28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Borgerligt bankrøveri

Blogs

Nikolaj Villumsen
Medlem af EU-parlamentet for Enhedslisten
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2011 til 2019. Har været udenrigs- og beredskabsordfører samt næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. november, 2012, 10:25:10

Borgerligt bankrøveri

De borgerlige politikere er ikke økonomisk ansvarlige. Det viser skandalen om Bankbakke II.

Danmarkshistoriens største tyveri. Sådan betegner den socialdemokratiske topforhandler af Bankpakke II, Henrik Sass Larsen, lokumsaftalen mellem tidligere økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen og direktøren for Danske Bank, Peter Straarup. Den daværende konservative formand accepterede, at skatteborgerne tog risikoen, mens bankerne tog gevinsten. Hele 24 milliarder kroner er statskassen gået glip af. Et gigantisk beløb der kunne være brugt til at skabe arbejdspladser og bevare velfærd.

Skandalen gør mig først og fremmest vred over råddenskaben i toppen af Danmark. Ligeledes udstiller afsløringen tandløsheden hos Socialdemokraterne, der trods bedre vidende endte med at stemme for bankrøveriet.

Men skandalen viser også noget andet. Den understreger, at de borgerlige ikke er økonomisk ansvarlige. I hvert fald ikke hvis man med økonomisk ansvarlighed mener ansvar for velfærdssamfundet. Tværtimod har de borgerlige belejligt brugt krisen til at lave ødelæggende reformer af velfærden, som de ellers aldrig var kommet igennem med.

Den daværende konservative formand accepterede, at skatteborgerne tog risikoen, mens bankerne tog gevinsten.

De lande, der er blevet hårdest ramt af den globale finanskrise, er de lande, hvor borgerlige eller socialdemokratiske regeringer har været længst fremme med liberalistisk afregulering af bankerne og finansmarkeder. Historierne om den ”keltiske tiger” i Irland og det ”islandske mirakel” forstummede, da bolig- og bankboblen brast, men meget liberalistiske samfund som USA, Spanien, Letland og England blev også ekstra hårdt ramt.

Herhjemme byggede VKO’s økonomiske politik ligeledes på en boligboble fremkaldt af skattestoppet og afregulering af boligmarkedet. Da krisen ramte, førte det ikke til selvransagelse hos VKO, men yderligere liberalistiske angreb på fællesskabet. Mens Lene Espersen uddelte gaver til bankerne, lancerede Lars Løkke et frontalt angreb på velfærdssamfundet. Genopretningspakken lavede massive velfærdsforringelser og beskar dagpengeperioden. Da dette ikke løste de økonomiske problemer, besluttede Løkke at afskaffe efterlønnen. Senest har Løkke foreslået nulvækst i den kommunale velfærd.

Bankpakke II-skandalen er en afgørende chance for venstrefløjen til at afsløre de borgerliges bluff. De kan ikke håndtere økonomien, som de ellers bryster sig af. I stedet misbruger de den økonomiske krise til at forringe forholdene for de mange og berige de få.

Vi har i stedet brug for en solidarisk økonomisk politik, der regulerer og beskatter finanssektoren samt opretter en almennyttig bank.