15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F udsætter strejke mod Jensens Bøfhus

Coronakrise udsætter konflikt

3F udsætter strejke mod Jensens Bøfhus

3F havde varslet strejke og sympatistrejker mod Jensens Bøfhus med start den 1. juni. Nu udsætter fagforbundet modsvaret på restaurantejerens lockout af 3F's medlemmer. 3F opfordrer til nye forhandlinger.

3F udsætter konflikt mod Jensens Bøfhus og håber, at arbejdsgiveren vil gå med til nye forhandlinger, så stedet igen kan blive dækket af en 3F-overenskomst.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

3F har besluttet at udsætte både strejke og sympatistrejker mod Jensens Bøfhus, der var varslet til at starte den 1. juni. Varslet var fagforbundets svar på, at restaurationskæden valgte at lockoute de ansatte, der var medlemmer af 3F, netop som coronapandemien ramte Danmark. 

3F vil løbende vurdere situationen i forhold til, hvornår forbundet vil genvarsle strejke og sympatistrejker, hvis Jensens Bøfhus afviser nye forhandlinger.
Peter Lykke Nielsen, 3F

– 3F ønsker, at Jensens Bøfhus igen skal sætte sig til forhandlingsbordet. Vores mål er at holde hånden under arbejdspladser i restaurationsbranchen og sikre ordentlige arbejdsvilkår for de ansatte, siger Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, i en pressemeddelelse.

Fagforbundet begrunder sin beslutning med den meget vanskelige situation, som coronakrisen har bragt hele restaurationsbranchen i.

Alle restauranter og cafeer har været lukket for spisende gæster siden midten af marts måned, og Jensens Bøfhus har forsøgt at klare sig igennem med en offensiv reklamekampagne og salg af takeaway. Mandag den 18. maj har branchen fået lov til igen at byde gæster indenfor, men Peter Lykke Nielsen er usikker på fremtiden for Jensens Bøfhus:

– Med Jensens Bøfhus’ meget skrøbelige økonomiske situation og med den store uvished om, hvordan det vil gå i restaurationsbranchen, når de lukker op på mandag, er vi i 3F bekymrede for, at Jensens Bøfhus vil gå konkurs. Det er ikke vores mål.

Lockouter under en coronakrise

3F har i mere end halvandet år forhandlet med Jensens Bøfhus, der eksempelvis vil have lønnen til tjenerne sat ned med 20 kroner i timen. Den 28. februar bryder forhandlingerne sammen, bøfhuset skruer bissen på og sender første lockoutvarsel af 27 medlemmer af 3F. Det bliver fulgt op af andet varsel den 10. marts – dagen inden statsminister Mette Fredriksen (S) lukker Danmark delvis ned og lover, at der kommer økonomisk støtte til virksomhederne.

Den 23. marts er lockouten en realitet og med den har Jensens Bøfhus frigjort sig fra den overenskomst, restaurantkæden har haft med 3F i mere end 30 år. 

Allerede da lockouten bliver iværksat, står det klart, at Jensens Bøfhus ikke kan få støtte fra statens hjælpepakker under coronakrisen, lyder det fra 3F.

Forklaringen er, at staten – i henhold til den danske model – ikke må yde støtte til nogen af parterne under en arbejdskonflikt på arbejdsmarkedet.

Skrøbelig økonomi

Jensens Bøfhus, der har 23 restauranter i Danmark og cirka 6-700 ansatte, har i en årrække kørt med massivt underskud. I 2018 kommer der ny ejerkreds til, og gennem et nyt kapitalindskud lykkes det at genrejse den skrantende restaurantkæde.

>>LÆS OGSÅ: Bemærkelsesværdig personkreds rundt om Jensens Bøfhus

Men økonomien er fortsat meget skrøbelig, lyder det fra 3F.

– De ansattes vilkår er blevet klart forværret, nu hvor overenskomsten ikke mere er gældende for restaurantkædens ansatte. 3F vil løbende vurdere situationen i forhold til, hvornår forbundet vil genvarsle strejke og sympatistrejker, hvis Jensens Bøfhus afviser nye forhandlinger, men lige nu skal restauranterne have lov til at genåbne efter flere ugers lukning, siger Peter Lykke Nielsen.

>> LÆS OGSÅ: Lisa og Sinem er lockoutet fra Jensens Bøfhus

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2020 - 12:11   18. maj. 2020 - 10:59

Overenskomst

noc@arbejderen.dk
Konflikten på Jensens Bøfhus
  • Den 1. juli 2019 meldte Jensens Bøfhus sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta og meddelte efterfølgende, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F. Siden har 3F forhandlet med bøfhuset for at få en ny overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale. 
  • Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.
  • På restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.
  • Den 28. februar i år afsendte Jensens Bøfhus sit første lockoutvarsel, og den 23. marts blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet. Formålet var med to ugers lockout at frigøre sig fra overenskomsten.
  • Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) varslet strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten blev i første omgang udsat på grund af coronakrisen, men trådte i kraft den 11. september. 
  • Den faglige konflikt betyder, at Jensens Bøfhus ikke kan få del i regeringens særlige hjælpepakker under coronakrisen. Derfor meddelte Jensens Bøfhus den 14. april, at de fyrer 250 ansatte.
  • Den 23. september iværksatte forbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus. 
  • Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte – heraf mange på deltid. Restaurantkæden fik i oktober 2018 en helt ny ejerkreds bestående af otte fynske rigmænd.
  • Blandt ejerne er Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin. De øvrige er Enrico Krog Iversen, Steen Haustrup og Jørn Bonnesen, alle fra Odense, Georg Gundersen, Assens, René Søgaard Larsen, Frørup, og Jørgen Lindegaard Hjort, Ringe, der deler sin part med Ole Pape Jensen, Odense.
  • Jensens Bøfhus har haft overenskomst med 3F i mere end 30 år, men det har de altså ikke mere.