15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F slutter pensionskampagne

Højere pensionsalder står ved magt

3F slutter pensionskampagne

Trods Danmarksrekord i underskrifter og ny undersøgelse, der viser flertal imod højere pensionsalderen, så indstiller 3F sin kampagne. Det giver ingen mening, lyder reaktionen fra tillidsfolk.

3F har spændt ben for Lars Løkkes plan om at hæve pensionsalderen før tid, men vurderer, at det er urealistisk at få ændret de politiske aftaler, der betyder, at vi får flere år på arbejdsmarkedet.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

3F's stort anlagte og succesfulde kampagne Fairpensionsalder.dk bliver nu indstillet.

 Velfærdsaftalen fra 2006 ligger, hvor den ligger. Vi vurderer ikke, at det er realistisk at få ændret den.
Tina Christensen, næstformand i 3F

Kampagnen satte Danmarksrekord med over 217.000 underskrifter, og presset fra fagbevægelsens rødder havde en afgørende indflydelse på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste måned trak forslaget om at hæve pensionsalderen tidligere end flertallet af Folketingets partier har aftalt.

Næstformand i 3F Tina Christensen udtaler til Avisen.dk, at forbundet nu sætter ind på andre områder, der skal sikre, at medlemmerne "får mulighed for at have et godt og sundt arbejdsliv og en værdig tilbagetrækning." 

Ærgerlig ildsjæl

Beslutningen ærgrer Bjarne Lykke, der blev nærmest landskendt, da han i februar ene mand tog initiativ til en demonstration mod højere pensionsalder.

– Den her kamp skulle 3F have ført til ende. Forbundet havde fat i Socialdemokratiet (S) og Dansk Folkeparti (DF) og kunne have fortsat presset for at ændre det forlig, som de begge støtter, og som er skyld i, at pensionsalderen stiger, siger lagerarbejderen fra Vejle til Arbejderen. 

Arbejderen har siden februar måned forgæves forsøgt at få svar på, hvad 3F opfatter som en fair pensionsalder. Ligesom Arbejderen har spurgt om forbundets holdning til Velfærdsforliget fra 2006, der betyder, at pensionsalderen bliver hævet med et halvt år hvert femte år i takt med, at den gennemsnitlige levealder stiger.

Nu ligger så udmeldingen om at indstille kampagnen og dermed undgår 3F at anfægte velfærdsaftalen fra 2006.

– Den ligger, hvor den ligger. Vi vurderer ikke, at det er realistisk at få ændret den, siger Tina Christensen til Avisen.dk.

Nok så væsentligt, så undgår 3F også at komme i clinch med Socialdemokratiet om partiets rolle i Velfærdsforliget, påpeger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub i København.

– Jeg ser ingen anden logik i at lukke ned for en succesfuld kampagne end hensynet til vennerne i Socialdemokratiet. Det giver ingen mening, hvis man kigger på befolkningen eller 3F's egne medlemmer, siger John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen.

3F's forbundsformand Per Christensen har ved utallige lejligheder gjort opmærksom på, at hver fjerde 3F’er ikke er på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. Ligesom det er en kendsgerning, at lavtuddannede med hårdt fysisk arbejde rent faktisk lever 10 år mindre og har flere år på arbejdsmarkedet end højtuddannede.

Flertal imod

– Derfor havde det klædt 3F at fortsætte kampagnen og gøre det, der gavner medlemmerne, mener John Ekebjærg-Jakobsen og minder om, at det før Velfærdsforliget var muligt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet som 60-årig.

I en ny måling, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk, svarer tre ud af fem danskere, at det er en dårlig eller meget dårlig idé at hæve pensionsalderen i takt med den stigende levealder. Blot hver femte synes, det er en god idé.

Ifølge den seneste rapport fra de økonomiske vismænd, så har den offentlige økonomi det så godt i årene frem, at der er plads til 19 pensionsår til alle. Det vil sige fire et halvt år mere, end der ligger i de nugældende politiske aftaler. Alligevel afviser både Benny Engelbrecht og René Christensen, finansordfører for henholdsvis S og DF, overfor Avisen.dk, at der skulle være råd til både at fastholde den nuværende pensionsalder og sikre velfærden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2017 - 10:20   12. jun. 2017 - 16:27

Pensionsalder

noc@arbejderen.dk
Tilbagetrækning
  • Folkepensionsalderen hæves fra 67 til 67 et halvt år den 1. januar 2025. Et bredt flertal af Folketingspartierne har tidligere indgået velfærdsaftalen fra 2006, der indebærer at pensionsalderen hæves fra 67 til 68 år i 2030.

  • Efterlønsalderen forhøjes tilsvarende med seks måneder den 1. januar 2021 - fra 63 til 63,5 år. Så opnår alle generationer samme efterlønsperiode som under gældende regler.

  • Sigtet i velfærdsaftalen fra 2006 fastholdes, så en 60-årig skal kunne forvente en alderdom med 14,5 år på folkepension. 

  • Et seniorjob er betinget af retten til efterløn og man kan tidligst få et seniorjob fem år før efterlønsalderen.