04 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

– Vi kan få gavn af faglig musketéred

Forud for OK 2018:

– Vi kan få gavn af faglig musketéred

Udmelding fra både KL og regeringen om at fastholde lærernes nuværende arbejdstidsregler kan bringe fagligt håndslag i spil ved OK 2018, mener lærernes formand og chefforhandler.

– Vi går styrket ind til overenskomstforhandlingerne denne gang. Vi har lært af 2013 og forberedt os, siger Anders Bondo Christensen, formand for Forhandlingsfællesskabet og Danmarks Lærerforening (DLF).
FOTO: Sarah Bender
1 af 1

De 51 fagforeninger, samlet i Forhandlingsfællesskabet, har givet hinanden håndslag på ikke at lade nogen i stikken, når de i 2018 tager hul på forhandlingerne om nye overenskomster på det offentige arbejdsmarked.

Vi vil ikke acceptere, at man gennemtvinger nye lavere standarder uden forhandling.
Anders Bondo Christensen, DLF

Og det håndslag kan lærerne meget vel vise sig at få brug for. Det mener Anders Bondo Christensen, der står i spidsen for Forhandlingsfællesskabet og også er formand for Danmarks Lærerforening (DLF).

At han allerede nu forudser, at lærene kan få brug for solidarisk opbakning fra andre offentlige faggrupper som sygeplejersker, bioanalytikere eller gymnasielærere, bygger han på udtalelser fra de kommunale arbejdsgivere og regeringspolitikere.

– Jeg vil gerne melde klart ud i dag, at det er afgørende for mig, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes ved OK18, sagde således Venstre-minister for offentlig innovation Sophie Løhde på en konference for godt en måned siden.

Koordineret indsats

Og både direktør i Kommunernes Landsforening (KL) Kristian Heunicke og KL's politiske topforhandler Michael Ziegler har understreget, at KL ikke vil forhandle lærernes arbejdstid.

– Svaret på udviklingen i folkeskolen er ikke en arbejdstidsaftale med bindinger på anvendelsen af arbejdstiden, sagde Michael Ziegler, da han var inviteret til at tale for medlemmer af Forhandlingsfællesskabet.

Anders Bondo Christenesen har svært ved at tolke udtalelserne anderledes end, at der fortsat foregår en fuldstændig koordineret indsats mellem regeringen og KL, som den lærerne blev udsat for i 2013.

– Det en provokation og helt vanvittigt at høre både Sophie Løhde og Michael Ziegler proklamere, at der ikke kan laves om på lærernes arbejdstidsregler, siger Anders Bondo Christensen til Arbejderen.

Siden 2013 har lærernes arbejdstid Ikke været dækket af en overenskomst aftalt mellem parterne på arbejdsmarkedet. Arbejdstiden er derimod dikteret af Lov 409 vedtaget af et Folketingsflertal som stoppede 25 dages lockout af landets undervisere i forbindelse med OK 2013.

– Signalet i 2015 var det samme. Vi kan ikke, vi må ikke lave en overenskomst, og i de drøftelser, der var, fik vi jo flere gange henvisinger til, at det ikke er i overensstemmelse med politikernes målsætninger, at der ændres på Lov 409, siger Anders Bondo Christensen.

Han ser dannelsen af Forhandlingsfællesskabet som en styrkelse af lønmodtagerside. Organisationerne har lært af OK 2013 og går bedre forberedt ind til slaget med arbejdsgiverne.

– Vi insisterer på reelle forhandlinger og vil ikke acceptere, at man gennemtvinger nye lavere standarder uden forhandling. Håndslaget træder i kraft, hvis den danske model som i 2013 bliver trådt under fode, siger Anders Bondo Christensen. 

Under niveau

Lærernes krav til overenskomstforhandlingerne i 2018 bliver vedtaget på DLF's kongres i oktober. Og her regner Anders Bondo Christensen med, at der vil være et arbejdstidskrav.

– Vi har nogle arbejdstidsregler, som slet ikke kan sammenlignes med det, som andre kommunalt ansatte har. Det kan ikke være rigtigt, at Folketinget kan pålægge en enkelt gruppe af ansatte nogle regler, som er langt under niveau med det, som alle andre har. Derfor skal vi have reelle forhandlinger denne gang, slutter Anders Bondo Christensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jul. 2017 - 18:56   12. jan. 2018 - 11:04

OK 2018

noc@arbejderen.dk