30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Strengere straffe har ingen virkning

Blogs

Marc Jørgensen
Advokatfuldmægtig
Advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet Foldschack & Forchhammer. Medstifter af Retshjælpen Rusk, der yder gratis retshjælp til folk, hvis demokratiske rettigheder er kommet i klemme.
Blogindlæg af Marc Jørgensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 13. juni, 2013, 08:45:01

Strengere straffe har ingen virkning

Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative er igen ude at kræve strengere straffe for vold udført af en gruppe. Men hårdere straffe har ingen eller en meget lille effekt på voldsforbrydelser.

Endnu engang ser vi, hvordan borgerlige politikere forsøger at tiltrække vælgere ved at forelå strengere straffe på baggrund af enkeltsager.  

Denne gang er det den såkaldte gruppevold, der er politikernes yndlingsemne.

Det virker på mig, som om politikerne er mere interesseret i at tiltrække vælgere end i at løse problemet med gruppevold.

De seneste 14 dage har der nemlig været et par rigtig slemme eksempler på, at mindre grupper helt umotiveret har overfaldet tilfældige mennesker.

DF, V og K "Tough on crime"

Det har fået Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative til at kræve strengere straffe for vold udført af en gruppe. Det lyder som noget, vi har hørt før. 

Bander, knive og hjemmerøverier er de seneste eksempler på områder, hvor politikere har forsøgt at forøge deres popularitet ved at være ”Tough on crime”. 

Men hvordan er det nu lige, det er gået med disse former for kriminalitet? Mig bekendt er problemerne med bandekriminalitet, knive i nattelivet eller hjemmerøverier ikke blevet afhjulpet med gennemførelsen af strengere straffe.   

Strengere straffe lyder godt i mange vælgeres ører. Som samfund skal vi naturligvis ikke acceptere, at der udøves vold, uanset om volden udøves af enkeltpersoner eller af grupper, men strengere straffe er ikke løsningen på problemet. 

Flere undersøgelser viser, at strafskærpelser ingen eller meget lille effekt har på netop voldsforbrydelser.

Tænker ikke over straframmen

Når der begås vold, er det meget sjældent, at gerningsmanden tager sig tid til at overveje, hvad straframmen er, inden han overfalder sit offer. Med andre ord sker det meste vold spontant, og netop derfor skal der tænkes i andre baner end mere straf, når det handler om at stoppe volden.  

Det er i øvrigt allerede en skærpende omstændighed, at vold udøves af flere i forening. Det fremgår klart af straffeloven. 

Retspraksis i dag er, at der lægges cirka en tredjedel oveni straffen, hvis der har været flere om at begå volden. Et tilfælde af vold, der normalt ville give 60 dages fængsel, giver således 90 dages fængsel, hvis det er udført af en gruppe. 

De politikere, der kræver strengere straffe, er udmærket klar over disse ting. Men skal man som politiker trænge igennem mediebilledet, er det selvfølgelig meget mere effektivt at kræve strengere straffe end at stille forslag om, at problemet undersøges nærmere af kompetente folk, der måske kan komme med nogle forslag, der rent faktisk kunne gøre noget ved problemet. 

Det virker på mig, som om politikerne er mere interesseret i at tiltrække vælgere end i at løse problemet med gruppevold.