22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faneborg foran Forligsen til forhandlinger slutter

Stærkt sammenhold

Faneborg foran Forligsen til forhandlinger slutter

Forhandlerne på byggeområdet blev klappet ind, da der klokken 12 fredag startede forhandlinger i Forligsinstitutionen. Faneborgen fortsætter på ubestemt tid.

FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Fagforeningsfanerne er sammen med flere hundrede faglige aktivister på plads foran Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København fra omkring klokken 11 fredag formiddag.

Vi bliver her ved Forligsen, til vi har en aftale, vi kan leve med.
Mads Vestergaard, murer

Der bliver taget godt imod forhandlerne fra 3F's Byggegruppe, der er indkaldt til møde i Forligsinstitutionen klokken 12.

Forligsmand Jan Reckendorff besluttede i tirsdags, at de fastlåste forhandlinger om nye overenskomster for omkring 90.000 bygningsarbejdere nu foregår under hans ledelse i Forligsinstitutionen. 

>> LÆS OGSÅ: Nu forhandler byggeriet i Forligsinstitutionen

Vi står bag jer i kampen for at få en markant forhøjelse af de laveste lønninger, lyder den klare besked til forhandlerne fra 3F's Byggegruppe, da de ankommer til Forligsinstitutionen.

Gruppe fra Fyn

Fagligt aktive fra hele landet er mødt op til faneborgen. Fra Fyn deltager en gruppe på omkring 20 mand.

– Vi er med for at støtte vores forhandlere og vise, at fællesskabet fungerer. Vi kan ikke forstå, at vi ikke kan få et værn mod social dumping. Både arbejdere og firmaer har da en interesse i, at vi arbejder under lige vilkår, siger Alf Jakobsen, der er faglig sekretær i 3F Bygningsarbejderne Fyn.

– Stemningen blandt medlemmerne er, at vi vil have noget på bordet den her gang. Mindstelønnen skal op. Og så bør den økonomiske ramme være større, end det der er lagt op til med industriforliget, tilføjer han.

>> LÆS OGSÅ: Forsker: Industriforlig er billigt for arbejdsgiverne

Kravet om at hæve lønningerne i bunden bliver nævnt gang på gang fra deltagerne i den faglige markering. Det er typisk udenlandske arbejdere, der går til mindstelønnen. Bygningsarbejdere ser en højere mindsteløn som et af de bedste værn mod den udbredte sociale dumping.

Klaus-Henrik Andreasen

Med i gruppen fra Fyn er også Mads Vestergaard, der er murer og kommer fra Nyborg.

– Vi har mange udenlandske kollegaer, der er hårdt presset på lønnen. Det er vigtigt, at dem, der tjener mindst, får mere den her gang. Det er folk indstillet på at være med til at betale til, siger den fynske murer.

– Det er rigtig fint, at vi med den her demonstration viser, at vi står sammen om en fair løsning for alle. Vi bliver her ved Forligsinstitutionen, til vi har en aftale, vi kan leve med, fastslår han.

Krav om større økonomisk ramme

Musikken gjalder ud af højtalerne. Der er ved at komme gang i ristningen af pølser og der deles varm kaffe rundt til alle deltagere. Lidt senere vil der komme toiletvogne. De faglige aktivister er indstillet på at skulle opholde sig på pladsen i døgndrift, hvis forhandlingerne trækker ud.

Indtil videre har arbejdsgiverne ikke været til at rokke på de mest afgørende spørgsmål for 3F's Byggegruppe, konstaterer Claus Westergreen, formand for 3F BJMF.

– Arbejdsgiverne vil ikke give noget som helst i forhold til vores rimelige krav om at hæve lønningerne i bunden for at bekæmpe social dumping. De kunne jo også give os kædeansvar (hvor hoverentreprenøren har ansvar for at sikre, at underleverandører følger overenskomsten - red.). Det er helt gratis, siger Claus Westergreen.

– Derudover har vi også en række andre vigtige krav som højere lærlingeløn og en ordentlig løn under sygdom. I dag får bygningsarbejdere omkring 135 kroner i timen under sygdom, mens mange andre grupper får fuld løn. Der er også behov for at hæve akkorderne ude på pladserne. Jeg mener, at den økonomiske ramme, der er lagt med industriforliget, skal hæves, tilføjer han. 

>> LÆS OGSÅ: Masser af penge til højere løn ved OK20

Claus Westergreen peger på, at arbejdsgiverne har lige så meget interesse i at bekæmpe social dumping som arbejderne, og derfor burde der sættes ekstra penge af til den opgave, så det ikke alene er arbejderne, der skal betale for det.

Støtte fra offentligt ansatte

Faneborgen foran Forligsen er arrangeret af en række 3F-afdelinger. Oprindeligt var der lagt op til, at den skulle vare frem til klokken 14. Men opbakningen og gejsten var så stor, at det blev lavet om til en faneborg, der fortsætter, så længe der forhandles i Forligsinstitutionen.

Udover murere, tømrere, stilladsarbejdere og andre 3F'ere er der også mødt flere andre faggrupper op. Blandt andet en række offentligt ansatte, der ønsker at gengælde støtten fra deres overenskomstforhandlinger i 2018.

Her er medlemmer fra blandt andet FOA SOSU, Socialpædagogerne, BUPL og FOA-afdelingen LFS. 

Repræsentanter fra LFS og FOA SOSU med Claus Reffstrup i midten.
Klaus-Henrik Andreasen

– Vi er her for at støtte op om de privatansattes overenskomstforhandlinger, der jo også har en afsmittende virkning på vores forhandlinger, siger Claus Reffstrup fra LFS.

– Byggeriet kræver en højere mindsteløn som et værn mod social dumping. Social dumping er også et problem, som vi har, med private daginstitutioner der ikke kan finde ud af at overholde reglerne. Social dumping spreder sig som en steppebrand til samtlige fagområder, tilføjer han.

>> LÆS OGSÅ: Privat daginstitution underbetalte det pædagogiske personale

Biler dytter i solidaritet, når de kører forbi faneborgen. Rundt omkring pladsen er store bannere med tekster som: "Sammen om OK20", "Stop social dumping" og "Slå hul på pengetanken".

DSB-arbejdere er med

En gruppe DSB-arbejdere er også med, nogle af dem bærer røde faner med teksten "Klar til kamp".

Forhandlingerne om Jernbaneoverenskomsten er også brudt sammen og skal nu fortsætte i Forligsinstitutionen. Der er indkaldt til forhandlinger klokken 10 på mandag. Dansk Jernbaneforbund inviterer til faglig markering fra klokken 9.

>> LÆS OGSÅ: Sammenbrud på jernbaneoverenskomsten

David Vedersø, der er næstformand i Jernbanearbejdernes Landsklub, glæder sig over den store solidaritet faggrupperne imellem ved den her overenskomst, hvor man står sammen og støtter hinandens faglige markeringer, som der allerede nu har været rigtig mange af.

– Jeg ved ikke, hvad årsagen til sammenbruddet i vores forhandlinger er. Men jeg kan forestille mig, at det måske handler om elevlønnen til lokomotivførere, der er under uddannelse, siger David Vedersø.

Tidligere fik lokomotivførere den almindelige grundløn i de 10-12 måneder, uddannelsen tager. Men efter, at DSB har meldt sig ind i Dansk Industri, er der blevet indført en elevløn, som betyder et stort løntab.

– Udover elevlønnen er der mange andre vigtige ting ved den her overenskomst, men det vigtigste er helt klart, at vi får indflydelse på vores egen arbejdstid og kan se os selv i overenskomsten, erklærer David Vedersø. 

Står langt fra arbejdsgiverne

Klokken er ved at nærme sig 12, hvor forhandlingerne skal starte. Inden da går topforhandler Claus Von Elling, formand for 3F's Byggegruppe, på talerstolen.

– Der er lang vej endnu. Det bliver rigtig svært. Men vi går efter at løfte bunden i vores overenskomster og kæmper for at få en rigtig god overenskomst, siger han til forsamlingen, inden han sammen med de andre forhandlere bliver klappet ind i Forligsinstitutionen.

Forsamlingen tager for sig af pølserne og kaffen og indstiller sig på et langvarigt ophold på pladsen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2020 - 13:35   07. mar. 2020 - 15:39

OK 2020

ur@arbejderen.dk