Alt for mange pædagoger lægger fortsat bånd på sig selv i stedet for at gå åbent ud med endda berettiget kritik af forhold på deres arbejdsplads.
Det mener pædagogernes forbund BUPL, der torsdag startede tre dages kongres i Nyborg.
Det kan ende med at blive et problem for hele den offentlige sektor.
Mette Aagaard Larsen, BUPL's forretningsudvalg
De 61.000 pædagoger i BUPL adskiller sig ikke væsentligt fra andre offentlige faggrupper, der enten ikke ved tilstrækkeligt om deres ret til at ytre sig eller ikke tør tage bladet fra munden af frygt for at blive kaldt til personlig samtale, få en advarsel eller i værste fald en fyreseddel.
Men en prioriteret indsats siden forrige kongres i 2014 har virket, og flere medlemmer har fået kendskab til deres rettigheder, viser en evaluering.
Flere ytrer sig
På trods af frygt for repressalier fra arbejdsgiver har 25 procent af pædagogerne og lederne ytret sig kritisk offentligt om forhold i forbindelse med deres arbejde indenfor det sidste år. I en undersøgelse, som blev gennemført i foråret 2015, gjaldt det 15 procent af lederne og 22 procent af pædagogerne.
I samme undersøgelse svarede hele 36 procent af pædagogerne og lederne at de havde undladt at ytre sig kritisk om arbejdsrelaterede forhold, selvom de havde haft behov for det. Tre år tidligere var det 20 procent.
Selvom flere medlemmer står åbent frem med kritik, så slår beretningen til kongressen fast, at det er "en dagsorden, det fortsat er vigtigt at sætte fokus på."
– Det er et kæmpestort problem for pædagogerne, og det kan ende med at blive et problem for hele den offentlige sektor, fordi institutionerne bliver mindre gode, når arbejdsgiverne eller ledelsen ikke lader fagpersoner bidrage med deres viden og erfaringer, siger Mette Aagaard Larsen fra BUPL's forretningsudvalg.
Der arbejdes med sagen
Debatten om offentligt ansattes ytringsfrihed er ikke ny. Den første, store betænkning på området kom i 2006, og den nyeste vejledning fra Justitsministeriet i 2015 præciserer, at grundlovens beskyttelse af ytringsfriheden også omfatter sociale medier som for eksempel Facebook og Twitter.
BUPL er medlem af den faglige hovedorganisation FTF og har her været blandt de mest aktive bidragydere til arbejdet om beskyttelse af offentligt ansatte ytringsfrihed.
FTF gennemførte tidligere på året en undersøgelse om ytringsfrihed. Ud af 4.800 offentligt ansatte, som medvirkede i undersøgelsen, svarede hele 53 procent, at de havde dårligt eller intet kendskab til reglerne for ytringsfrihed. 30 procent kendte kun lidt til reglerne, og 23 procent kendte dem slet ikke.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278