10 Dec 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fuldtid er en del af løsningen

Blogs

Sascha Madsen
Talsperson for FOA Ungdom
Født i 1991. Uddannet pædagogisk assistent.
Blogindlæg af Sascha Madsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 29. januar, 2018, 09:48:11

Fuldtid er en del af løsningen

Over 73 procent af SOSU'erne er i dag ansat på deltid. Et tilbud til dem om at komme på fuldtid kan være en del af løsningen på, at der i 2026 mangler op mod 40.000 ansatte i faget.

Sidste år var medierne fyldt med overskrifter som denne: "Samfundet skriger på flere social- og sundhedsassistenter."

Flere fuldtidsstillinger skal give mere tid til de enkelte opgaver, så vi kan få respekten og anerkendelsen tilbage til SOSU-faget.

Det problem mærker 73 procent af landets kommuner – og det bliver kun værre i fremtiden. Vi risikerer, at der kommer til at mangle op mod 40.000 SOSU’er i år 2026, ifølge tal fra FOA.

Samtidig står vi overfor en kæmpe udfordring. Der er ikke social- og sundhedsassistenter nok at tage af. Arbejdsløsheden for denne faggruppe er nemlig på under 2 procent.

Men hvordan løser vi så problemet med manglen på arbejdskraft nu og her, når der ikke er nogle ledige at ansætte?

En god start

Svaret er faktisk ret simpelt. Kommunerne har nemlig masser af deltidsansatte – faktisk er 75,3 procent af alle kommunalt ansatte social- og sundhedsassistenter på deltid. Så der er allerede et stort potentiale derude. Jeg synes derfor, at kommunerne skal starte med at give de deltidsansatte fuldtid. Det kan ikke løse hele problemet, men det er en god start.

Jeg ved, at der sikkert er mange SOSU'er derude, der nu ville sige til mig: "Jeg kan ikke holde til at arbejde flere timer." Det ved jeg godt, I ikke kan. Ikke hvis I skal arbejde i samme tempo, som I gør nu. Arbejdsmiljøet skal selvfølgelig følge med – både det fysiske og psykiske. Og det er kommunernes ansvar, at vores velfærdshelte kan udføre deres arbejdsopgaver, uden at skulle gå hjem fra arbejde med dårlig samvittighed.

For borgernes skyld

Hvis ikke vi gør noget ved manglen på dygtigt personale i ældreplejen, så går det hårdt ud over vores borgere. Kommunerne gør nemlig i højere grad end tidligere brug af vikarer for at afhjælpe problemet med manglende faglært arbejdskraft. Hvordan går det ud over borgerne, tænker du måske? Hvis kommunen har mange skiftende vikarer, så betyder det også, at borgerne har mange forskellige vikarer på besøg. Vikarer, som ikke nødvendigvis kender borgernes faste rutiner.

Og de faste rutiner er enormt vigtige for de demente borgere. De har brug for at kende rutinerne ved f.eks. bad og toiletbesøg, ellers kan de ikke forstå, hvad der sker. Men det er ikke kun de demente, det går ud over. Alle borgere er bevidste om, at mange forskellige personer hjælper dem med deres intimhygiejne. Det er enormt grænseoverskridende at skulle blotte sig for så mange forskellige mennesker. Det er uværdigt og ikke noget, vi skal byde nogen!

Gør som Holstebro

I Holstebro har borgmester H.C. Østerby allerede udtalt, at han vil give de deltidsansatte flere timer, hvis de ønsker det. Og det hilser jeg varmt velkommen. Jeg håber derfor, at resten af landets kommuner vil følge H.C. Østerbys gode eksempel og give de deltidsansatte fuldtid, hvis de ønsker det. Jeg håber samtidig, at medarbejderne står sammen, og samtidig kræver, at det skal give mere tid til de enkelte opgaver, så vi kan få respekten og anerkendelsen tilbage til SOSU-faget.