30 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Magtanvendelser mod plejebørn skal frem i lyset

Blogs

Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår
Formand for Københavns Madhus, næstformand for Poesiens Hus, tidligere direktør i Forbrugerrådet.
Blogindlæg af Rasmus Kjeldahl

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. maj, 2016, 07:05:40

Magtanvendelser mod plejebørn skal frem i lyset

Det er et skridt i den rigtige retning, at der er ved at blive vedtaget en ny lov om magtanvendelse overfor anbragte børn og unge på institutioner og opholdssteder. Men plejefamilier skal med i lovfovforslaget.

Satspuljepartierne indgik i november en ny aftale om magtanvendelse over for anbragte børn og unge på landets institutioner og opholdssteder.

Anbragte børn kan fortælle om, hvor voldsomt det føles at blive låst inde på deres værelser i flere døgn.

Loven skal behandles i Folketinget i slutningen af maj måned. Formålet er at tydeliggøre, hvornår det er i orden for personalet på opholdssteder, institutioner og i alle plejefamilier at anvende fysisk magt over for anbragte barn – og hvornår det ikke er. 

Der er brug for nye regler. Som det er nu, er der alt for mange gråzoner på området, hvilket forringer især børnenes retssikkerhed.

Plejefamilier skal med i lovforslaget

Børns Vilkår har været bisidder for mere end 1700 børn – mange af dem er anbragte og kan fortælle historier om, hvor voldsomt det føles at blive låst inde på deres værelser i flere døgn, blive lagt i benlås, blive bortvist, råbt ad og ydmyget af de voksne, de er tættest på hverdagen. 

Forslaget er derfor et tiltrængt skridt i den rigtige retning. Vi er dog i Børns Vilkår bekymrede for, at plejefamilier ikke er omfattet af lovforslaget. Konkret betyder det, at institutioner skal registrere fastholdelser og magtanvendelser – men det skal plejefamilier ikke. 

I den bedste af bedste verdener skal plejefamilier ses som en hjemlig base for et anbragt barn med almindelige "frie rammer" om opdragelsen og omsorgen. Ganske ligesom i andre familier.

Dog er virkeligheden sådan, at i dag anbringes børn med omfattende udfordringer også i plejefamilier, der derfor bliver radikalt anderledes udfordret end gennemsnitsfamilier.

Vi ved fra den kortlægning, Rambøll foretog i forbindelse med arbejdet i magtanvendelsesudvalget tilbage i november 2013, at der allerede i dag gennemføres et stort antal magtanvendelser i plejefamilierne. 

Magtanvendelser i plejefamilier skal ikke registreres, og der er derfor et stort mørketal, der bidrager til den usikkerhed om rettigheder, der generelt er gældende for familieplejeområdet.

Hvis vi ønsker at højne kvaliteten af anbringelser, er det derfor nødvendigt, at plejefamilierne bliver omfattet af reglerne om magtanvendelse. Det styrker børnenes retssikkerhed og giver plejefamilierne mulighed for at få professionel sparring på, hvordan de griber de svære situationer mest hensigtsmæssigt an i forhold til børnene. 

Brug for uddannelse i konfliktløsning

En ting er nemlig, at reglerne er tydelige. Noget andet er, at pædagoger og plejefamilier forvalter dem bedst muligt.

Ud fra vores samtaler med børn både gennem bisidning og på BørneTelefonen ser vi et stort behov for, at såvel personalet på opholdssteder som plejeforældre uddannes i forebyggende indsatser, konflikthåndtering og børns rettigheder.

Magt skal håndteres på bedst mulig vis og som den sidste udvej.

Der er et stykke vej igen før magtanvendelse håndteres på den bedste mulige måde. Vi er i gang. Lad os gå hele vejen – det er i alles interesse, ikke mindst børnenes.