EU angriber dagpengene
Blogs

EU angriber dagpengene
Det er ikke lige vilkår, at danske lønmodtagere skal have et års medlemsskab og et års arbejde for at få dagpengeret, mens udenlandske arbejdere kan nøjes med tre måneder.
Den radikale skatteminister, Morten Østergaard, påstår, at EU står for lige vilkår. Men i virkelighedens verden forholder det sig helt omvendt.
EU-kommisssionen truer nemlig Finland med en sag ved EU-domstolen. Stridspunktet er det finske dagpengesystem, der begrænser EU-borgeres ret til finske dagpenge. Taber Finland sagen, vil Danmark også blive ramt.
Det er ikke lige vilkår, at danske lønmodtagere skal have et års medlemsskab og et års arbejde for at få dagpengeret, mens udenlandske arbejdere kan nøjes med tre måneder. Det er ulige vilkår.
Regeringen skal tvinges til at vælge velfærd og solidaritet fremfor EU.
Udenlandske arbejdere er selvfølgelig velkomne her i landet, men det skal ske på lige vilkår – samme pligter, samme rettigheder. I de fleste andre EU-lande optjenes ret til understøttelse under helt andre betingelser end herhjemme. I Danmark betaler vi et meget højt kontingent, for at være medlem af en a-kasse.
Jeg mener de danske dagpengeregler er alt for stramme. Det skal være nemmere at optjene dagpengeret i Danmark. Men indtil reglerne ændres, skal de følges, også af udenlandske arbejdere. Derfor stiller Enhedslisten nu forslag i Folketinget, der kan sikre lige vilkår, også hvad angår dagpengeregler.
Det lægger pres på regeringen. I forvejen er de klemt af diskussionen om børnepenge, hvor de i strid med dansk lov blindt følger EU's krav, uden at have opbakning i Folketinget. Venstre har nemlig droppet partiets traditionelle EU-entusiasme for et par måneder her op til EU-parlamentsvalget.
Men de blå partiers løsningsforslag på børnepengene er dybt usolidarisk. De foreslår, at børnechecken laves om til skattefradrag. Sker det vil 10.000 danskere med lave indkomster miste børnepengene. 30.000 vil få deres børnepenge beskåret. Løkke benytter angrebet fra EU til at fjerne velfærden fra de fattigste danskere. Det er ikke bare ondt. Det er drøn hamrende usolidarisk.
EU's krav til børnechecken giver et alvorligt problem. Det er ingen hemmelighed, at vikarbureauer bruger børnechecken til at lokke underbetalt arbejdskraft til Danmark. Det undergraver vores løn- og arbejdsvilkår.
Det er selvfølgelig ikke et problem i sig selv, at en svensker eller polak får børnecheck, hvis de arbejder på samme vilkår som deres danske kolleger. Men det er et problem, når børnechecken misbruges til social dumping.
Derfor har Enhedslisten foreslået, at der sættes massivt ind overfor social dumping med ID-kort i udsatte brancher, arbejdsklausuler, kædeansvar og øget kontrol. Eller at børnepengene ikke kan sendes ud af Danmark.
Regeringen er derfor lagt under et massivt pres. Lægger fagbevægelsen kræfter i, kan det blive et interessant forår. Jeg mener, regeringen skal tvinges til at vælge velfærd og solidaritet fremfor EU.