Tid til opgør med EU's markedsliberalisme
Blogs

Tid til opgør med EU's markedsliberalisme
Vælgerne har forkastet de EU-begejstrede partiers såkaldte Europapolitiske aftale, der bygger på, at Danmark skal ”være med i kernen i EU”.
Siden et flertal af de danske vælgere sidste torsdag stemte nej til afskaffelse af retsforbeholdet har ja-politikere og kommentatorer stået i kø for at fortælle, at vælgerne ikke vidste, hvad de stemte om.
Arrogancen fra den politiske elite i Danmark kender ingen grænser. Ærlig talt så er der jo ingen af os, der har været inde i hovederne på alle nej-sigerne eller for den sags skyld inde i hovedet på alle ja-sigerne.
Vi har ikke brug for et overstatsligt unionsprojekt, men for et mellemstatsligt samarbejde
Men hvorfor overhovedet havde mistillid til vælgerne? Hvorfor ikke antage at vælgerne faktisk har forholdt sig til det, de blev spurgt om? Nemlig om retsforbeholdet skulle erstattes med en tilvalgsordning, så politikerne i fremtiden ville kunne overføre selvbestemmelse til EU uden at spørge befolkningen. Et flertal af danskerne svarede klart nej.
Der er tydeligvis en stor forskel på hvordan politikerne og befolkningen ser på EU. For rigtig mange almindelige mennesker i Danmark er EU social dumping, forringelser af velfærden og udemokratiske beslutninger truffet langt væk.
Flertallet af befolkningen ønsker at bevare selvbestemmelsen og har afgivet et demokratisk nej. Det bør politikerne og meningsdannerne acceptere. Vælgerne har dermed forkastet de EU-begejstrede partiers såkaldte Europapolitiske aftale, der bygger på, at Danmark skal ”være med i kernen i EU”.
Danskerne ønsker ikke mere og mere EU. Det er på tide, at det EU-kritiske flertal af den danske befolkning lukkes ind i forhandlingerne om Danmarks Europapolitik. Hidtil har den foregået bag lukkede døre. Efter det rungende nej er det på tide, at også de EU-kritiske partier kan deltage i forhandlingerne.
Det skal selvfølgelig være forhandlinger om en parallelaftale omkring Europol. Men vi har også brug for at tage fat om de store dagligdags problemer, som EU skaber for befolkningen. Vi skal have sat effektivt ind overfor social dumping, der stortrives som resultatet af EU's liberalistiske indre marked.
Vi skal have skabt åbenhed om EU-politikken i Danmark og sikret, at regeringen ikke længere kan løbe om hjørner med Folketinget og befolkningen, når de vil gennemføre ny EU-lovgivning.
Og det skal sikres, at EU ikke blander sig i vores finanspolitik og forhindrer, at vi kan bevare vores solidariske velfærdsmodel. Med andre ord skal mennesker og miljø sættes over EU's markedsliberalisme.
I Enhedslisten har vi stemt nej, fordi vi har en vision om et mere demokratisk, internationalt og europæisk samarbejde. Vi mener, Danmark bør arbejde aktivt for forpligtende internationale samarbejder om kriminalitetsbekæmpelse, klimaforandringer og en solidarisk fordeling af flygtninge.
Men det bør ikke ske på bekostning af demokrati og rettigheder. Vi har ikke brug for et overstatsligt unionsprojekt, men for et mellemstatsligt samarbejde omkring udfordringerne i Europa.