Jensens Bøfhus har nu afsendt 2. lockoutvarsel og meddelt 3F, at de vil frigøre sig fra deres overenskomst den 23. marts.
Lockoutvarslet blev afsendt tirsdag i denne uge (10. marts) og betyder, at de ansatte, som er medlem af 3F, bliver sendt hjem uden løn fra denne dato. Dermed mister de cirka 700 ansatte deres overenskomst, som sikrer dem ordnede løn- og arbejdsforhold.
Vi kan selvfølgelig ikke gå med til, at tjenere på Jensens Bøfhus skal have 20 kroner mindre end i resten af branchen. Men vi vil meget gerne finde en løsning og undgå lockout.
Peter Lykke Nielsen, 3F
Lockouten er kulminationen på et længere forløb, hvor Jensens Bøfhus den 1. juli 2019 meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta. Siden har 3F forhandlet med Bøfhuset for at få en overenskomst, men det har været "et meget mærkeligt forløb", siger forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen til Arbejderen.
– Vi har sendt de sammenbrudte forhandlinger i Forligsinstitutionen, men vi er i tvivl om, hvorvidt de vil indkalde os til forhandlinger, da Jensens Bøfhus tidligere har meddelt, at de ønsker at frigøre sig fra overenskomsten, forklarer Peter Lykke Nielsen, som er forhandlingssekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Jensen vil gerne have overenskomst
Kædens direktør, Anders Nikolaisen, har i februar udsendt en video til sine ansatte, som nu kan ses på Youtube.
"Hej kollega", indleder han i videoen og understreger, at Jensens Bøfhus gerne vil have en overenskomst med 3F. Derfor har han nu i lang tid "forsøgt" at forhandle en ny aftale. Men forhandlingerne er blevet bremset af, at "3F udsender misinformation og bruger ufine metoder".
Ifølge Anders Nikolaisen er hovedproblemet, at Restaurant Flammen, som er Bøfhusets største konkurrent, har fået "en mere moderne og tidssvarende overenskomst med langt større fleksibilitet", som fører "til bedre planlægning af arbejdet og dermed bedre arbejdsmiljø".
Videre siger direktøren, at 3F har udsendt et "propagandabrev med en hel del misinformation".
Misinformationen består angiveligt i, at 3F påpeger, at Anders Nikolaisen vil have en billigere overenskomst. Men den vil kun komme til at gælde for fremtidige medarbejdere og ikke for de nuværende ansatte, forsikrer bøfhusdirektøren i videoen, (som kan ses herunder).
3F Privat Service, Hotel og Restauration oplyser, at gruppen flere gange har skrevet til Anders Nikolaisen og inviteret til forhandling, men det har ikke ført til, at der er blevet forhandlet.
Ligeledes har 3F også skrevet til direktøren, at hvis forbundet har misinformeret, skal det naturligvis rettes. Derfor har 3F bedt Anders Nikolaisen oplyse, hvor det er, forbundet har misinformeret. Anders Nikolaisen har ikke reageret på 3F's henvendelser.
Tjenerfunktion eller ej
Tjenerne hos Jensens Bøfhus får i dag 152 kroner i timen. Ifølge 3F får de ansatte hos Restaurant Flammen en "enhedsløn" på cirka 132 kroner. Men det hedder en "enhedsløn", fordi Flammen ikke har en tjenerfunktion som Jensens Bøfhus, påpeger Peter Lykke Nielsen.
– På Jensens Bøfhus har du klassisk bordservering med en tjener, der tager imod din bestilling, serverer din mad og er ansvarlig for, at du er glad og tilfreds. På Flammen får du dine drikkevarer bragt, og så er det ellers med at sørge for dig selv. Derefter bliver der afryddet. Det er to forskellige arbejdsfunktioner, og derfor skal de selvfølgelig ikke have samme løn, siger han.
3F har dog tilbudt Jensens Bøfhus, at de kan få den samme overenskomst som Restaurant Flammen, hvis der indgår et tillæg for tjenerarbejde på 20 kroner. Det har Jensens Bøfhus afvist.
– Vi kan selvfølgelig ikke gå med til, at tjenere på Jensens Bøfhus skal have 20 kroner mindre end i resten af branchen. Men vi vil meget gerne finde en løsning og undgå lockout, siger 3F's forhandlingssekretær.
Faglig voldgift
Derfor fremsendte 3F i tirsdags endnu et tilbud til Jensens Bøfhus, nemlig at lade en arbejdsretsdommer i en Faglig Voldgift afgøre, om Bøfhuset har tjenerarbejde eller ej.
– Det er tilsyneladende kernen i konflikten, fordi Jensens Bøfhus siger, at det, som de ansatte udfører i restauranten, ikke er tjenerarbejde. I sådan en uenighed kan man jo lade en Faglig Voldgift afgøre, om det er tjenerarbejde eller ej, i stedet for at kaste de ansatte ud i en lockout, siger Peter Lykke Nielsen.
Lockouten betyder, at de ansatte, som er medlem af 3F, bliver sendt hjem på lockoutdagen uden løn. Hvis lockouten af de organiserede lykkes, vil den kollektive overenskomst bortfalde helt efter nogle få uger.
Overenskomstshopping
Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har haft overenskomst i mere end 30 år. Det er kun sket ganske få gange siden indgåelse af hovedaftalen i 1899, at så stor en virksomhed frigør sig fra en kollektiv overenskomst gennem konflikt.
>> LÆS OGSÅ: Stop shopping i overenskomster
I 2011 lykkedes det for IT-virksomheden CSC – efter 19 ugers lockout og strejke – at frigøre sig fra deres overenskomst med PROSA/CSC.
Andre store virksomheder, som eksempelvis DSB, har fået nye overenskomster, ved at arbejdsgiverne skiftede arbejdsgiverforening. I 2017 meldte DSB sig ind i den private arbejdsgiverforening Dansk Industri og opsagde samtlige statslige overenskomster. I oktober 2018 godkendte Arbejdsretten denne procedure.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278