Det er yderst begrænset, hvad der slipper ud til offentligheden fra de lokaler, hvor repræsentanter fra fagbevægelse og arbejdsgivere i disse uger forhandler nye overenskomster. Selv ikke de privatansatte lønmodtagere, hvis overenskomster det drejer sig om, får noget at vide, mens forhandlingerne står på.
Kun gennem debat og aktivitet kan vi vise, at vi mener kravene alvorligt.
Jens Kirkegaard, 3F BJMF
For at medlemmerne ikke helt skal glemme, at det er deres krav og fremtidige løn- og arbejdsvilkår, der er i spil, så har 3F Bygge- Jord og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) sat sig for at holde afdelingens 4000 medlemmer løbende opdateret.
– De fleste har jo en smartphone i dag, så hver mandag ved frokosttid får medlemmerne en sms med link til en video. Så håber vi, at den sætter skub i en debat i skurvognen, fortæller Jens Kirkegaard, formand for byggegruppen i den københavnske fagforening, til Arbejderen.
Fem krav
En sms med link til den første video røg ud til medlemmerne i mandags. Den tager fat på det ene af fem krav, som medlemmerne har prioriteret højest ved OK2017: Højere mindsteløn. Status torsdag morgen var, at videoen var blevet set af 33.000 personer, herunder af formand for forbundets byggegruppe Kim Lind Larsen, der står spidsen for 3F's forhandlinger med arbejdsgiverne i Dansk Byggeri.
– Så vi når længere ud end, vi havde forventet, men det er jo positivt. Kun gennem debat og aktivitet kan vi vise, at kravene tages alvorligt, og det kan vores forhandlere så tage med sig ind til forhandlingsbordet, mener Jens Kirkegaard.
De næste fire mandage kommer der nye videoer, der tager fat på de øvrige fire overenskomstkrav, som afdelingen prioriterer: Kædeansvar, fuld løn under sygdom, flere fordele til 3F'ere og kortere arbejdstid.
Aktiv ungdom
De 1200 medlemmer af BJMF Ungdom er også aktive i forhold til overenskomstforhandlingerne. De har indtil nu produceret og lagt to videoer med en særlig ungdomsvinkel på overenskomsterne op på Facebook. På den ene video får byggeriets arbejdsgivere drøje hug for at ville sætte lærlingelønnen ned. I video nummer to kræver de unge at blive ligestillet med deres kollegaer og få indbetalt pension fra dag ét og ikke først, når de fylder 20 år, som det er i dag.
BJMF har altid forholdt sig aktivt til overenskomstforhandlingerne, og ved de seneste overenskomstforhandlinger har afdelingen haft øget fokus på at få medlemmerne til at tage stilling, når der ligger et endeligt forslag til nye lønsatser og andre arbejdsvilkår.
Stemmeprocenten skal over 40
I år er målet at flere medlemmer end tidligere skal gøre brug af deres demokratiske ret og stemme ja eller nej til overenskomstforliget.
– Konkret vil vi gerne over 40 procent. Uanset hvad man i øvrigt måtte mene om systemet, så er det i virkeligheden meget demokratisk, at alle medlemmer kan give deres mening til kende og derfor også vigtigt at så mange som muligt gør det, siger Jens Kirkegaard.
Som noget nyt vil der, når afstemningen går i gang, komme folk rundt på arbejdspladserne udstyret med indsigt i overenskomstforliget og med en ipad. Tanken er, at medlemmerne så kan stemme på stedet og ikke går hjem efter fyraften og har glemt alt om, at der er noget, der hedder overenskomst 2017.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278