18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktion i Esbjerg mod dagpengeaftale

Vrede i fagligt bagland

Aktion i Esbjerg mod dagpengeaftale

Utilfredsheden med dagpengeaftalen er stor rundt omkring i landet. Mandag var der aktion i Esbjerg.

Det var dukker og skilte som disse, der var hængt op centrale steder i Esbjerg.
1 af 1

Mandag morgen blev trafikanter i og omkring Esbjerg mødt af dukker i menneskestørrelse, der var hængt op centrale steder i byen. 

Dukkerne var en protest mod de forringelser af dagpengesystemet, der er en konsekvens af den aftale, Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti lavede i sidste uge. 

Folkene bag aktionen protesterer mod, at unge skal betale for dagpengeaftalen 

"Stop med at hænge de dårligt stillede ud – ringere dagpengeregler, ringere samfund", stod der på et af de skilte, der var hængt op sammen med dukkerne i lygtepæle eller på motorvejsbroer over indfaldsvejene til Esbjerg.

På andre skilte protesterer folkene bag aktionen mod, at unge skal betale for dagpengeaftalen gennem lavede dagpenge for nyuddannede og over, at LO-toppen har sagt god for forringelserne.

Politiet fjernede dukkerne i løbet af dagen.

På fredag er der dagpengeprotest i København samtidig med at Folketinget diskuterer dagpenge. Initiativet Dagpenge For Alle inviterer til faneborg foran Christiansborg klokken 11-13.

Også politikere fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og Alternativet inviteres ned på slotspladsen for at svare på spørgsmål i en "Folkets Forespørgselsdebat".

Aftalen mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti betyder blandt andet, at de arbejdsløse får tre karensdage – det vil sige tre dage om året uden dagpenge.

Nyuddannede uden børn får sænket deres dagpengesats til 71,5 procent af normalsatsen. Alle øvrige nyuddannede beholder den nuværende sats på 82 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. okt. 2015 - 09:22   27. okt. 2015 - 15:14

Arbejdsløse

ur@arbejderen.dk
Dagpengeforlig

Hovedelementer i dagpengeforliget indgået af V, S og DF:

  • Arbejdsløse kan forlænge dagpengeperioden fra to til tre år, hvis de har arbejde undervejs. En dags arbejde giver ret til to dages ekstra dagpenge. 

  • Der indføres en karensdag hver fjerde måned, hvor den arbejdsløse ikke får dagpenge. Karensdagen bortfalder ved 20 dages fuldtidsbeskæftigelse i løbet af de fire måneder.

  • Nyuddannede arbejdsløse får fremover kun 71,5 procent af den højeste dagpengesats mod 82 procent i dag. Dimittender med børn får fortsat 82 procent. 

  • Fremover opgøres forbruget af dagpenge i timer i stedet for uger som i dag. Det betyder, at arbejdsløse ikke længere bliver straffet for at tage småjobs.