19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

1000 tillidsfolk ruster sig til valgkamp

Syv forbund bag stormøde

1000 tillidsfolk ruster sig til valgkamp

Offentligt ansatte vil sikre lokale aktiviteter op til kommunalvalget. Der skal stilles krav til politikerne om at sikre velfærd og ordentlige arbejdsforhold.

De offentligt ansatte har de seneste år flere gange gået i fælles kamp for velfærden.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Mandag den 30. september mødes over 1000 tillidsfolk fra alle egne af landet i Odense. De kommer fra syv forskellige fagforbund for offentligt ansatte og skal diskutere, hvordan de ansatte i kommunerne kan være med til at præge kommunalvalgskampen.

- Vi håber på, at kunne være med til at sætte en dagsorden op til kommunalvalget, om hvordan vi sikrer velfærden og beskæftigelsen i kommunerne. I realiteten har vi jo haft nulvækst de sidste par år, og vi har set, at kommuner og regioner bruger færre penge end aftalt med regeringen, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der er med til at arrangere mødet.

Deltagerne skal ikke bare sidde passivt og klappe af nogle oplæg.
Ellen Lykkegaard, 3F's offentlige gruppe

- Med stormødet ønsker vi at få tillidsfolk lokalt til at gå sammen på tværs af organisationer og sammen lave konkrete krav til de politikere, som stiller op til kommunalvalget, tilføjer han.

Stormødet er arrangeret af initiativet Hold Sammen på Danmark, der i 2010 holdt et lignende møde om problemerne med de offentlige nedskæringer.

Gennen de senere år har der været taget forskellige initiativer for at samle de offentligt ansatte på tværs af faggrupper og sikre fælles handling. Senest lige efter folketingsvalget i 2011, hvor 11 forbund afholdt fælles konference om deres ønsker til en ny velfærdspolitik.

Kort efter kom den nye regering med sit grundlag, som slog fast, at den viderefører VK-regeringens økonomiske politik. Dermed fortsatte nedskæringerne i den offentlige sektor.

Nu er de offentligt ansatte klar med endnu et samlende initiativ, dennne gang med fokus på at presse de kommunale politikere.

Problem med udlicitering

En del af stormødet den 30. september er sat af til gruppearbejde, hvor deltagerne får mulighed for at diskutere med andre faggrupper fra samme lokalområde og planlægge konkrete aktiviteter.

- Det tror jeg, at der kan komme noget konstruktivt ud af. Deltagerne skal ikke bare sidde passivt og klappe ad nogle oplæg, men selv være aktive med at finde ud af, hvad vi kan lære af hinanden og lave med hinanden, siger Ellen Lykkegaard, formand for 3F's offentlige gruppe, som også er medarrangør.

Hun forudser, at 3F's offentlige medlemmer især vil have behov for at sætte fokus på problemer med udlicitering, nedskæringer og en stor mængde ansatte på særlige vilkår. 

Stormødet slutter af med en paneldebat om, hvordan "medarbejdere, ledere og politikere kan samarbejde i udviklingen af kommunerne." Udover tre forbundsformænd sidder også en kommunaldirektør, en borgmester og formanden for regeringens produktivitetskommission i panelet.

Med den diskussion vil forbundene pege på det fornuftige i, at kommunerne inddrager de ansatte i beslutningsprocesserne, forklarer BUPL-formand Henning Pedersen.

- Medarbejderne skal inddrages i arbejdet med at sikre de bedst mulige velfærdsydelser på de givne vilkår, siger Henning Pedersen.

Vil kravet om en anden økonomisk politik også blive rejst på mødet?

- Den diskussion vil ganske givet også komme frem undervejs som en del af baggrundstæppet for diskussionerne, siger BUPL-formanden. 

Styrket samarbejde fremover

Dennis Kristensen henviser til, at direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skal holde oplæg om den økonomiske situation i kommunerne.

- Her forventer jeg, at vi kommer ind på, hvad der er fup og fakta i forhold til økonomien. Hvad er kriseskabt og hvad er selvskabt, siger Dennis Kristensen.

Hvad med regeringens krav om, at der skal spares 12 milliarder i den offentlige sektor frem mod 2020 og de forventede angreb på arbejdstidsregler ved den kommende overenskomst, kommer det op?

Det er lærerformand Anders Bondo Christensen og mig, som skal byde velkommen. Her vil erfaringerne fra lærerkonflikten, truslerne mod de øvrige gruppers arbejdstidsregler og de 12 milliarder komme til at fylde en del, oplyser Dennis Kristensen.

Udover 3F's offentlige gruppe, FOA, BUPL og Danmarks Lærerforening er også Socialrådgiverforeningen, Dansk Magisterforening og HK Kommunal med til at arrangere stormødet i Odense.

Dennis Kristensen håber, at alle de offentlige forbund i forlængelse af stormødet kan få diskuteret, hvordan Hold Sammen på Danmark skal fungere fremover.

- Det vil være godt, hvis initiativet blev bedre til at handle og reagere relativt hurtigt, måske får sit eget sekretariat. Jeg forestiller mig en fase, hvor forbundene tager den her diskussion efter stormødet, så vi ruster os til den næste overenskomst, siger Dennis Kristensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. sep. 2013 - 11:45   19. sep. 2013 - 12:06

Velfærd

ur@arbejderen.dk
Stormøde 30/9
  • Hold Sammen på Danmark inviterer til stormøde for tillidsfolk i Odense kongrescenter mandag den 30. september klokken 10-15.30.
  • Stormødet vil diskutere den økonomiske situation i kommunerne, hovedtemaerne for kommunalvalget og hvordan de kommunalt ansatte kan sætte en dagsorden op til valget, lokale aktiviteter op til kommunalvalget og hvordan ansatte, ledere og politikere kan samarbejde om udvikling af kommunerne.
  • Bag stormødet står 3F's offentlige gruppe, BUPL, Danmarks Lærerforening, FOA, Dansk Socialrådgiverforening, HK Kommunal og Dansk Magisterforening.
  • Tidligere har også andre offentlige fagforbund blandt andet Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, Socialpædagogerne og Danske Fysioterapeuter været med i fælles aktiviteter.