Underskriftskampagnen "Forlæng dagpengeretten" fortsætter som planlagt. Også selvom regeringen og Enhedslisten i mandags blev enige om en aftale, der afbøder de værste følger af de dagpengeregler, der trådte i kraft 1. januar.
- Vi anerkender, at man med aftalen holder hånden under dem, der ellers ville være faldet ud af dagpengesystemet, men ingen af de tre krav i vores kampagne er blevet indfriet, og dagpengereformen fra 2010 står stadig ved magt, siger Jakob Nerup, kampagneleder i HK, til Arbejderen.
Med dagpengereformen fra 2010 blev dagpengeperioden sat ned fra fire til to år, og kravet for genoptjening af dagpengeretten blev fordoblet fra et halvt til et helt års arbejde.
"Forlæng dagpengeretten" kræver, at genoptjeningsperioden igen bliver et halvt år, at uddannelse skal forlænge dagpengeperioden, og at jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde.
Ingen af de tre krav i vores kampagne er blevet indfriet, og dagpengereformen fra 2010 står stadig ved magt.
Jakob Nerup, kampagneleder i HK
Da Arbejderen i sidste uge snakkede med Jakob Nerup, vidste han ikke hvor mange forbund, der ville vælge at droppe ud af underskriftskampagnen med den begrundelse, at regeringen havde præsenteret endnu en midlertidig redningsplan.
Nu kan han konstatere, at dagpengekampagnen stadig har opbakning fra 3F, FOA, Dansk Sygeplejeråd og en lang stribe af andre fagforbund, der tilsammen repræsenterer mere end én million offentligt og privat ansatte.
Kun LO-forbundet Dansk Metal er stået af.
- Først kom der et udspil fra regeringen, og nu fik vi så en aftale her i pinsen, der løser det akutte problem med folk, der ellers ville falde ud af dagpengesystemet den 1.7., siger Kasper Hyllested, pressechef i Dansk Metal til Arbejderen.
Som vi plejer
Cirka 500 medlemmer af Dansk Metal har allerede mistet dagpengeretten i år, og forbundet forventer, at op mod 1.200 medlemmer ville ryge ud af dagpengesystemet og risikere at miste hele forsørgelsesgrundlaget, hvis ikke der var indgået en aftale.
Kasper Hyllested understreger, at der ikke ligger nogen politisk uenighed om kravene i kampagnen bag forbundets beslutning, men at den alene bunder i en vurdering af, at underskriftskampagnen har udtjent sin rolle om at få gjort noget ved det akutte dagpengeproblem.
- Vi vil stadig have fokus på at få ændret genoptjeningsretten, men mener der skal andre initiativer til. Nu gør vi, som vi plejer og satser på mere klassiske aktiviteter, lyder det fra Kasper Hyllested, som forklarer, at der med klassiske aktiviteter menes lobbyarbejde, møder med politikere og udarbejdelse af analyser.
Alle på gaden 29. maj
Dagpengekampagnen ruller frem til den 9. juni, og målet lyder på 100.000 underskrifter for kravene om bedre dagpengeregler.
- Som en sidste fælles aktion går vi på gaden den 29. maj om morgenen over hele landet. Når vi slutter skulle det gerne stå mejslet i granit, at fagbevægelsen har nogle meget kontante krav til ændringer af dagpengereformen, slutter kampagnelederen.
Vil man gerne hjælpe med at samle underskrifter, opfordrer Jakob Nerup til, at man kontakter den nærmeste HK- eller FOA-afdeling, som kan oplyse om, hvor der bliver samlet ind.
Man kan printe underskriftsblanket ud på nettet og samle underskrifter blandt venner, familie og kolleger.
Endelig kan man skrive under på http://www.skrivunder.net/forlaeng_dagpengeretten.
Underskrifterne afleveres til Folketinget den 14. -15. juni ved en stor event på Folkemødet på Bornholm.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278