Forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked buldrer afsted. Det benytter Arbejderens redaktion som anledning til at sætte fokus på unge i fagbevægelsen med et debatmøde tirsdag den 25. februar.
Ved OK17 copy-pastede El-Forbundet bare satserne fra industriforliget, uden at de blev sat til diskussion.
Morten Ahrendt, elektriker
Hvilke krav har lærlinge og ungarbejdere stillet til overenskomstforhandlingerne, og hvilket billede tegner sig, efter at det toneangivende forlig på industriens område faldt på plads søndag den 9. februar? Kan man sige, at lærlinge og ungarbejdere behandles som en parentes ved OK-forhandlingerne?
Unge fra fire forbund
Til at belyse spørgsmålet har Arbejderen inviteret fire unge fra fire forskellige fagforbund: Michelle Pedersen, der er formand for HK Ungdom Danmark, får selskab i panelet af Morten Ryom, landsformand for 3F Ungdom, Thomas Skriver Jensen, der er landsformand for Dansk Metal Ungdom, og Morten Ahrendt, tidligere landsformand for Dansk El-Forbund Ungdom.
Sidstnævnte sad under OK17 med direkte ved forhandlingerne om nye overenskomster. Han siger:
– Det er klart min opfattelse, at lærlingene er en parentes i forhandlingerne. Under OK17 så vi for eksempel på mit fagområde, at man bare copy-pastede industriens satser, uden at de blev sat til diskussion.
Morten Ahrendt tror, at noget af forklaringen ligger i, at lærlinge udgør en relativ lille gruppe af alle dem, der skal have nye overenskomster, og at deres krav derfor skydes til hjørne, fordi en større gruppe skal tilgodeses.
Forskelle fra forbund til forbund
Ser man på det indgåede forlig, som CO-industri og Dansk Industri er blevet enige om, så hæves lærlingelønnen med 1,7 procent om året de næste tre år, og det er aftalt, at lærlinge skal have pension, fra de fylder 18 år. Det bliver vel at mærke til en mindre sats end lærlinge på 20 år og uden at tage højde for, at mange starter på en erhvervsfaglig uddannelse i en alder af 16 eller 17 år.
– Jeg synes, det indgåede industriforlig er et godt forlig. Jeg mener, at det er en aftale med noget til alle og især os lærlinge, udtaler Thomas Skriver Jensen, der på mødet vil fortælle hvordan Metal-forbundet involverer de unge medlemmer i OK-processen.
Mens han er godt tilfreds med Metals måde at inddrage de unge på, så synes eneste kvinde i panelet Michelle Pedersen, at der er plads til forbedringer:
– Processen i forhold til at inddrage de unge i overenskomstforhandlingerne trænger til en finpudsning – vi vil vide, hvor vores krav ender.
Solidaritet mellem svende og lærlinge
Lærlinge er på flere måder anderledes stillet end deres 'voksne' kollegaer, påpeger Morten Ryom. Lærlinge er dækket af overenskomsten ved lov. De må ikke strejke og kan så heller ikke lockoutes. Skal lærlingene opnå mærkbare forbedringer ved overenskomstforhandlingerne, har de derfor brug for solidaritet fra svendenes side.
– Lærlinge er tit underrepræsenteret i indflydelse, når det kommer til, hvor meget af overenskomsten der egentlig handler om dem. De forrige overenskomster har man haft fokus store fælles opgaver i forhold til fritvalgskonto og social dumping, som påvirker alle. Det betyder, at lærlingeområdet har stået meget stille. Man kunne godt lidt forestille sig, at dem, der har siddet og forhandlet, har tænkt: Social dumping/fritvalgskontoen er vigtigere, lærlinge har det jo godt nok, mener formanden for medlemmerne under 31 år i Danmarks største fagforbund.
Tid og sted
Kom og hør de unges egne bud på, om de bliver 'overset' i forhandlingerne, og hvad de mener, der skal til for, at de kommer igennem med deres krav.
Læsermødet afholdes tirsdag den 25. februar klokken 16:30 i Arbejderens lokaler, Hillerødgade 30A, 2200 København N. Alle er velkomne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278