03 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU tøver, mens lufthavnsarbejdere risikerer livet

Forurening fra fly spreder kræft

EU tøver, mens lufthavnsarbejdere risikerer livet

EU kan lovgive om svensk snus - men efter tre års granskning af kræftfremkaldende partikelforurening i lufthavnene er EU-kommissionen endnu ikke nået frem til krav til flyselskaberne.

Gør noget ved den livsfarlige partikelforurening i lufthavnene: Brug grønnere brændstof og skift til elbiler, lød kravet fra de lufthavnsansattes fagforbund - men de ansvarlige blev væk, selvom konferencen var lagt på deres hjemmebane i EU-hovedkvarteret i Bruxelles.
FOTO: Tommy Boye Svensson/3F Kastrup
Gør noget ved den livsfarlige partikelforurening i lufthavnene: Brug grønnere brændstof og skift til elbiler, lød kravet fra de lufthavnsansattes fagforbund - men de ansvarlige blev væk, selvom konferencen var lagt på deres hjemmebane i EU-hovedkvarteret i Bruxelles.
FOTO: Tommy Boye Svensson/3F Kastrup

Mens bagage- og cateringfolk i lufthavne i Danmark og resten af EU får kræft, tøver EU, flyselskaber og lufthavnsejere med at nedbringe den livsfarlige partikelforurening og stille krav om, hvor stor forureningen må være.

Det er på tide at gå fra undersøgelser og overvejelser til handlinger og løsninger.
Søren Søndergaard

De ansatte indånder dagligt bittesmå, livsfarlige partikler fra afbrænding af flybenzin og fra de mange deiselkøretøjer i lufthavnene. De ultrafine partikler er skadelige, fordi de er så små, at de trænger helt ned i lungerne og videre ud i blodet. På partiklerne sidder kræftfremkaldende tjærestoffer fra eksempelvis diesel.

For tre år siden startede Søren Søndergaard, Folkebevægelsen mod EU's medlem af EU-parlamentet, sin kamp for at sætte spørgsmålet om partikelforurening på dagsordenen i EU. Dengang fik han at vide, at EU-kommissionen er igang med at undersøge sagen. I sidste uge modtog han det seneste svar: Kommissionen er stadig igang med at undersøge sagen.

Konference skal sikre handling

I denne uge havde han sammen med en række europæiske transportarbejderforbund samlet 100 fagforeningsfolk, eksperter, forskere, lufthavne, firmaer og politikere til en konference i Bruxelles. De ansatte kræver, at der bliver gjort noget ved forureningen - eksempelvis at udskifte til grønnere brændstof på flyene og udskifte dieselbiler med elbiler.

- Formålet er ikke bare at blive klogere. Vi ved allerede, at luftforurening i lufthavne er et stort arbejdsmiljøproblem. Det er på tide at gå fra undersøgelser og overvejelser til handlinger og løsninger. Partikelforurening i lufthavnene er jo ikke et luksusproblem, som vi kan sidde og filosofere over i årevis. Det er et problem, som her og nu handler om lufthavnsarbejdernes helbred, ja i sidste ende om liv eller død, advarer Søren Søndergaard.

I Danmark har tre lufthavnsarbejdere fået blærekræft anerkendt som arbejdsskader, fordi Arbejdsskadestyrelsen kæder kræften sammen med den partikelforurening, de har været udsat for i Københavns Lufthavn. Også det Internationale Agentur for Kræftforskning, som er tilknyttet FN's sundhedsorganisation (WHO) vurderer, at dieselpartikler er kræftfremkaldende.

Det Økologiske Råd har sammen med Københavns Lufthavn, søsat et projekt, der klarlægger, hvor stor luftforureningen er i lufthavnen. I 2010 kom den første undersøgelse. Resultatet var skræmmende: Der blev målt fire gange så mange ultrafine partikler i lufthavnen, som midt i Københavns myldretid.

- En lufthavnsarbejder indånder 240 milliarder partikler på en otte timers arbejdsdag. På partiklerne sidder sod, som sætter sig dybt i lungerne, forklarer Kaare Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd. Han har fulgt flere arbejdere igennem en arbejdsdag.

De ansvarlige blev væk

EU's kommissær med ansvar for arbejdsmiljø, László Andor, blev for flere måneder siden inviteret til at deltage i konferencen i Bruxelles. Men han havde desværre ikke tid. Da arrangørerne spurgte, om kommissæren ville sende en afløser fra hans kontor, lød svaret at der desværre ikke var nogen fra hele kontoret, der havde mulighed for at deltage.

Heller ikke dem, der skal investere i de nye og grønne løsninger er tilstede: Flyselskaber som SAS og Ryanair står ikke på deltagerlisten.

Til gengæld er de lufthavnsansatte ikke bange for at deltage i debatten. En af dem er Stig Gellert, brandmand i Københavns Lufthavn:

- Staten ejer 40 procent af Københavns Lufthavn og 12 procent af flyselskabet SAS. Teknologien er der. Hvorfor ikke investere i elbiler, så vi kan erstatte lufthavnens mange dieselbiler, som kører rundt på et meget lille område? Lufthavnen har råd. Investér i grønne løsninger, så os ansatte ikke bliver syge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2013 - 07:30   02. feb. 2013 - 07:30

arbejdsmiljø

ml@arbejderen.dk