15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Aktioner mod privat børnepasning

Kamp for OK-løn

Aktioner mod privat børnepasning

De næste to uger vil fagforeningen LFS gennemføre en række aktioner mod social dumping i børnepasningsordning.

Thomas Enghausen foran Stenosgade 9, et af de steder hvor Tinytots holder til.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

I de to kommende uger gennemfører fagforeningen LFS en række aktioner foran de fire adresser i København, hvor den private børnepasningsordning "Tinytots" holder til.

Der er tale om en såkaldt storordning, hvor der passes otte børn på hver adresse.

En nyansat pædagog-medhjælper har en månedsløn på 3125 kroner under overenskomsten. 

Aktionerne gennemføres i protest mod lønninger langt under overenskomsten. En nyansat pædagogmedhjælper har en månedsløn, der ligger 3125 kroner under overenskomsten. Der er heller ingen pensionsordning. Her mister den nyansatte pædagogmedhjælper yderligere 2664 kroner om måneden.

Løn under dagpengesats 

Der er tale om lønninger på 300 kroner under dagpengesatsen.

- De private børnepasningsvirksomheder er baseret på samme kommunale tilskud og samme forældrebetaling, som de kommunale daginstitutioner. Det er uhørt, at de ikke betaler de lønninger og pensioner, som er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter på området. Det er offentlige skattekroner, der går til, at private kan drive virksomhed på urimelige vilkår kun med det for øje at tjene penge hjem til ejeren, siger Thomas Enghausen, formand for almenområdet i LFS.

Kampagne mod social dumping

Tinytots er ikke et enkeltstående tilfælde. LFS kender til op mod 20 daginstitutioner og pasningsordninger i København, der ikke har overenskomst. Derfor kører fagforeningen nu kampagne mod social dumping.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2015 - 15:42   13. aug. 2015 - 17:05

Social dumping

ur@arbejderen.dk
Privat pasning
  • Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative vedtog i 2005 en lov, som forpligter kommunerne til at give alle kvalificerede private leverandører adgang til at etablere og drive daginstitutioner. Samtidig blev det muligt at trække et eventuelt overskud ud af institutionerne. Socialdemokraterne, Radikale, SF og Enhedslisten stemte mod loven.
  • Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance vedtog i 2011 en lov, der gør det muligt for kommunerne at udlicitere driften af daginstitutioner. Den har endnu ikke været i brug.
  • Enhedslisten fremsatte i 2014 et beslutningsforslag om at ophæve muligheden for at trække overskud ud af private daginstitutioner. SR-regeringen afviste at støtte forslaget.