I går sendte HK Service strejkevarsel til den københavnske kanalrundfart Canal Tours og Strömma Danmark, der ejer Canal Tours.
Først aftenen før kan man vide med sikkerhed, hvornår man skal møde dagen efter.
Oliver Wollenberg, ansat Canal Tours
Et halvt års arbejde for at få en overenskomst for guider, billetsælgere og ansatte i administrationen er endt uden resultat.
Mens arbejdsgiverne har tilbudt de ansatte i administrationen og billetsælgerne en egentlig overenskomst, vil de kun lave en langt ringere lokalaftale for guiderne. De argumenterer med, at guiderne ikke hører under DI's overenskomstområde.
Ringe tilbud
– Det, de vil give guiderne, svarer til en lønstigning på omkring otte procent. Det er under halvdelen af det, som de er bagud i forhold til den allerdårligste overenskomst. Derudover vil de give en enkelt selvbetalt pause. Det forslag kan vi selvfølgelig ikke acceptere, siger Peter Moesgaard, faglig konsulent i HK Service Hovedstaden.
HK vurderer, at de ansattes løn i dag ligger omkring 18 procent under den dårligste overenskomst, fordi de ikke får pension, sjette ferieuge og andre goder.
Timelønnen for en guide, der taler tre forskellige sprog, er 120 kroner den første sæson. Det stiger til 130 kroner anden sæson. Derudover er der ikke mulighed for yderligere lønstigninger, forklarer Oliver Wollenberg, arbejdsmiljørepræsentant for guiderne i Canal Tours.
– Derudover er der mange andre problemer. Vi får ikke tillæg for uvarslet overarbejde. Og det sker tit, at man møder på arbejde og får at vide, at man lige skal arbejde et par timer mere den dag. Vagter kan blive aflyst 24 timer før, og først aftenen før kan man vide med sikkerhed, hvornår man skal møde dagen efter. Vi skal være totalt fleksible hele tiden, siger han.
Der er tillæg for overarbejde, men de er meget lave. Ni kroner ekstra i timen, når man arbejder mere end syv en halv time på en dag, hvor den overenskomstmæssige praksis er 50 procents ekstra i tillæg for de første timers overarbejde.
Der er ofte tale om meget lange vagter op til 14 timer, uden at guiderne har nogle pauser. Fastlagte pauser er derfor også et af deres krav. Det samme er adgang til ordentlige toiletter. I dag er guiderne henvist til at bruge offentlige toiletter, der ofte er meget uhumske.
Klar til strejke
Blandt guiderne er der stor harme over arbejdsgivernes optræden.
– Kollegaerne er rigtig, rigtig sure og irriterede og samtidig også skuffede og sårede. Vi tager vores arbejde som guider meget alvorligt, men den her behandling fra arbejdsgiverne tager vores arbejdsglæde, siger Oliver Wollenberg.
Han mener, at arbejdsgiverne helt bevidst har forsøgt at forhale forløbet for ikke at få en konflikt midt i den mest travle sommersæson.
– Men vi er helt klar på at strejke nu. Det er folk ikke bange for, og vi står sammen både guider, billetsælgere og ansatte i administrationen, siger Oliver Wollenberg.
Peter Moesgaard mener, at arbejdsgiverne bevidst har forsøgt at spille de forskellige personalegrupper ud mod hinanden. Han understreger, at der er enighed også blandt billetsælgerne og de administrativt ansatte om, at kravet er forhold på niveau med de overenskomstmæssige vilkår for alle grupper, før der kan skrives under på en aftale.
Sympatikonflikt
Konflikten kan tidligst starte den 21. august og vil komme til at omfatte omkring 130 ansatte. Tidligere har HK trukket et strejkevarsel tilbage, fordi arbejdsgiverne erklærede sig parat til at forhandle. Det kommer ikke til at ske endnu engang, pointerer Peter Moesgaard. Han tilføjer, at fagforeningens dør selvfølgelig er åben, hvis arbejdsgiverne kommer for at indfri deres beskedne krav.
HK Service tager nu kontakt til LO for at prøve at få buschauffører, bådførere, mekanikere og andre faggrupper i Canal Tours omfattet af en sympatikonflikt.
Administrerende direktør for Canal Tours udtaler til avisen.dk, at ledelsen i firmaet har strakt sig langt for at undgå en konflikt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278