En ekspertkomite i FN’s arbejdsorganisation, ILO har netop underkendt Sveriges såkaldte Lavallov. Loven begrænser de svenske fagforeningers muligheder for at konflikte for svenske overenskomster med udenlandske firmaer, som arbejder med udstationerede arbejdere i landet.
Udtalelsen kommer efter en klage fra svensk LO og TCO til ILO, hvis juridiske eksperter er nået frem til, at EU-dommen begrænser svensk fagbevægelses muligheder for at konflikte mod udenlandske firmaer. Det er i strid med de internationale konventioner om faglige rettigheder.
Samtidig opfordrer ILO til, at de svenske fagforeninger skal holdes skadesløs for den erstatning, de blev idømt for deres blokade mod det estiske firma Laval.
Det kan måske opmuntre LO Danmark og den danske regering til at slå et slag for EFS forslag om en social protokol.
Lavalloven kom, efter at EU-domstolen havde dømt de svenske fagforeningers blokade mod Laval ulovlig.
Dommen fik også konsekvenser i Danmark, hvor der blev vedtaget en Lavallov, som beskriver de krav, fagbevægelsen kan konflikte for overfor udenlandske virksomheder.
Udmeldingen fra ILO får nu Enhedslistens ordfører om social dumping, Finn Sørensen, til at rejse sagen overfor Beskæftigelsesministeren.
- Ministeren bedes tilkendegive om hun vil bede ILO´s juridiske eksperter om en vurdering af den danske lavallovs overensstemmelse med relevante ILO konventioner, spørger han.
ILO underbygger kritik
Enhedslisten var modstander af lavalloven og Finn Sørensen mener, at ILO’s udtalelse underbygger partiets kritik af loven.
- Jeg synes, at udtalelsen fra ILO´s ekspertkomite er bemærkelsesværdig. Den underbygger den kritik, som Enhedslisten fremførte i forbindelse med den danske Lavallov, som blev vedtaget på baggrund af EU-Domstolens afgørelse i Lavalsagen, siger Finn Sørensen.
- Enhedslisten – og mange fagforeninger – kritiserede loven for at være en begrænsning af de danske fagforeningers forhandlings- og konfliktret, når det drejer sig om udstationerede arbejdere fra andre EU-lande. Det blev simpelthen ulovligt at kræve lige vilkår, siger han.
- Regeringen mente dengang noget andet, og derfor vil det jo være rart at få ILO´s vurdering af, om også den danske Lavallov strider imod to af ILO´s kernekonventioner om retten til faglig organisering og kollektiv forhandling, siger Finn Sørensen.
Slå et slag for social protokol
- Men hvad skal en sådan vurdering bruges til, har det nogen praktisk betydning, selv om så ILO skulle ende med at kritisere den danske Lavallov?
- Det får sikkert ikke umiddelbart den konsekvens, at regeringen så retter ind. De vil sikkert, som de gjorde i 2008, da Lavalloven blev vedtaget, henvise til, at LO og DA var enige om at støtte Lavalloven. Men en udtalelse fra ILO, vil alligevel være et godt rygstød i den videre diskussion om de faglige rettigheder i EU´s indre marked, mener Finn Sørensen.
- Det kan måske opmuntre LO Danmark og den danske regering til at slå et slag for EFS forslag om en social protokol, hvor det slås fast, at de faglige rettigheder ikke må køres over af EU-reglerne om fri bevægelighed for tjenesteydelser – sådan som det er sket i EU-domstolens fortolkning af udstationeringsdirektivet, siger Finn Sørensen.
Artiklen har tidligere været bragt på eufagligt.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278