Senest fredag forventes det, at Aarhus Letbane løfter sløret for, om 3F får aktindsigt i to kontrolrapporter eller blot dele af dem.
Jeg tænker, at vi får en stak papirer fyldt med sorte streger, så vi stadig ikke kan tjekke, om arbejderne er blevet snydt.
Niels Eliasen, 3F Rymarken
Rapporterne - udarbejdet af revisionsfirmaet Ernest & Young for Aarhus Letbane - indeholder oplysninger blandt andet om løn- og ansættelsesforhold for de mange arbejdere, der har knoklet med etableringen af Danmarks første letbane.
– Vi er spændte på at se, hvad vi får udleveret. Umiddelbart tænker jeg, at vi får en stak papirer fyldt med sorte streger, så vi stadig ikke kan få hverken be- eller afkræftet, om letbanearbejderne er blevet snydt i løn, siger Niels Eliasen, der er faglig sekretær i 3F Aarhus Rymarken, til Arbejderen.
Afslag fem gange
3F har søgt og fem gange fået afslag på aktiindsigt i rapporterne. Fagforeningen mangler derfor dokumentation på letbanearbejdernes løn- og arbejdsvilkår, ligesom 3F heller ikke har kunnet få oplyst, hvorvidt de forskellige firmaer på det gigantiske projekt lever op til klausulerne om at ansætte lærlige og oprette praktikpladser.
Helt konkret mistænker fagforeningen det italienske firma GCF, der er én af letbane-konsortiets underleverandører, for ikke at betale arbejderne det, de har krav på. GCF er hyret af ASAL-konsortiet, ligeledes italiensk, der har hovedentreprisen på over en milliard kroner.
– De lønsedler, vi har set, er et stort misk-mask. De er svære at afkode, og det vi får at vide, når vi snakker med letbanearbejderne, stemmer ikke overens med det, vi har fået at vide af firmaet, fortæller Niels Eliasen
3F's mistanke om fusk med løn og arbejdsforhold er blevet yderligere forstærket af de gentagne afvisninger om at få aktindsigt. Afslagene er sket med henvisning til ASAL-konsortiet, der har sagt, at det vil påføre dem økonomisk skade.
Klager og får medhold
I januar måned klagede 3F til Folketingets ombudsmanden, og i sidste måned fik 3F afgørelsen og medhold i klagen.
– Vi tager naturligvis ombudsmandens afgørelse alvorligt. Jeg har noteret mig, at han siger, at for så vidt angår personfølsomme oplysninger, så er vi i vores ret til at afvise aktindsigt. Hvad vi så skal udlevere, er vi nødt til at kigge nærmere på, sagde letbanens direktør Claus Rehfeld Moshøj kort efter til Arbejderen.
Da var juristerne på ferie. Nu er de tilbage og har som det første gennemlæst ombudsmanden afgørelse og rapporterne fra Ernest & Young med henblik på at afgøre, hvad der skal udleveres til 3F.
Claus Rehfeld Moshøj understreger, at også ASAL-konsortiet skal have mulighed for at "afgive en juridisk kommentar på ombudsmandens afgørelse."
Dertil kommer, at letbanens pressechef, Jens Velling, har meldt ud, at ASAL-konsortiet fastholder, at de overholder de danske regler om løn- og arbejdsvilkår.
Udmeldinger, der tilsammen får Niels Eliasen til at tvivle på, hvilke oplysninger, 3F får aktindsigt i.
Må ikke ske igen
Han understreger imidlertid, at uanset hvad 3F får ud af papirerne fra Aarhus Letbane, så vil fagforeningen bruge erfaringerne politisk og arbejde for, at der ved fremtidige projekter kommer styr på forholdene i de firmaer, der skal udføre opgaver for skatteborgernes penge.
Letbanen er ejet to offentlige institutioner: Aarhus Kommune og Region Midtjylland.
Første strækning på Aarhus Letbane åbner den 23. september og forventes endeligt færdigt sidst i 2018.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278