I mandags meddelte Heidi Ravn sin nye arbejdsgiver, det private rengøringsfirma Alliance+, at hun ikke kan acceptere de arbejdstider, som firmaet har tilbudt hende.
Jeg er da godt klar over, at det er ud af vagten, når jeg ikke vil skrive under.
Firmaet overtog 1. juli den kommunale rengøring på Brøndbyøster Skole. Som noget af det første varslede firmaet Heidi Ravn og hendes ni kolleger ned i arbejdstid.
LÆS ARTIKEL: "5 minutter til at gøre et klasseværelse rent"
De fleste af dem har tidligere haft 37 timer hver om ugen til at gøre rent på skolen og i SFO-lokalerne, men midt i sommerferien fik de brev om, at de fremover skal klare opgaven på ni en halv time om ugen, eller mindre end to timer gennemsnitligt om dagen.
- Jeg er da godt klar over, at det er ud af vagten, når jeg ikke vil skrive under. Men det er helt urealistisk, at gøre rent på den tid, siger den 44 årige rengøringsassistent til Arbejderen.
Heidi Ravn har arbejdet på den store kommunale folkeskole siden 2009 og ved, hvad den daglige rengøring efter 860 elever og 80 lærere kræver. Skolens bygninger er delvis i to etager, og et klasseværelse er typisk på 60 kvadratmeter.
Fem minutter
- Vi får fem minutter til at tørre borde, vindueskarme og tavlen af. Så skal skraldespanden tømmes, og gulvet skal fejes. En gang om ugen skal gulvet vaskes og det samme med gangarealerne og trapperne. Toiletterne skal vi over to gange om dagen, fortæller Heidi Ravn.
Hun føler sin faglige stolthed gået for nær, når hendes nye chef siger, at hun jo ikke behøver bruge en våd klud til bordene, men kan nøjes med at gå dem over med det, der i sproget kaldes en candyfloss.
- Men man fjerner altså ikke fedtede pletter eller spildt mælk med en tør børste. Det er noget værre svineri, mener Heidi Ravn.
De nye arbejdstider træder først i kraft, når varslingsperioden er slut. Den varierer fra rengøringsassistent til rengøringsassistent alt efter, hvor længe vedkommende har været ansat i jobbet.
Heidi Ravn har fire måneders opsigelse, og frem til sidste arbejdsdag den 30. november kan hun arbejde, som hun plejer og have nogenlunde ro på.
- Men så ved jeg ikke, hvad der sker. Jeg ved bare, at jeg ikke kan klare mig for lønnen for ni en halv timers rengøring. Og jeg kan ikke overskue at skulle have to job eller flere, siger Heidi Ravn og supplerer, at hendes største bekymring er, hvordan det skal gå de to drenge på ni og 15 år, som hun er alene med.
Selvom Heidi Ravn i en periode vil kunne få dagpenge i a-kassen, kan det ikke opveje indtægten fra et 37 timers job. Hun vil derfor lede “med lys og lygte” efter et nyt job på fuld tid, så hun ikke behøver bekymre sig om, hvorvidt der er penge nok til husleje, mad og andre faste udgifter.
Forslag ikke hørt
Den 44 årige rengøringsassistent synes, det er trist at skulle sige farvel til jobbet, og hun beklager især måden, “det hele er foregået på”.
- Da vi sidste år hørte, at rengøringen skulle privatiseres, for at politikerne kunne spare penge, så fik vi at vide, at vi var velkomne til at komme med forslag til besparelser.
Som sagt så gjort, tænkte rengøringspersonalet, der blandt andet foreslog at gå to timer tidligere hver fredag, og at indkøb til skolens forbrug ikke blev taget af rengøringsbudgettet. Det vil sige indkøb af ting som staniol, bagepapir, engangsservice, lys, servietter og kaffe/te.
- Men de forslag, vi kom med, blev åbenbart ikke taget alvorligt. Ja, faktisk kan jeg godt tvivle på, om de er blevet bragt videre til kommunalpolitikerne, lyder det fra Heidi Ravn, der konstaterer, at den politiske beslutning er taget, og at rengøringen nu er på private hænder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278