Måske sidder Michael Aarestrup og nyder sin morgenkaffe, når Byggefagenes Samvirke Århus tirsdag morgen klokken 7:00 ruller de røde fagforeningsfaner ud foran vinduerne til hans bopæl Hans Broges Gade 5 i det centrale Aarhus.
Det er dybt beskæmmende, at firma og bygherre tilsidesætter de danske arbejdsmarkedsregler og arbejdsmiljølovgivning.
Claus Salomon Ørskou, Byggefagenes Samvirke
Anledningen er, at Michael Aarestrup har købt en millionvilla i Viby og får den renoveret af firmaer uden overenskomst. På trods af adskillige henvendelser er det endnu ikke lykkedes byggefagforeningerne at få bygherren i tale.
Formand for samvirket Claus Salomon Ørskou indrømmer, at det er usædvanligt at tage et så drastisk skridt i en faglig konflikt.
– Men det sker, fordi bygherre har forsøgt at bestille byggematerialer og håndværkere udenom en lovlig varslet konflikt, siger byggefagsformanden til Arbejderen.
Omfattet af konflikt
I sidste uge var det firmaet BYG BYG BYG ApS, der står for istandsætningen af villaen i Viby, der fik besøg af faglige aktivister. Firmaets ejer Søren Skifter har siden 2009 katagorisk afvist at tegne overenskomst med 3F og Malerforbundet, og er derfor omfattet af sympatikonflikt.
Søren Skifter er berygtet i fagbevægelsen for typisk at benytte en konstruktion, hvor han selv er hovedentreprenør. Han hyrer de to polske firmaer Marema og Danske Project, som henholdsvis Maciej Brylewski og Piotr Brylewski står bag, og som begge er set på pladsen i Viby. Også deres firmaer er omfattet af sympatikonflikt, da de nægter at tegne overenskomst, og ingen af firmaerne er registreret i RUT-registret, som de skal i henhold til loven.
70 kroner i timen
– Så vidt vi erfarer arbejder de polske håndværkere for omkring 70 kroner i timen og indbetaling af arbejdsmarkedspension og søgnehelligdagsbetaling er ikke-eksisterende, fortæller Claus Salomon Ørskou.
– I vores optik er der tale om social dumping af værste skuffe, konkluderer byggefagsformanden, der finder det dybt beskæmmende, at både byggefirma og bygherre i den grad bare tilsidesætter de danske arbejdsmarkedsregler og arbejdsmiljølovgivning.
Entreprenør Søren Skifter har ikke bemærket og forstår ikke, at byggepladsen i Viby i sidste uge havde besøg af 35-40 faglige aktivister med 15 røde faner.
De lyver
– Vi overholder alle love og regler, siger Søren Skifter til Arbejderen.
Han afviser, at Marema og Danske Project, ikke er tilmeldt RUT-registret.
– Det er løgn. Alt hvad 3F siger, det er løgn. Jeg har ikke lyst til at udtale mig mere, siger Søren Skifter, inden han afbryder samtalen.
Claus Salomon Ørskou fastholder, at hverken Marema eller Danske Project står i RUT-registret.
– Men vi kan se, at der er et tredje firma Przemyslaw Sznura tilmeldt RUT på pladsen i Viby. Det er så bare bemærkelsesværdigt, at manden bag det firma er den samme, som står bag endnu et polsk byggefirma, som er sympatikonfliktet - og ikke står i registreret, lyder det fra Ørskou.
Arbejderen har forsøgt at få kontakt med bygherre Michael Aarestrup. Det lykkedes ikke inden deadline.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278