22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU ud af kommunerne

Blogs

Rina Ronja Kari
Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU
31 år og født på Nørrebro i København. Cand. soc. i virksomhedsledelse og organisationssekretær hos Pædagogstuderendes Landssammenslutning. Har været aktiv EU-modstander siden 2000.
Blogindlæg af Rina Ronja Kari

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 16. november, 2017, 08:51:51

EU ud af kommunerne

Når offentligt ansatte kræver brud med budgetloven for kommuner og regioner, skal det også rettes mod Bruxelles.

I næste uge er der kommunal- og regionsvalg. Noget af det, der helt sikkert fylder for mange af os, når vi står i stemmeboksen, er de stramme budgetrammer og nedskæringerne på velfærden.

Det nytter ikke at stemme på politikere, der lover mere velfærd, hvis de ikke også vil bryde med finanspagten.

Det fylder også for mange af de offentligt ansatte, der de seneste uger har været på gaden, blandt andet med krav om at bryde med budgetloven for kommuner og regioner.

Den kamp har også rigtig meget med EU at gøre.

Danmark er nemlig underlagt EU's finanspagt, som begrænser, hvor store underskud medlemslandene på have på deres offentlige budgetter.

Når der er nedgang i økonomien, eller hvis der er velfærdsområder, hvor udgifterne stiger, så må vi altså enten skære eller sætte skatten op. Vi kan ikke vælge at føre en ekspansiv finanspolitik og for eksempel investere os ud af problemerne ved at skabe offentlige arbejdspladser.

I Danmark er finanspagten udmøntet i den føromtalte budgetlov, som lægger lofter over, hvor mange penge kommunerne og regionerne må bruge på velfærd.

Finanspagten har altså vidtgående konsekvenser for hvilken økonomisk politik vi kan føre herhjemme. Alligevel blev den indført af et flertal i Folketinget uden en folkeafstemning.

Det fratager selvfølgelig ikke politikerne herhjemme for ansvar. Hverken det flertal i Folketinget, der har indlemmet Danmark i Finanspagten, eller de lokalpolitikere, der finder sig i at ligge under for budgetlovens krav.

Men det er hamrende vigtigt, at folk får at vide, hvilken rolle EU spiller. Det nytter jo ikke meget at stemme på politikere, der lover mere velfærd, hvis de ikke også lover at bryde med finanspagten og budgetloven!

I løbet af valgkampen har Folkebevægelsens medlemmer sat fokus på EU's indflydelse på velfærden rundt omkring i landet.

Vi har også oplyst om det med en infovideo, som kan deles på Facebook, og en plakat, der kan hænges på arbejdspladsen, i klasselokalet og lignende.

Men når man ser bort fra det, er emnet desværre ikke noget, der fylder meget i den offentlige debat.

Heldigvis er EU-modstand jo ikke noget, der begrænser sig til de perioder, hvor vi skal i stemmeboksen. Vi kommer i Folkebevægelsen mod EU til at blive ved med at sætte fokus på dette vigtige emne, og vi har brug for alle, der vil være med.

Rigtig godt EU-modstands-lokalvalg til alle!