for de forskellige medarbejdergrupper i det offentlige.

Når alt det er sagt, så skal vi selvfølgelig lægge os i selen for, at den offentlige sektor fortsat bliver endnu mere effektiv. Og det er der bestemt potentiale for.

Det store potentiale udfoldes bedst gennem tillid, retfærdighed og samarbejde om kerneopgaven. Ved at styre på mål og resultater frem for at kontrollere på minutter.

Det stiller krav til politikere, ledere og medarbejdere. Og det forudsætter, at vi gør op med myten om, at den offentlige sektor er et drivanker, som trækkes efter den private sektor.