Den 29. oktober lægger LO Aarhus lokaler til det første af otte OK-møder om forhandlingerne om Industriens Overenskomt.
Det er den største overenskomst og traditionelt den første overenskomst, der bliver forhandlet på plads i forbindelse med fornyelsen af de private overenskomster.
Når først Industrioverenskomsten er i hus, sætter den rammen for alle andre og mindre overenskomster på det private arbejdsmarked. Derfor bliver forhandlingerne fulgt med særlig interesse.
Noget tyder på, at den værste krisestemning blandt vores medlemme er drevet over.
Simon Tøgern, formand HK/Privat
Bag optaktsmøderne, der foregår rundt om i landet, står CO-industri. Formand, Claus Jensen, som kommer til at stå i spidsen for forhandlingerne med arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI), deltager i møderne.
Selvom forbundene hver især indhenter krav fra medlemmerne til overenskomsterne, så får medlemmer med OK-møderne endnu en chance for at blive hørt og komme med forslag til de kommende forhandlinger.
Klassiske krav
CO-industri er et kartel bestående af otte fagforbund. 3F og Dansk Metal er de absolutte sværvægtere.
Det tredjestørste forbund er HK/Privat, der midt i september havde samlet 130 tillidsvalgte i Kolding for at diskutere de forestående overenskomstforhandlinger.
Afsættet for deres møde var en afstemning blandt 468 medlemmer, som har prioriteret, hvilke krav, de mener, at HK/Privat skal bringe med til forhandlingsbordet.
- Når jeg kigger ned over kravene fra vores medlemmer, så slår det mig, at det er helt klassiske fagforeningsprodukter, de efterspørger, siger Simon Thørgern, formand for den private sektor til HK Privatbladet.
Forud for forhandlingerne i 2012 gennemførte HK/Privat en tilsvarende afstemning. Her var tryghed, sammen med det særlige HK-krav om afskaffelse af 50%-reglen, helt i top.
I år er tryghed rutchet ned på en syvende plads. Øverst på listen står krav om, at arbejdsgiverne skal give højere bidrag til pension, reallønnen skal sikres, og der skal være flere omsorgsdage.
- Det kunne måske tyde på, at den værste krisestemning blandt vores medlemmer er drevet over, selv om mange selvfølgelig stadige er utrygge, siger Simon Thøgern.
I det nyeste HK/Privatbladet svarer en stribe tillidsrepræsentanter på, hvilke emner, de mener, er vigtigs i overenskomstforhandlingerne.
Praktikpladser og skiftehold
- Jeg synes, det allervigtigste er, at vi får sikret flere elevpladser. Måske kan vi stille krav til arbejdsgiverne om, at i hvert fald større virksomheder skal opfylde en kvote, siger Pia Hansen, der er tillidsrepræsentant på Nordisk Bog Center A/S.
Tryghed i ansættelsen skal efter hendes mening også være et emne i forhandlingerne.
- Jeg tror, at der er mange mennesker, som er bange for at blive fyret, hvis de bare træder det mindste ved siden af. Så hvis vi kunne få strammere regler for, hvordan en arbejdsgiver må fyre, ville det være dejligt, mener Pia Hansen.
Hendes mandlige kollega på Limo Labels A/S, Kent Dommerby, slår til lyd for dem, der arbejder på ubekvemme tidspunkter.
- Vi skal have forbedret forholdene for dem, som arbejder på skiftehold. Det gælder både bedre tillæg og muligheden for mere frihed, udtaler han til HK Privatbladet.
Som i 2012 står det højt på medlemmernes liste at få afskaffet 50%-reglen. Den ældgamle regel har rødder tilbage i 1930'erne, og den forhindrer mange tusinde medlemmer af HK i at blive dækket af en overenskomst, fordi mindre end 50 procent på arbejdspladsen er medlem af HK.
Det sidste OK-møde i CO-industri holdes i Holstebro den 20. november.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278