29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mange børn påtager sig skyld for skilsmisser

Blogs

Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår
Formand for Københavns Madhus, næstformand for Poesiens Hus, tidligere direktør i Forbrugerrådet.
Blogindlæg af Rasmus Kjeldahl

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 28. januar, 2016, 08:09:45

Mange børn påtager sig skyld for skilsmisser

Hvert tiende skilsmissebarn oplever det som hans eller hendes skyld, at far og mor går fra hinanden. Børns Vilkår mener, at der er brug for en ny skilsmissekultur, som sikrer den tilstrækkelige hjælp og støtte til forældre og børn.

Alene i 2014 oplevede 26.000 børn, at deres forældre flyttede fra hinanden.

En stor del af disse børn er tynget af skyld og forvirring over forældrenes skilsmisse. Eller, som pigen på 14 år, formulerer det til BørneTelefonen hos Børns Vilkår:

”Mine forældre skal til at skilles, og de skændes utrolig meget. Skænderierne handler om mig og mine søskende, så jeg føler, at det er min skyld, at de skal skilles.”

Lad os stå sammen om at skabe flere børnevenlige skilsmisser, så børn ikke svigtes.

Pigen her er ikke alene om at føle skyld, idet hvert tiende skilsmissebarn oplever, at det er hans eller hendes skyld, at forældrene skal skilles og hvert tredje barn føler sig forvirret.

Det viser tal fra Epinion, der har spurgt skilsmissebørn om, hvilke følelser, der kommer tættest på, da forældrene blev skilt.

Tallene indgår i en rapport, Børns Vilkår og Egmont Fonden står bag. Rapporten giver et unikt indblik i, hvordan det er at være barn, når mor og far bliver skilt, idet den indeholder en analyse af, hvad børn fortæller om skilsmisse til BørneTelefonen hos Børns Vilkår.

Børn har brug for en god forklaring

Ud af samtalerne på BørneTelefonen kan vi se, at mange børn ikke rigtig ved, hvorfor forældrene skal skilles. Enten har børnene fået en forklaring, de ikke kan forstå, eller også har de ingen forklaring fået.

Uden forklaring begynder barnet at spekulere, og børn kan i nogle tilfælde komme til den konklusion, at det er deres skyld, at familielivet skal brydes op.

Selvom det betragtes som normalen at blive skilt, må vi aldrig glemme, at det ikke er normalen for barnet, der står i klemme mellem mor og far.

Vi mener, at der er behov for en ny skilsmissekultur i Danmark. En kultur, hvor forældre får hjælp og støtte i skilsmisse, så skilsmissen ikke efterlader barnet i en loyalitetskonflikt eller med følelser som skyld og forvirring.

I 2014 var der 937 samtaler på ForældreTelefonen hos Børns Vilkår om skilsmisse. Mange af henvendelserne handler om det tidspunkt, hvor forældre skal fortælle barnet om skilsmissen for første gang. Samtalerne drejer sig ofte om, hvornår og hvordan forældre skal have denne svære samtale med barnet.

Forældre efterlyser vejledning

Forældrene efterspørger ikke kun råd om, hvordan de kan få en god samtale med børnene om beslutningen, men også råd om hvordan de skal håndtere barnets følelser og reaktioner på den ændrede situation.

Skilte forældre efterspørger altså viden om, hvordan de skal være skilsmisseforældre. Det kræver, at samfundet kan anvise den rette hjælp.

Børns Vilkår og Egmont Fonden vil gerne skubbe på en udvikling hen imod flere børnevenlige skilsmisser. Derfor står vi blandt andet bag hjemmesiden skiltmedbørn.dk, hvor forældre kan få indsigt i, hvordan børn oplever skilsmisser og gode råd til at hjælpe børnene bedst muligt.

Lad os stå sammen om at skabe flere børnevenlige skilsmisser, så børn ikke svigtes, når forældrene går fra hinanden.