De små og store ting
Blogs

De små og store ting
Der er ingen tvivl om, at EU-parlamentsvalgets helt store tema er social dumping. Det er det grundlæggende spørgsmål, hvad byder vi tilrejsende arbejdstagere, og hvordan tager vi imod dem.
Hvordan kan man være sikker på, at der er valgkamp til EU-parlamentsvalget?
Ganske simpelt, når de fleste ja-partier kæmper om at være stærkt kritiske og fast besluttede på at stoppe, at EU får mere magt – og når det i hvert tilfælde ikke er dem selv, som har sagt ja til at give EU denne magt.
I Folkebevægelsen mod EU mener vi det, som vi hele tiden har ment. Nemlig, at arbejdstagerne skal være velkomne, men at vi skal sikre, at de arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår.
Således kan vi nu konstatere, at valgkampen er i fuld gang, og det er som altid spændende at se, hvad der bliver fundet på.
Der er ingen tvivl om, at valgets helt store tema er social dumping. Der er det grundlæggende spørgsmål, hvad byder vi tilrejsende arbejdstagere, og hvordan tager vi imod dem.
I Folkebevægelsen mod EU mener vi det, som vi hele tiden har ment. Nemlig, at arbejdstagerne skal være velkomne, men at vi skal sikre, at de arbejder på danske løn- og arbejdsvilkår. Det er egentlig et ret simpelt princip, selv om der naturligvis kan være visse udfordringer ved at udføre det på alle dele af arbejdsmarkedet.
Angiveligt er i hvert fald SF og S enige med os. Men man kan godt blive lidt i tvivl. Noget af det, vi har hørt aller mest om i valgkampen, er, at disse partier skal til EU for at sikre strejkeretten. Jeg kan bare ikke lade være med at undre mig: Hvorfor er det netop nu, at de skal til EU-parlamentet for at sikre den?
Det er ikke mange år siden, at vi var mange, der foreslog, at de skulle afvise Lissabontraktaten med mindre strejkeretten blev sikret via en social protokol. Noget som begge partier afviste. De ville gerne støtte en social protokol, men ikke afvise en traktat uden. Resultatet har vi set igennem mange år: Strejkeretten er underlagt EU-retten og bliver begrænset af EU.
Men lad os bare tage ja-partiernes udsagn for gode varer, så må vi jo så forvente, at ved næste traktatændrings-proces vil de insistere på en social protokol – eller er det bare tomme ord?
Det var valgets store emne. Hvis vi så et øjeblik skal vende blikket mod en verden i børnehøjde, så er der dårligt nyt. Fra denne sommer skal Danmark nemlig igen acceptere solcreme til børn med hormonforstyrrende stoffer – det har EU bestemt. Derfor lyder det temmelig hult, når tilhængerne påstår, at EU er forbrugernes beskytter.
Har du lyst til at tale EU midt-i-mod, så kast dig ind i valgkampen. Vi har brug for alle kræfter.