20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brug for øget fokus på menneskehandel

Nordisk Ministerråd:

Brug for øget fokus på menneskehandel

Kendskabet til arbejdsrelateret menneskehandel er utilstrækkeligt, konkluderer ny rapport fra Nordisk Ministerråd. Der er brug for øget politisk fokus på problemet, lyder konklusionen.

Det kan være svært at finde ud af, om der er tale om menneskehandel eller dårlige aftaler, når udenlandske arbejdere kommer til Norden for at arbejde og bliver snydt. Her er det østeuropæiske arbejdere som plukker jordbær ved Hørve i Danmark.
FOTO: Bax Lindhardt/SP/Scanpix
1 af 1

Kendskabet til menneskehandel og tvangsarbejde i Norden indenfor eksempelvis bygge-, gartneri- og landbrugsbrancherne er utilstrækkeligt.

Det mener Nordisk Ministerråd, som i en ny rapport sætter fokus på arbejdsrelateret menneskehandel og opfordrer til mere politisk fokus på problemet.

Det største problem er at skelne mellem dårlige aftaler og egentlig menneskehandel.

Kammeranklager Christina Voigt

Målet er, at det bliver muligt at identificere og begrænse menneskehandel. Det forudsætter et langt større samarbejde mellem myndigheder både på nationalt, nordisk og internationalt plan, mener Ministerrådet.

Ifølge den svenske kammeranklager Christina Voigt er det største problem er at skelne mellem dårlige aftaler og egentlig menneskehandel.

Snydt eller handlet?

Hun nævner som eksempel 13 bulgarere, som i 2010-11 blev hentet til Sverige for at plukke bær. De 13 gik til det svenske politi, fordi de følte sig snydt af frugtavlerne. Voigt kørte sagen, men det var meget vanskeligt at bevise, om bulgarerne rent faktisk var ofre for menneskehandel eller blot havde indgået en dårlig aftale, fordi de var analfabeter.

Anklageren fik ikke medhold i, at bærplukkerne var blevet snydt, men derimod fandt byretten, at de svenske frugtavlere havde udnyttet bulgarernes sårbare situation, og frugtavlerne blev dømt for menneskehandel. Dommen er senere anket til byretten.

Inddragede pas

Et aktuelt dansk eksempel på grænselandet imellem tvangsarbejde og dårlige aftaler er sagen om ærteavler Peter Skov Johansens ansættelse af rumænske ærteplukkere, som Fagbladet 3F har beskrevet de sidste uger. 

Ærteavleren har overfor Fagbladet bekræftet, at han har inddraget de ansattes pas, mens de har arbejdet for ham i Danmark. Det er en kendsgerning, som får alarmlamperne til at blinke hos en af Danmarks førende eksperter i menneskehandel, Anders Lisborg. 

- En arbejdsgiver må ikke tilbageholde folks pas og identifikationspapirer. Det er en af indikatorerne på menneskehandel til tvangsarbejde, men det er ikke nødvendigvis nok til, at der er tale om menneskehandel, siger han til Fagbladet 3F.

Anders Lisborg vil dog ikke vurdere den konkrete sag, da han ikke selv har talt med ærteplukkerne eller andre implicerede.

Rapporten fra Nordisk Råd er en opsummering af konferencen ”Menneskehandel med fokus på arbejdsliv”, der fandt sted i Helsinki i november 2012.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. aug. 2013 - 11:15   07. aug. 2013 - 11:15

Arbejdsmarked

as@arbejderen.dk