10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bagland raser over faglig støtte til dagpengeforslag

Kritik af LO og FTF

Bagland raser over faglig støtte til dagpengeforslag

Dagpengekommissionens modeller til et nyt dagpengesystem bliver alle betalt af de arbejdsløse selv. Dagpengesystemet er i forvejen udhulet og forslagene genopretter ikke trygheden i tilfælde af arbejdsløshed, lyder kritikken.

Fagbevægelsen har flere gange krævet et dagpengesystem, som udgør et reelt sikkerhedsnet, når folk mister deres arbejde.
FOTO: Mette Kramer Christensen
1 af 1

Dagpengekommissionens foreløbige forslag til tre nye dagpengemodeller vækker harme i fagforeninger og a-kasser.

Modellerne er ridset op i en 120 sider lang rapport fra dagpengekommissionen - "Dagpengemodellen - Teknisk analyserapport" - som Politiken har fået fingrene i. 

Ifølge dagbladet kommer de arbejdsløse til at betale prisen, uanset hvilken af de skitserede løsninger politikerne vælger, når de skal skrue et nyt dagpengesystem sammen.  

Formand for LO Harald Børsting og FTF-formand Bente Sorgenfrey sidder på to ud af ti pladser i dagpengekommissionen. At de lægger navn til forslag, der alle tre indeholder lavere ydelser på mellem fem og 20 procent af den nuværende dagpengesats, får Bjarne Sørensen, formand for LO-fagforeningen Dansk Metal i Horsens, op i det røde felt.

– Tilbage i 2008 krævede LO markant højere dagpengesatser, fordi dagpengedækningen allerede dengang var forringet. Derfor er det rystende med de her forslag, som underminerer et i forvejen usikkert og utilstrækkeligt dagpengesystem, siger Bjarne Sørensen.

En udhulet forsikring

Som arbejdsløs fuldtidsforsikret kan man i dag højest få udbetalt 4.135 kroner om ugen før skat. Mindstesatsen ligger på 3.390 kroner om ugen før skat.

– Hvad skal efterhånden få folk til at forsikre sig i en a-kasse, hvis folketingspolitikerne beslutter at skære i dagpengesatserne. Hvad skal de med en a-kasse, som ikke kan sikre én grundlæggende tryghed, hvis arbejdsløsheden rammer, spørger Bjarne Sørensen.

Balladen om dagpengereglerne bunder i de forringelser, som blev vedtaget af VK-regeringen, Det Radikale Venstre og Dansk Fokeparti i 2010. Med et hug satte de dagpengeperioden ned fra fire til to år og kravet for genoptjening af dagpengeret op fra et halvt til et helt års arbejde.

Siden har næsten 57.000 arbejdsløse mistet retten til dagpenge. Og hver dag mister cirka 40 arbejdsløse deres dagpengeret, viser en opgørelse fra AK-Samvirke, a-kassernes brancheorganisation. 

Mistro til de arbejdsløse

Knap hver fjerde af de titusinder af arbejdsløse, som har opbrugt deres ret til dagpenge, er 3F'ere.

Lene Lolk, leder af a-kassen i 3F Nordsjælland, er da heller ikke begejstret for løsningerne i den lækkede rapport.

– Det er en ommer. Selvom kommissionen har kigget på genoptjeningsreglerne, så skal det ikke ske på bekostning af dagpengedækningen, siger hun til Arbejderen.

A-kasselederen bryder sig heller ikke om det menneskesyn, som efter hendes mening skinner igennem kommissionsrapporten.

– Forslagene emmer af mistro til de arbejdsløse og bærer ved til den fejlagtige holdning, at de arbejdsløse ikke gider arbejde. Det virker somom, man har tænkt, at nu må vi hellere sætte ydelserne så lavt, at det ikke bliver for attraktivt at være medlem af en a-kasse. Men ingen bliver rige af at gå på dagpenge, fastslår Lene Lolk og minder om, at et a-kassemedlemskab er en forsikring mod arbejdsløshed ikke arbejde.

Hvor er LO og FTF

Både hun og Kollegaen Klaus Jensen fra 3F på Sommervej i Aarhus havde forventet mere synlige afsæt fra LO/FTF.

Om det når at rette sig op inden dagpengekommissionen skal aflevere den endelige rapport i slutningen af september eller start oktober måned, tvivler den østjyske a-kasseleder på.

– Det er tydeligt, at kommissionen har fået den bundne opgave, at er nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det, vi har i dag. Derfor har de arbejdsløse udsigt til lavere ydelser. Man straffer arbejdsløse, som uden egen skyld har mistet dagpengeretten, og samtidig smider man milliarder ud til nye kampfly. Jeg er lodret rasende, siger Klaus Jensen til Arbejderen.

Arbejderen har kontaktet både LO og FTF for svar på kritikken. Fra LO's presseafdeling lyder det, at der ikke kommer udtalelser, så længe kommissionen stadig arbejder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2015 - 05:34   15. aug. 2015 - 12:43

Dagpengesystem

noc@arbejderen.dk
Mulige dagpengemodeller

Tre modeller fra den lækkede rapport:

  1. Dagpengeperioden forlænges fra to til tre år. Dagpengene sænkes med mellem seks og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde.

  2. Den nuværende dagpengeperiode på to år bibeholdes. Dog åbnes der for, at et halvt års beskæftigelse udløser et tredje år med dagpenge på 80 procent af dagpengesatsen

  3. Det bliver muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge - en måneds arbejde udløser to måneders dagpengeret. Ydelsen reduceres med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

Højeste dagpengesats er på 4.135 kr. om ugen før skat og forudsætter, at du har haft en bruttoindkomst for tre måneder på mindst 64.883 kroner (135,00 kroner i timen). Mindstesatsen for fuldtidsforsikrede er på 3.390 kroner om ugen før skat.

Kilde: Politiken

Dagpengekommissionen

Medlemmer i Dagpengekommissionen:

  • Nina Smith (formand), professor, Økonomisk Institut, Aarhus Universitet

  • Michael Rosholm, professor, Økonomisk Institut, Aarhus Universitet

  • Jon Kvist, professor, Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitet

  • Jens Kristiansen, professor, Juridisk Fakultet, WELMA, Københavns Universitet

  • Bertil Holmlund, professor, Nationalekonomiska institutionen, Uppsala Universitet

  • Harald Børsting, formand, LO

  • Bente Sorgenfrey, formand FTF

  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

  • Jan Olsen, cheføkonom, Kommunernes Landsforening

  • Sekretariatschef Claus Andersen, kontorchef, Beskæftigelsesministeriet