07 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Byggefag mistænker kriminelle kræfter for at stå bag overfald

Konflikt med kriminelle undertoner

Byggefag mistænker kriminelle kræfter for at stå bag overfald

Konflikten på byggeplads i København viser, at der er behov for optrapning af indsatsen mod social dumping og kriminelle kræfter i byggebranchen, mener byggefagene.

Overfaldet på to faglige aktivister forstærker byggefagforeningernes formodning om, at kriminelle kræfter opererer i den danske byggebranche.
FOTO: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Mistanken om, at kriminelle kræfter opererer i den danske byggebranche, har fået ekstra næring efter de seneste dages ballade på en byggeplads i København. Det mener Byggefagenes Samvirke i København, der mandag holdt møde med den aktuelle sag på dagsordenen.

Vi vil ikke acceptere, at fagligt aktive bliver udsat for bøllebank og skal frygte for deres liv og helbred.
John Ekebjærg-Jakobsen, 3F København

– Den her konflikt viser, hvad der kan ske, når skruppelløse bagmænd får lov at tage over. Det er ikke det, vi vil have. Politikerne må derfor sikre, at SKAT, Arbejdstilsyn og politi får de ressourcer, der er nødvendige for at holde den kriminelle 'tredje part' ude af arbejdsmarkedet, udtaler konstitueret formand Claus Westergreen efter et møde i forretningsudvalget mandag.

Byggepladsen på hjørnet af Lundtoftegade og Tikøbgade på Nørrebro i København har længe været i fagforeningernes søgelys på grund af brugen af udenlandske underentreprenører og underbetalte håndværkere fra Polen og Litauen.

Der bliver holdt øje

Stilladsarbejderne har holdt særligt øje med stilladset, som, de mener, er bygget til dumpingløn og af folk uden den nødvendige uddannelse. Fredag i sidste uge gennemførte stilladsarbejderne så en større faglig aktion med krav om, at sikkerheden på pladsen blev bragt i orden, og dele af stilladset blev for tredje gang pillet ned af vrede stilladsarbejdere.

>>LÆS OGSÅ: Faglig strid handler om snyd, sort arbejde og manglende sikkerhed

– Men fagforeningerne er ikke alene om at holde øje med pladsen, konstaterer John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København.

Han fortsætter:

– Søndag opdager en faglig sekretær i elektrikernes fagforening, der ligger klos op ad byggeriet, at der er aktivitet på pladsen. Den faglige medarbejder kontakter en stilladsarbejder, og da de lidt senere sammen nærmer sig byggepladsen for at tjekke, hvad der foregår, bliver de brutalt overfaldet og gennembanket af 10-12 personer. 

Det koster en tur på hospitalet. Den faglige sekretær blev udskrevet søndag aften med tæskemærker på kroppen og brækkede ribben, mens stilladsarbejderen måtte tilbringe natten på Bispebjerg Hospital til observation.

Nordisk indsats mod mafia og kriminelle

John Ekebjærg-Jakobsen har som tidligere formand for Byggefagenes Samvirke og Stilladsarbejdernes Brancheklub igennem et par år samarbejdet med byggefagforeninger i Norge og Sverige for at skabe øget fokus på mafia og kriminelle bagmænd i byggeriet.

>>LÆS OGSÅ: – Sæt ind mod kriminalitet i byggeriet

– I Sverige er de kriminelle bagmænd fra Balkan, og i Oslo er det albanere, der volder problemer, siger han og nævner, at vi i Danmark har set eksempler på lyssky virksomhed ved etableringen af letbanen i Aarhus og metrobyggeriet i København.

3F anmeldte i 2016 italienske firmaer på metrobyggeriet i København med mistanke om, at de var en del af en større international narkoring. Politiet lagde sagen ned, da vidnerne ikke turde udtale sig af frygt for repressalier.

Vi sætter grænsen

Om den aktuelle sag i København siger John Ekebjærg-Jakobsen:

– Vi vil ikke acceptere, at der går underbetalte håndværkere på byggepladser, hvor sikkerheden er truet, og slet ikke at fagligt aktive bliver udsat for bøllebank og skal frygte for deres liv og helbred. Derfor arbejder vi videre med at finde ud af, hvem der står bag tæskeholdet.

– Det er helt sikkert ikke de udenlandske arbejdere, der har råd til at hyre de her gustne typer. Vi har derimod en stærk formodning om, at vi har at gøre med kriminelle bagmænd, sandsynligvis med interesse i hvidvask af penge. Hvem har ellers råd til at hyre de her typer til at komme og uddele bøllebank?

Mandag morgen nedlagde stilladsarbejderne i København arbejdet i protest mod overfaldet på deres faglige kolleger. De mødtes på en plads tæt ved boligbyggeriet, og på et tidspunkt løb vreden af med en flok af de strejkende, der stormede byggepladsen og væltede en del af stilladset.

>>LÆS OGSÅ: Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

En bil endte på hovedet – det var en af de biler, der var brugt til transport af tæskeholdet.

Midt i tumulten endte en bil på siden – den var blevet brugt til transport af det tæskehold, der overfaldt to faglige folk.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politikerne skal på banen

Claus Westergreen ser den aktuelle byggekonflikt som eksempel på, at der er skumle kræfter i byggebranchen, der i modsætning til byggefagforeningerne ikke ønsker overenskomster og aftaler indgået mellem arbejdsgivere og lønmodtagere.

>> LÆS OGSÅ: Nordisk Råd skal samarbejde mod kriminalitet i byggeriet

– Hvis ikke politikerne fanger signalerne nu, så går de med lukkede øjne ned ad en vej, hvor det er den kriminelle 'tredje part', der undergraver den danske model.

– Myndighederne fik skåret ned på deres kræfter i en fælles indsats mod social dumping, og juridiske redskaber blev desværre fjernet under den tidligere regering. Og den slags er blevet udnyttet af kriminelle kræfter. Nu må politikerne på banen.

>>LÆS OGSÅ: Byggefag vil stoppe kriminalitet i branchen

Byggefagforeningerne mener, det er nødvendigt med et bedre samarbejde på tværs af landegrænserne og for en øget myndighedsindsats, hvis det skal lykkes at komme kriminaliteten i byggebranchen til livs.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. dec. 2019 - 06:57   03. dec. 2019 - 11:38

Faglig kamp

noc@arbejderen.dk