Fem minutter til at gøre rent i et klasselokale. Det er, hvad det private rengøringsfirma Alliance+ mener er nødvendigt for at kunne gøre rent på Brøndbyøster Skole. En skole med 860 elever, cirka 80 lærere, bygninger i delvis to etager og tilhørende SFO-lokaler.
Udbudsmaterialet retfærdiggør ikke, at det samlede antal arbejdstimer varsles så meget ned.
Alliance+, der er Danmarks tredjestørste rengøringsfirma, overtog den 1. juli rengøringen efter at have afgivet det billigste tilbud på Brøndby Kommunes udbud. Som noget af det første varslede firmaet alle ti rengøringsansatte ned i arbejdstid til ni en halv timer om ugen. Før havde alle på nær en enkelt af de ansatte færre end 37 timer.
En af dem er den 44-årige rengøringsassistent Heidi Ravn, som sidste uge sagde jobbet op i protest mod forholdene.
LÆS INTERVIEW: "Heidi sagde jobbet op i protest"
Men måske det er fordi, der er skåret to tredjedele af den arbejdstid, som rengøringspersonalet plejer at bruge på arbejdet, at Alliance+ var stand til at stille med det billigste tilbud, mener Mimi Bargejani.
Hun er næstformand i fagforeningen FOA/KLS i København og omegn. Fagforeningen har cirka 4300 medlemmer, heriblandt rengøringsassistenter, hospitals-, pleje- og køkkenmedhjælpere samt vaskeri- og kantineansatte.
- Medmindre rengøringsfirmaet har fået besked fra kommunen om, at der er områder, som de ikke længere skal gøre rent, så er der kun et sted at spare, og det er på de ansattes løn og arbejdsforhold, siger Mimi Bargejani til Arbejderen.
Hun forklarer, det er helt almindeligt, at arbejdstakten i det private er højere end hos det offentlige. Sætter man arbejdstakten ved kommunen til 100 vil den typisk være 130 hos et privat firma.
- Men her bliver tempoet reelt en hel del højere, siger hun med henvisning til, at den samlede ugentlige arbejdstid ryger fra omkring 350 timer ned på under 100.
Fagforeningen har bedt Alliance+ om kopi af rengøringsplanerne for at se, hvorvidt planer og arbejdstid hænger sammen. Umiddelbart er Mimi Bargejani ikke i tvivl.
- Uanset om vi taler arbejdstakt 100 eller 130, er jeg overbevist om, at rengøringen ikke kan lade sig gøre med de 1 time og 54 minutter, som de i fremtiden vil have i gennemsnit om dagen til at nå deres områder hver især.
Nye ansatte?
Mimi Bargejani har læst udbudsmaterialet igennem, og mener på ingen måde, at de opgaver, som rengøringspersonalet ikke længere skal udføre på skolen, retfærdiggør det samlede antal timer, som de ansatte er varslet ned i tid.
KLS mener, der er tale om så voldsomt et angreb på arbejdstiden, at fagforeningen har bedt forbundet FOA’s jurister kigge nærmere på sagen.
Indtil der ligger et svar her fra, har Mimi Bargejani anbefalet rengøringsassistenterne i første omgang at skrive under på de nye arbejdstider fra Alliance+. Bliver de så ikke tilbudt flere timer, kan de altid senere springe fra, mener hun.
- Jeg har klart på fornemmelsen, at Alliance+ 's intention med at varsle medarbejderne ned til et så latterligt lavt timetal, er for at få dem, der er virksomhedsoverdraget, til at sige nej tak til de fremadrettet 9.5 timer.
Konsekvensen, forklarer næstformanden, er, at nej-sigerne bliver fyret med deres respektive opsigelsesvarsel. Herefter kan Alliance+ gå ud og ansætte nyt personale på den private overenskomst, SBA, som giver de ansatte dårligere ansættelsesvilkår og lavere løn.
På trods af anbefalingen fra fagforeningen og udsigten til en fyreseddel valgte seks ud af ti af rengøringsassistenterne at sige nej tak til de ni en halv timers arbejde, da der i mandags var frist for tilbagemelding til rengøringsfirmaet.
Èn af dem, der har valgt at sige fra, er Heidi Ravn. Hun har kun hån til overs for firmaets ”tilbud”, som betyder, at der vil være fem minutter til rengøring af et klasseværelse på cirka 60 kvadratmeter.
Nægter at svare
Oveni kommer de økonomiske bekymringer.
- Jeg kan jo umuligt få min økonomi til at hænge sammen med et job på ni en halv time. Og det er ikke til at overskue at skulle passe flere job, siger den 44 årige alenemor til to drenge på ni og 15 år til Arbejderen.
Endelig vil hun få problemer med at nå på arbejde til tiden, når Alliance+ ændrer mødetiden fra klokken 6:30 til 5:00.
Arbejderen har forsøgt at få både rengøringsfirmaets og borgmester i Brøndby Kommune, Ib Terps (S), kommentarer til sagen.
HR-chef ved Alliance+, Ulla Hartmann Amtoft, skriver i en mail:
“Set i lyset af den forrige artikel du skrev om medarbejderne på Kultur og- Fritidsforvaltningen i Københavns kommune, hvor du valgte ikke at spørge os, kan vi ikke se, hvorfor vi skal stille op denne gang”.
Trods endnu en opfordring til at forklare sig, er der ikke kommet svar.
Borgmesteren i Brøndby havde ikke nået at reagere inden deadline.
Mimi Bargejani mener, det er en logisk konsekvens af udlicitering, at det går ud over personalet.
- Før havde medarbejderne et job, de kunne leve nogenlunde af. Og selvom de, der er medlem af en a-kasse, kan få udbetalt supplerende dagpenge, så er det en stakket frist og et dårligt alternativ til, at folk klarer sig 100 procent selv, lyder det fra den københavnske fagforeningskvinde.
Mens de, der er i a-kasse, for en tid har økonomien nogenlunde på det tørre, er fremtiden mere usikker for de rengøringsassistenter, der er uorganiserede. Og dem er der nogle stykker af på Brøndbyøster Skole.
- Det er traditionelt en svag faggruppe. Og på den her skole er blot to ud af de ti danskere. Resten er tyrkiske kvinder, en somalier, en thailænder og to fra ex.jugoslavien, forklarer Mimi Bargejani.
KLS har møde med Alliance+ i næste uge og samler umiddelbart efter de rengøringsansatte, så de kan blive opdateret.
Også i Københavns Kommune bokser KLS med det private rengøringsfirma, som sidste år overtog rengøringen i de københavnske kulturhuse, museer og idrætsanlæg. Her skal de ansatte gøre rent de samme steder som før, men på næsten den halve tid og til en tyver mindre i timen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278