29 Mar 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flere på fuld tid er ikke et quickfix

Blogs

Signe Hagel Andersen
Næstformand Dansk Sygeplejeråd, Hovedstaden
Blogindlæg af Signe Hagel Andersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 11. februar, 2019, 19:25:10

Flere på fuld tid er ikke et quickfix

Politikerne får det til at lyde, som om et quickfix kan få flere sygeplejersker på fuld tid. Det er helt afgørende, at arbejdstempoet kommer ned og normeringerne op.

Man kan ikke bare klemme mere arbejde ud af de sygeplejersker, der allerede knokler og har et presset arbejdsliv. Sygeplejersker kompenserer for et fortravlet sundhedssystem ved at gå ned i tid. Arbejdstempoet skal ned og normeringerne op, hvis flere skal arbejde mere.

Det er i høj grad arbejdsbetin-gelserne der gør, at mange arbejder deltid.

I dag er det ekstremt svært at rekruttere sygeplejersker til ledige stillinger. I 2025 vil der mangle omkring 6000 sygeplejersker, viser beregninger. 

Regeringen kender problemerne og vil derfor øge sygeplejerskernes arbejdstid. Hvis bare en sygeplejerske på deltid arbejder 1,3 timer mere om ugen, vil det svare til 1000 flere sygeplejersker, forklarede sundhedsministeren i forbindelse med udspillet "Flere hænder og større arbejdsglæde", som blev lanceret i januar. Men det er langt fra så nemt, som det lyder.

Fuld tid må ikke koste

I 2013 besluttede regionerne, at flere skulle arbejde på fuld tid på hospitalerne. Nu, fem år senere, er kun én procent flere ansatte kommet på fuld tid. Et kig på sygeplejerskestillinger på jobindex viser, at hver tredje sygeplejerskestilling er en deltidsansættelse. Det hænger blandt andet sammen med, at det er politisk bestemt at flere ansatte på fuld tid ikke må gå ud over vagtplanerne og koste mere.

For nylig bragte Politiken historien om, hvordan sygeplejerskers daglige fremmødetid på Rigshospitalet er reduceret for at få vagtplanerne til at hænge sammen. Konkret betyder det, at sygeplejerskerne skal have kortere arbejdsdage, men til gengæld arbejde 13 dage mere om året. Det vil anspore flere til at arbejde på deltid, mener en sygeplejerske fra hospitalet, da flere vagter vil betyde færre fridage.

Det er i høj grad arbejdsbetingelserne der gør, at mange arbejder deltid. Når Dansk Sygeplejeråd spørger sygeplejersker, hvorfor de ønsker deltid, svarer de fleste, at det er for at få arbejds- og privatliv til at hænge sammen. Når sygeplejerskerne bliver spurgt om, hvad der kan få dem til at gå op i tid, svarer 48 procent: en større økonomisk gevinst. Dernæst svarer 30 procent et bedre arbejdsmiljø, såsom mindre travlhed, lavere arbejdspres og bedre opbakning fra kolleger.

Arbejder gratis

Til sidst skal det siges, at mange sygeplejersker allerede arbejder mere, end de er ansat til. En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at otte ud af 10 sygeplejersker, inden for en måned, har arbejdet ud over deres aftalte eller forventede arbejdstid. Mange tager ekstra vagter eller arbejder over, fordi der skal dækkes ind på grund af underbemanding, sygdom eller mangel på vikarer.

Der er derfor ikke et quick fix, når det handler om at løse problemet med manglen på sygeplejersker. Man kan ikke trylle folk op i tid, før arbejdsmiljøet og økonomien bliver bedre. Men et sted at starte er at give mine kolleger arbejdsro. Jeg frygter, at en ny reform vil medføre uoverskuelige omstruktureringer, der igen vil sende os på overarbejde.