Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) står fast ved, at arbejdsløse afmeldes dagpengesystemet, hvis ikke de overholder den angivne frist for at bestille en samtale i jobcenter eller a-kasse.
Det var en eksplicit del af den politiske aftale og den efterfølgende udmøntning i lovgivning.
Jørn Neergaard Larsen, beskæftigelsesminister
"Det var en eksplicit del af den politiske aftale og den efterfølgende udmøntning i lovgivning," skriver ministerens presseafdeling i et svar til Arbejderen.
Den politiske aftale, han hentyder til, er beskæftigelsereformen fra 2014, som den daværende SR-regering, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti står bag.
Venstre-ministeren har dermed ikke lyttet til LO, FTF og Akademikerne, der mener, at straffen er for stor, hvis de arbejdsløse ikke får bestilt en samtale. "Sanktionen er ude af proportion med forseelsen," skriver de faglige hovedorganisationer i et høringssvar.
Afskaf straffen
Også a-kassernes interesseorganisation, AK-Samvirke, har talt for døve øren.
– Helt principielt bør dette straffesystem afskaffes, udtaler formand Torben Poulsen.
Selvom a-kasserne synes godt om ideen med, at arbejdsløse får indflydelse på, hvornår en samtale skal finde sted, så giver det ingen mening, at et system, der er tænkt som en service, kommer til at fremstå som en trussel og en straf, mener Torben Poulsen.
Som konsekvens af reformen fra 2014 har arbejdsløse siden 1. juli sidste år udfyldt en digital logbog. Mindst én gang om ugen skal computeren tændes og logbogen udfyldes med hvilke job, der er søgt. Både jobcenter og a-kasse følger med. På baggrund af logbogen bliver det vurderet, om jobsøgningen er tilstrækkelig til, at den arbejdsløse opfylder kravene om at stå til rådighed. Møder og aftaler skal overholdes, og arbejdsløse skal huske at reagere på alle henvendelser fra a-kassen og jobcenteret - ellers risikerer de, at det går ud over retten til dagpenge.
Den digitale samtalebooking var næste skridt i udmøntningen af reformen fra 2014. Efter planen skulle reglerne træde i kraft den 4. april, men udskydes nu til september måned.
Balanceret løsning
Det sker for at give kommunerne tid til at få it-systemerne på plads, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) til Arbejderen.
– Men også for at give de ledige mulighed for at vænne sig til de nye regler, siger beskæftigelseordfører for Venstre Hans Andersen til Arbejderen.
Han er godt tilfreds med reglerne, der giver jobcentrene mulighed for at fritage borgere fra pligten til selv at booke samtaler, hvis det vurderes, at det er "uforholdsmæssigt svært eller umuligt for vedkommende selv at booke samtaler."
Et af de problemer, som fagbevægelsen og a-kasserne har peget på, drejer sig om, at arbejdsløse bliver afmeldt dagpengesystemet, hvis der ingen ledige tider er at booke - også selvom de holder sig indenfor tidsfristen.
Ifølge Beskæftigelsesministeriet skal den arbejdsløse i den slags tilfælde kontakte jobcentret, som kan tilmelde den arbejdsløse, udstede nye tider eller eventuelt booke den arbejdsløse direkte til et møde.
Hvis der opstår IT-problemer, der gør det umuligt at selvbooke, kan en kontakt til jobcenteret sikre, at den arbejdsløse bliver tilmeldt. "Efterfølgende skal jobcenteret sikre sig, at den ledige selvbooker en jobsamtale," skriver Beskæftigelsesministeriet.
– Jeg mener defor, der er fundet en balanceret udmøntning af den politiske aftale om at det skal være obligatorisk for dagpengemodtagere at selvbooke deres jobsamtaler, siger Hans Andersen.
Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, siger til Arbejderen, at det er en selvfølge, at medlemmer, der ikke kan klare det selv, skal have hjælp.
– Man kan jo ikke straffe med sanktioner, hvis systemerne ikke kører, og kan man ikke booke en tid, skal man selvfølgelig heller ikke sanktioneres, udtaler Bøgsted.
Mere tid til kommunerne
Med udskydelsen af reglernes ikrafttræden har kommunerne vundet ekstra tid til at få it-systemerne på plads.
Da Arbejderen i januar måned var inde på STAR's digitale Danmarkskort havde landets fire største kommuner lang vej, før de kunne melde klar med it-programmerne.
København havde kun 2,47 procent selvbooking. Odense, Aarhus og Aalborg lå på henholdsvis15,65 procent, 12,86 procent og 18,93 procent.
Et nyt kig på kortet viser, at København har taget det største spring og nu er nået op på 38,34 procent sevbooking. Odense ligger på lige over 25 procent, Aarhus på godt 20 procent og Aalborg har rundet 33 procent.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278