07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

– Jeg har ikke kendt til brud på overenskomst og sikkerhedsregler

Hovedentreprenør på omstridt byggeplads:

– Jeg har ikke kendt til brud på overenskomst og sikkerhedsregler

Dansk Boligbyg A/S har opsagt samarbejde med underentreprenør efter overfald på to faglige aktivister. Boligbygs administrerende direktør efterlyser fortsat dokumentation på, at firmaet har overtrådt overenskomst og sikkerhed.

Dansk Boligbyg A/S har opsagt samarbejdet med DS Byggeri efter det voldelige overfald på to faglige aktivister, væltede stilladser og ødelagte biler på den omstridte byggeplads på Nørrebro i København.
FOTO: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Når Dansk Boligbyg A/S har ophævet aftalen med DS Byggeri på boligbyggeriet på hjørnet af Lundtoftegade og Tikøbgade i København, så er det på grund af den seneste tids tumult omkring byggepladsen og ikke fordi, at underentreprenøren har overtådt overenskomster og sikkerhedsregler.

Ingen har fremlagt dokumentation på, at der foregår underbetaling og heller ikke på, at de har arbejdet for meget.
Anton Nørgaard, Dansk Boligbyg A/S

Det forklarer administrerende direktør i Dansk Boligbyg Anton Nørgaard til Arbejderen: 

– Vi har ingen bevis på, at der foregår underbetaling. Ingen har endnu fremlagt den dokumentation. Indtil videre ved vi heller ikke, om de har arbejdet for meget. Når vi alligevel ophæver aftalen med DS Byggeri, så er det på grund af det, der skete mandag. Ingen af os synes, det giver mening at fortsætte, og ingen af os kan være tjent med den udvikling, sagen har taget. 

Massivt overarbejde

Modsat hovedentreprenøren, så har Rasmus Kreutzmann fra 3F BJMF helt andre oplysninger om forholdene på arbejdspladsen, som byggefagforeningerne igennem et stykke tid har holdt ekstra øje med:

– DS Byggeri siger, at de har ansat fire mand, der hver arbejder 37 timer om ugen. Men vi kan se, at der arbejder mange flere, op til 20 mand. Der arbejdes i weekender og alle døgnets timer, og der arbejdes op til 70 timer om ugen. Det, vi oplever på pladsen, er snyd, sort arbejde og underbetaling, fortæller Rasmus Kreutzmann til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Faglig strid handler om snyd, sort arbejde og manglende sikkerhed

Det kommer bag på Anton Nørgaard, at der bliver arbejdet både aftener og i weekender:

Hvis 3F har nogle beviser, så vil vi gerne have det forelagt. Det havde da været dejligt, hvis 3F var kommet til os med deres oplysninger noget før, inden det hele eskalerede. 

– Det havde da været dejligt, hvis 3F var kommet til os med deres oplysninger noget før, inden det hele eskalerede, mener Anton Nørgaard.
Dansk Boligbyggeri A/S

Direktøren gentager, at firmaet stadig ikke har set dokumentation på, at det forholder sig, som eksempelvis 3F siger.

Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, kan næsten ikke få luft.

– Hallo. De har en byggeledelse. Men hvad er det for en byggeledelse, der går hjem klokken 16 den ene dag og møder næste morgen uden at tænke over, hvordan der kan stå en hel facade pudset op. Og hvad med den videoovervågning, der er på pladsen. Der må de da også kunne se, hvornår der er aktivitet på pladsen, siger han til Arbejderen. 

Manglende sikkerhed

Sikkerheden på pladsen er et andet alvorligt problem, som netop stilladsarbejderne har peget på. Til stor frustration for dem, så er det stillads, som omkranser det fem etagers høje boligbyggeri, bygget af ikke-uddannede folk. Til tider er arbejdet foregået i højderne uden den nødvendige sikring og efter mørkets frembrud med lys fra pandelamper. 

Stilladsarbejderne mener, at stilladset er opsat ulovligt, og har anmeldt sagen til Arbejdstilsynet. Så sent som søndag kontaktede de Arbejdstilsynet for at få dem akut ud og se på den efter stilladsarbejdernes mening helt uforsvarlige genopbygning af stilladset. Men Arbejdstilsynet kom ikke. 

Den bekendte dråbe

Det var også søndag, at to faglige aktivister om aftenen blev overfaldet af et tæskehold på 10-12 personer. Overfaldet blev den bekendte dråbe, der mandag fik 300 stilladsarbejdere til at nedlægge arbejdet og demonstrere mod DS Byggeri. Det hele endte i stor tumult med væltede stilladser og biler – og med at Dansk Boligbyg A/S ophævede aftalen med underentreprenøren.

>>LÆS OGSÅ: Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

Utilfredsheden med DS Byggeri ApS fik vrede stilladsarbejdere til at vælte dele af det stillads, der ifølge dem var bygget af folk uden den nødvendige uddannelse.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Har I ikke selv et ansvar for at tjekke, om den underentreprenør, som I indgår aftale med, overholder spillereglerne?

– Jo, og i vores aftaler med underentreprenører betinger vi os altid, at de skal overholde danske overenskomster. Vores folk på byggesagen tager løbende stikprøver af, om aflønning foregår, som den skal. For eksempel beder vi jo om at få forelagt dokumentation på lønsedler, og det, vi har fået fremlagt, viser, at de har fået efter overenskomsten, forklarer Anton Nørgaard, der også er bestyrelsesmedlem i Bygningsentreprenørsektionen under arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri.

Konkurrencedygtige priser

Ifølge Anton Nørgaard har DS Byggeri også tidligere udført opgaver for Dansk Boligbyg. 

DS Byggeri har for nuværende 45 ansatte i sin stab, kan man læse på firmaets hjemmeside. Og videre:

"Vi har flere års erfaring med yderst kvalificeret arbejdskraft fra Østeuropa ... Vores medarbejdere har den rette håndværksmæssige baggrund, er fagligt dygtige, og de har en god og høj arbejdsmoral. Vi kan derfor levere tryghed i kvaliteten til yderst konkurrencedygtige priser."

Administrerende direktør i anpartsselskabet er Donatas Aleksandravicius, der også er administrerende direktør for Dono Holding ApS og DS Ejendom ApS – alle med postadresse på Bjørnstrupvej 52 i Aars i Himmerland Kommune. 

Ifølge udtalelser til Berlingske, så mener Donatas Aleksandravicius, at hele konflikten drejer sig om, at han og de ansatte i firmaet er ikke-danskere.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2019 - 09:08   05. dec. 2019 - 10:41

Social dumping

noc@arbejderen.dk
Om Dansk Boligbyg A/S

Dansk Boligbyg A/S er et aktieselskab oprettet i 1998. Selskabet beskæftiger sig med rådgivende ingeniørvirksomhed inden for byggeri og anlægsarbejder.

I maj 2019 beskæftigede firmaet 90 ansatte.

I 2017 havde selskabet nettoomsætning på over 688 millioner kroner. Det steg i 2018 til 923 millioner.

Årsresultatet for 2017 viste et overskud på 19.780.000 kroner, og også det var steget i 2018 til 21. 267.000 kroner.

Dansk Boligbyg A/S har hovedkontor i Horsens og afdelingskontorer i Roskilde, Odense og Aalborg.