27 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faglig aktion ved byggeplads i Hedehusene

Strid om sikkerhed

Faglig aktion ved byggeplads i Hedehusene

Murere og murerarbejdsmænd protesterer over manglende sikkerhed på byggeplads. Lønnen har også været forsinket flere gange.

Fra aktionen klokken 7 torsdag morgen.
FOTO: Privat
1 af 1

Der er så store problemer med sikkerheden på en byggeplads i Hedehusene, at det er blevet for meget for Murer- og murerarbejdsmændenes faglige klub i København. 

Der manglede også et trappetårn til stilladset. I stedet blev der brugt stiger. Her er risiko for faldulykker i seks til syv meters højde. 
Christian Sørensen

Torsdag morgen mødte en gruppe af klubbens medlemmer op foran byggepladsen på Sejlbjergvej 3 i Hedehusene med bannere, røde faner og løbesedler, der beskriver sikkerhedsproblemerne på pladsen.

– Vi var 10, som vi må være, der var mødt frem for at støtte sjakket på pladsen i deres krav om, at der skal styr på sikkerhedsproblemerne. Vi håber, at vores aktion kan være med til at sikre, at det sker, siger Claus Borg fra den faglige klub.

Christian Sørensen er en del af sjakket på pladsen.

– Her er mange sikkerhedsmæssige problemer, og nu oplever vi, at firmaet henter andre folk ind til at lave de opgaver, som folk i sjakket har sagt fra overfor, siger Christian Sørensen.

– For eksempel manglede der en dag en hejs op til et stillads. Hejsen bruger vi til at køre mursten og mørtel op i højden. De folk, der var hyret ind, kørte materialerne op med en maskine, som ikke var sikkerhedsmæssigt i orden. Der manglede også et trappetårn til stilladset. I stedet blev der brugt stiger. Her er risiko for faldulykker i seks til syv meters højde. Det er ikke i orden, tilføjer han. 

Flere folk fra sjakket fortæller om, at de er blevet truet med at blive smidt ud fra pladsen, når de har klaget over sikkerheden.

Direktøren mener, problemerne er løst

Det er firmaet Innovatis A/S, der står for byggepladsen. Direktør Emil Peter Tarding erkender, at der har været problemer med sikkerheden.

– Men der er blevet handlet på de brud på reglerne, der har været. Og sådan skal det også være. Sikkerheden skal bare være i top. Der er ingen problemer nu, siger Emil Peter Tarding, der samtidig afviser, at der er hentes folk ind, der er parat til at gå på kompromis med sikkerheden.

– Det er ikke rigtigt. Men der er jo forskellige folk på sådan en byggeplads, og nogle skal lige tilpasse sig stedet her. Det er rigtigt, at vi har observeret en, der ikke overholdt reglerne. Men når vi ser det, handler vi på det med det samme, fastslår direktøren.

Christian Sørensen og resten af sjakket fastholder, at sikkerhedsproblemerne på pladsen ikke er løst endnu.

Forsinket løn

Ud over sikkerheden har der flere gange også været problemer med at få udbetalt løn til tiden. 

– Problemet er, at alle er ramt af coronasituationen. Når bygherren er presset, får vi ikke vores penge til tiden og kan heller ikke betale løn til tiden. Men alle har fået deres løn, og det får de også i denne uge, siger Emil Peter Tarding.

Jonas Andersen, der er faglig sekretær i fagforeningen 3F BJMF, har været til flere møder med Innovatis omkring de forsinkede lønudbetalinger.

– Indtil videre har de betalt det, vi har aftalt, siger den faglige sekretær.

Afviser valg af tillidsfolk

Fredag skal han igen til mæglingsmøde med Innovatis. Her skal diskuteres uenigheder omkring ekstrabetaling og akkordforhold. På dagsordenen er også firmaets afvisning af at anerkende valget af tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant på pladsen.

– Det ser vi som et angreb på organisationsretten, understreger Jonas Andersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2020 - 14:16   15. maj. 2020 - 09:20

Arbejdsmiljø

ur@arbejderen.dk