29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lovgivning, når den er helt ude i hampen

Blogs

Marc Jørgensen
Advokatfuldmægtig
Advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet Foldschack & Forchhammer. Medstifter af Retshjælpen Rusk, der yder gratis retshjælp til folk, hvis demokratiske rettigheder er kommet i klemme.
Blogindlæg af Marc Jørgensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 08. november, 2012, 20:27:16

Lovgivning, når den er helt ude i hampen

Forbrydelsen står sjældent mål med straffen, når det kommer til myndighedernes forsøg på at stoppe forbruget af cannabis.

I sidste uge tog Københavns Politi det nye narkometer i brug.

Narkometret er et apparat, der ved hjælp af en spytprøve kan teste, om en person har taget stoffer eller røget hash. Politiet bruger apparatet til at teste, om bilister kører i påvirket tilstand.

"Et udmærket initiativ", tænkte jeg, første gang jeg hørte om narkometret. Folk, der kører påvirket rundt i trafikken, er til fare for os alle, og hvis det nye redskab kan medvirke til at forhindre stofpåvirkede personer på vejene, er det da klart et skridt i den rigtige retning.

Desværre er historien om narkometret ikke helt så enkel.

I dag er lovgivningen sådan, at alle stofmængder i blodet over 0,001 milligram per kilo giver ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år og en bøde.

At ryge hash er efterhånden så alment accepteret, at store dele af befolkningen ikke længere anser det for strafværdigt at ryge en joint engang imellem.

Når det kommer til cannabis, er denne lovgivning helt ude i hampen. Kroppen nedbryder THC (det aktive stof i hash) langsommere end for eksempel alkohol. I nogle tilfælde vil der derfor være THC i blodet i flere uger efter den pågældende bilist sidst har røget en joint. Man behøver således slet ikke at være påvirket for at blive fanget af narkometret.

Det har ikke meget med trafiksikkerhed at gøre og en del tyder da også på, at indførelsen af narkometret mere handler om bekæmpelsen af det illegale hashmarked end om påvirkede bilister.

For eksempel udtaler Poul Kjeldsen fra Københavns Politi følgende om brugen af narkometret:

"Ved at ramme købere og brugere hårdt, rammer vi de egentlige bagmænd, nemlig leverandørerne og sælgerne, og det er hovedformålet”

En både uhensigtsmæssig og urimelig praksis.

Urimelig, fordi forbrydelsen ikke står mål med straffen. Næsten halvdelen af den voksne befolkning i Danmark har prøvet at røge hash. At ryge hash er efterhånden så alment accepteret, at store dele af befolkningen ikke længere anser det for strafværdigt at ryge en joint engang imellem.

Uhensigtsmæssig, fordi det ikke virker. I flere årtier har myndighederne forsøgt at stoppe salget af hash med flere kontrolforanstaltninger, uden at hashforbruget er gået mærkbart ned. Intet tyder på at narkometret er en undtagelse.

Jeg er ikke imod idéen om et narkometer, men lovgivningen bør indrettes, så straffen er proportionel i forhold til den ulovlighed der er begået. Ligesom med promillegrænserne bør der indføres nogle mere nuancerede grænser for, hvor meget THC man må have i blodet, inden man sætter sig bag rattet.