Det lyder ellers logisk nok: Når en en italiensk lastvogn leverer rucolasalat til Skagen, hvorfor så ikke tage et parti hummer med til Kolding på nedturen i stedet for at køre tom. Det vil spare trafik og bidrage til at dæmpe CO2 udslippet.
Det er cabotagekørsel i den romantiske udgave, men det har ikke meget med virkeligheden at gøre. Det viser den svenske trafikforsker Henrik Sternbergs cabotagestudie.
Vi har ikke fundet støtte i tidligere forskning for, at cabotage har nogen positive miljøeffekter.
Hans foreløbige rapport har blandt andet via hjælp fra svenske chauffører kortlagt den systematiske omgåelse EU’s regler for cabotagekørsel i Sverige. En kortlægning som fra engang i oktober bliver udvidet til også at omfatte Danmark og Norge.
EU’s gældende regler tillader at udenlandske vogne kan køre op til tre transporter i et land inden for en uge, hvis de er kommet ind i landet med varer udefra.
Ingen forskning
EU-kommissionen har mange gange gentaget argumentet om, at cabotagekørslen ikke alene bidrager til øget vækst, men også vil mindske miljøbelastningen, fordi der vil blive kørt mindre med tomme vogne.
Med andre ord er cabotagekørsel med til at opfylde EU’s mål om at sænke CO2-udslippet. EU-kommissionen ønsker helt at give los for helt fri cabotage-kørsel uden den nuværende begrænsning på tre ture på en uge.
Men der findes ingen studier, som støtter EU-kommissionens argumenter om, at fri cabotagekørsel vil føre til mindsket CO2-udslip, konstateret den svenske forsker.
"Trods intensive litteratursøgninger er det mislykkedes for forfatteren at finde yderligere studier, som skulle kunne styrke eventuelle positive miljøeffekter af cabotage på europæiske veje, selvom det et gentaget argument", skriver Sternberg, som opfordrer læserne til at skrive til ham, hvis de kender til en sådan forskning.
Den svenske rapport indikerer tværtimod, at de gældende EU-regler for cabotage har en negativ effekt på miljøet, og at hvis cabotagekørsel gives helt fri, som EU-kommissionen ønsker, vil det medføret en kraftig øgning af udslippet fra godstransporter.
Negativ miljøeffekt
"Vi har ikke fundet støtte i tidligere forskning for, at cabotage (delvis reguleret eller frit) har nogen positive miljøeffekter. Tværtimod viser en tilpasning af de eksisterende modeller til svenske forhold, at cabotage, delvis reguleret som nu eller helt frit, får negative miljøeffekter", konkluderer Sternberg.
Det skyldes blandt andet, at kombinerede transporter, hvor godset delvis fragtes på skinner, bliver relativt for dyre til at konkurrere. Det vil øge miljøbelastningen, når godset flyttes fra jernbane til vejtransport. Lavere priser på transport vil samtidig føre til længere transporter og mindre brug af samlastning.
"Sammenfattende peger det mod en kraftig øgning af det totale antal lastbiler på de svenske veje, når svenske vognmænd erstattes med udenlandske og kombinerede transporter flyttes til landevejen", hedder det i rapporten.
I modsætning til EU-kommissionen, som ikke har forskningsmæssig belæg for sin lovprisning af cabotagekørslen, så henviser den svenske forsker til en række andre undersøgelser, som når de samme konklusioner, som han selv.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278