Regioner og kommuner er blandt de største løndumpere på chaufførområdet.
Det mener Jens Laursen, formand for transportgruppen i 3F Randers.
En lav tilbudspris kan være en indikation på, at et selskab ikke lever op til kravene om løn- og arbejdsvilkår.
Jan Ingebrigtsen, udbudsrådgiver
– Når kommuner og regioner udbyder personkørsel, så tager de altid den vognmand, der kommer med den billigste pris. Også selvom der står i udbudsmaterialet, at overenkomster og love skal overholdes, siger gruppeformanden til Arbejderen.
Bybuskørsel og transport af handicappede, ældre og skolebørn lægger kommuner og regioner over i offentligt drevne og kontrollerede trafikselskaber. Den offentlige transport i Randers er således dækket af Randers Kommunes eget kørselskontor og af trafikselskabet Midttrafik.
Som trafikselskaber i landets øvrige fire regioner samler Midttrafik områdets kørsel i udbudspakker, som private vognmænd så kan byde ind på.
Sparer på chaufførlønninger
Og det er her filmen knækker efter Jens Laursens mening. 3F Randers har gjort Mittrafik opmærksom på problemet og fremlagt regnskab på, at det vil koste lige under 300 kroner i timen at drive en sund vognmandsforretning. Prisen dækker overenskomstmæssig løn til chaufføren, afskrivning af bil, forsikring, brændstof, vedligehold og lignende.
– Når så trafikselskabet godtager tilbud, som vi kender til, på eksempelvis 200 kroner i timen, så siger det sig selv, at det ikke hænger sammen. Og det eneste sted, vognmanden kan fire, er på chaufførens løn, forklarer Jens Laursen.
Konsekvenserne er alvorlige for chaufførerne, passagerer og vognmanden selv. 3F Randers kender eksempler på chauffører, der arbejder op til 16 -18 timer i døgnet til en løn på 80-85 kroner i timen. Overtidsbetaling og ekstra betaling for at køre i weekends, på helligdage og aften/nat er der ikke noget, der hedder.
Vognmænd underbyder hinanden
Arbejderen har snakket med Chaufførernes Fagforening i København og Transportgruppen i 3F Aalborg. De kan fortælle om masser af tilsvarende eksempler, som dem kollegaen i 3F Randers peger på. De er også enige i, at trafikselskaberne bidrager til de elendige forhold ved at sige ja til vognmænd, der "byder under prisen."
Midttrafik afviser imidlertid beskyldningen om at bidrage til løndumping og konkurrenceforvridning. I et svar til Arbejderen understreger udbudsrådgiver Jan Ingebrigtsen, at trafikselskabet stiller som betingelse for at indgå kontrakt, at "tilbudsgiverne følger de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster."
Jan Ingebrigtsen indrømmer i samme brev, at det ikke kan afvises, at Midttrafik indgår "kontrakt med selskaber alene baseret på en lav tilbudspris."
Og videre:
"En lav tilbudspris kan være en indikation på, at et selskab ikke lever op til kravene om løn- og arbejdsvilkår."
Politikernes ansvar
Jens Laursen mener, at de politisk valgte i regioner og kommuner har et ansvar for, at der finder løndumping sted.
– De kan ikke bare tørre den af på trafikselskaberne. Det er politikerne, der bestemmer udbudsvilkårene og deres ansvar, at der bliver fulgt op med kontrol.
– Men så længe regioner og kommuner i deres higen efter at spare og finde skattelettelser, udelukkende går efter det billigste tilbud, så bliver det ikke anderledes. Som offentlige arbejdsgivere er de derfor med til at ødelægge forholdene for chaufførerne og give plads til ulødige vognmænd, mener Jens Laursen.
Formand for Region Midtjylland Bent Hansen henviser til, at Midttrafik, der har stået for persontransport i regionen i hele dens levetid, har sin egen bestyrelse. Han har ikke kendskab til, at regionen bidrager til løndumping.
– Midttrafik stiller nogle kvalitetskrav til vognmændene, som jeg ikke husker i detaljer, og jeg har ikke hørt om eksempler på løndumping i regionen. Men hvis det er tilfældet, så kan vi som politikere nok ikke helt sige os fri for at have et ansvar, siger Bent Hansen til Arbejderen.
3F Randers og Jens Laursen efterlyser klare konsekvenser overfor de ulødige vognmænd, såfremt de ikke overholder de gældende løn og arbejdsvilkår.
– En eller anden form for sanktion, som absolut ikke bruges i dag, konstaterer den jyske fagforeningsmand.
I Midttrafiks svar til Arbejderen skriver Jan Ingebrigtsen, at trafikselskabet i ét enkelt tilfælde "de foregående år" har ophævet kontrakten med en vognmand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278