Vi ansætter østeuropæisk arbejdskraft, fordi vi mangler kvalificeret dansk arbejdskraft.
Sådan svarer 42 procent af de arbejdsgivere, som har deltaget i en undersøgelse om, hvad der får danske virksomheder til at hyre udenlandske arbejdere, og hvad deres erfaringer er hermed. Hele 78 procent svarer, at de også fremover forventer at benytte østeuropæisk arbejdskraft som en fast del af deres arbejdsstyrke.
Undersøgelsen er lavet af centerleder Søren Kaj Andersen og Jonas Felbo-Kolding, videnskabelig assistent, ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.
Forskerne har valgt fem brancher ud: landbrug, rengøring, hotel og restauration, bygge og anlæg og udvalgte dele af industrien. Fælles for dem er, at det især er i de brancher, østarbejdere er ansat.
Østeuropæere bliver brugt som en gruppe, der skal presse lønningerne på det danske arbejdsmarked.
Carsten B. Hansen, faglig sekretær 3F BJMF
I mandags offentliggjorde de to forskere resultatet af deres arbejde, og administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen, kom hurtigt på banen med en kommentar.
Han udtaler til arbejdsgiverforeningens elektroniske nyhedsbrev Opinion, at lønmodtagere fra de østeuropæiske lande er blevet en "uundværlig del" af det danske arbejdsmarked og at rapporten viser, at de indgår "på lige fod" med danske medarbejdere.
- Det er en virkelighed, der står i skærende kontrast til de myter om østeuropæiske medarbejdere, som dele af fagbevægelsen stædigt har forsøgt at danne, mener Jørn Neergaard Larsen.
Carsten B. Hansen, faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) er dybt uenig.
Forskel på kvalifikationer
- Jeg har meget svært ved at genkende argumentet om mangel på kvalificeret arbejdskraft fra min hverdag. Vi har masser af arbejdsløse, siger han til Arbejderen.
Carsten B. Hansen tænker selv på faglige kvalifkationer, men tvivler stærkt på, at arbejdsgiverne i undersøgelsen gør det samme. Han ville derfor gerne have haft arbejdsgivernes svar på, hvad de konkret mener.
- Er det en kvalifikation, at man er til rådighed 60 timer om ugen, kan arbejde hver lørdag-søndag og vil arbejde for et mindre beløb, så kan det da godt være, at østarbejderne har kvalifikationerne fremfor danske håndværkere, lyder det fra den faglige sekretær.
Han har i mere end ni år beskæftiget sig med østarbejderproblematikken i byggebranchen og set utallige eksempler på, hvordan østarbejdere bliver snydt og bedraget af griske arbejdsgivere.
Et af de nyere eksempler bliver omtalt i Arbejderen i dag.
Carsten B. Hansen mener ikke, man, som DA-direktøren, kan konkludere, at østeuropæerne arbejder på lige fod med danskerne. FAOS-rapporten ser nemlig kun på forholdene for den tredjedel af de udenlandske arbejdere, der er ansat i danske firmaer, og siger intet om de to tredjedele, som er udstationeret her i landet.
To tredjedele mangler
I bygge- og anlægsbranchen er der to udstationerede for hver fastansat østeuropæer, og LO-formand Harald Børsting mener da heller ikke, at rapporten fra FAOS giver et reelt billede af udenlandske lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår i Danmark.
- Der foregår social dumping i et betydeligt omfang i Danmark. Det her er bare toppen af isbjerget, for man har jo kun spurgt de danske arbejdsgivere. Hvad med alle de udenlandske firmaer, der opererer i Danmark, spørger Harald Børsting.
Forskerne har forsøgt at spørge til udstationeredes og vikarers løn, men de kontaktede virksomheder, der havde oplyst, at de havde haft østeuropæiske udstationerede eller vikarer tilknyttet, kunne eller ville generelt ikke fortælle noget om disse gruppers løn, forklarer Jonas Felbo-Kolding til Arbejderen.
- Det var blot 21 procent af virksomhederne, der havde haft østeuropæere tilknyttet via underentreprenører, som kom med brugbare svar om den gennemsnitlige timeløn. På den baggrund er det ikke muligt at sige noget repræsentativt om de udstationeredes lønforhold. Vi ved dog fra tidligere undersøgelser, at lønnen for netop udstationerede er lavere end generelt i brancherne, siger den videnskabelige FAOS-assistent.
Lavere løn
Undersøgelsen viser, at østeuropæerne, ansat i de danske virksomheder, er billigere i løn end danskerne. Gennemsnitslønnen for en østarbejder ligger på 128 kroner i timen, men med visse lønforskelle i brancherne. Eksempelvis får 10 procent af de lavestlønnede i landbrug og skovbrug 85 kroner i timen. Halvdelen af østeuropæerne inden for landbrug og hotel- og restauration får en gennemsnitlig løn på 120 kroner i timen eller mindre. I udvalgte dele af industrien og i bygge- og anlæg er lønnen højere.
- Selvom de her personer har de kvalifikationer, som arbejdsgiverne efterlyser, så er det åbenbart stadig i orden at betale dem mindre end de danske håndværkere. Ja, de har faktisk flere kvalifikationer end deres danske kolleger, men hvorfor bliver de kvalifikationer så ikke honoreret, spørger Carsten B. Hansen.
Han giver selv svaret:
- Fordi østeuropæere bliver brugt som en gruppe, der skal presse lønningerne på det danske arbejdsmarked.
Kun syv procent af arbejdsgiverne svarer, at de vælger østeuropæisk arbejdskraft på grudn af lønnen. Alligevel fremhæver 32 procent den lavere løn, når de skal fortælle om fordelene ved østarbejdere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278