Grøn omstilling skal ikke tørres af på de svageste
Blogs
Grøn omstilling skal ikke tørres af på de svageste
Det har ikke hold i virkeligheden, når klimaministeren påstår, at Enhedslistens klimaplan vil tørre regningen af på de fattigste. Hverken arbejdsløse, pensionister og lavtlønnede kommer til at betale for den grønne omstilling.
Regningen for finanskrisen er blevet betalt af lavtlønnede og hårdtarbejdende danskere med højere pensionsalder, forringelse af dagpengene, samt reform af førtidspension og fleksjob. Nu er det afgørende, at regningen for den grønne omstilling ikke også betales skævt.
Både lønmodtagere og pensionister vil få flere penge mellem hænderne med Enhedslistens plan.
Derfor har Enhedslisten fremlagt en plan for den nødvendige grønne omstilling af Danmark, så vi lever op til vores forpligtelser i Paris-aftalen, men gør det sådan at lav- og mellemindkomst familier ikke får færre penge mellem hænderne.
Det er for os en bunden opgave at sikre, at grøn omstilling går hånd i hånd med social retfærdighed.
Straks efter fremlæggelsen lød det fra Venstres klimaminister, Lars Christian Lilleholt, at Enhedslistens plan ville tørre regningen af på de fattigste. Enten har ministeren ikke læst planen, eller også er han fuld af løgn. Lige meget hvad er det pinligt for venstreministerens troværdighed.
Grøn check
For virkeligheden er, at både lønmodtagere og pensionister vil få flere penge mellem hænderne med Enhedslistens plan. Også hvis de bor i provinsen og bruger bilen til at komme rundt.
Gennemføres den ambitiøse omstilling, som Enhedslisten foreslår, vil der nemlig ske en forhøjelse af den grønne check sådan, at arbejdsløse, pensionister samt lav- og mellemindkomst lønmodtagere vil få flere penge mellem hænderne. Det vil kompensere dem for de øgede udgifter, de eventuelt vil få ved nye grønne afgifter på benzin og flyrejser.
For rigtig mange vil planen ikke alene være en økonomisk fordel, men også betyde praktiske forbedringer. Der sker nemlig en massiv investering i bedre kollektiv transport, så det bliver hurtigere og lettere at komme rundt med tog, bus og letbaner. Prisen på billetter vil blive sat 30 procent ned, og der vil blive givet tilskud på mellem 100.000 og 50.000 kroner til de 250.000 første, der køber en elbil.
En vigtig del af den grønne omstilling er nemlig også at sikre, at der er reelle alternativer til at tage fly eller bil, når man skal rejse. Enhedslisten foreslår derfor også en europæisk togfond, der skal skabe et billigt, effektivt og bæredygtigt alternativ til at tage flyet, når man skal rejse i Europa.
Tvangsprivatisering
Lige nu ser vi, hvordan EU er i gang med at ødelægge vores fælles togselskab DSB med krav om tvangsprivatisering. Det skal stoppes. Vi har brug for stærke fælles togselskaber til at sikre nattog og lyntog, så man kan sætte sig ind i toget på banegården i Danmark og vågne under Sydeuropas sol næste morgen.
Det vil med andre ord kræve et opgør med det nyliberalistiske angreb på fællesskabet og en aktiv indsats fra samfundet at redde kloden.
Der er ikke alene brug for en omfordeling i vores eget land sådan, at de rigeste kommer til at betale mest. Men også en hjælpende hånd til de fattigste lande i verden. Udviklingsbistanden skal hæves og omlægges, så den maskerede erhvervsstøtte, der i dag gives til selskaber, i stedet går til støtte til klimatilpasning og bæredygtig udvikling blandt verdens fattigste.