21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA støtter krav om dagpengeændringer

Ny kampagne tager fart

FOA støtter krav om dagpengeændringer

Regeringen skal sikre en løsning for de 41.000, der er faldet ud af dagpengesystemet, lyder opfordringen i en ny kampagne, der trodser LO-toppen og lægger pres på regeringen.

FOTO: Arbejderen
1 af 1

I dag går forbundet FOA ud med en stor annonce med overskriften Kræv en dagpengeløsning.

Annoncen er en direkte støtte til den kampagne og underskriftsindsamling, som 16 faglige græsrødder skød i gang i weekenden under overskriften - Dagpengeløsning NU!

Hvis man er indstillet på at finde politiske løsninger, så kan man også.
Dennis Kristensen, FOA

– Det er et rigtigt godt initiativ, som kommer fra lokale fagforeninsgfolk. Initiativet er et forsøg på at råbe politikerne op og det støtter vi, siger forbundsformand Dennis Kristensen til Arbejderen.

Han er enig med initiativtagerne til underskriftsindsamlingen, når de skriver, at regeringen må og skal sikre en løsning for de 41.000 arbejdsløse, der allerede er eller står til at falde ud af dagpengesystemet. Og enige, når de siger:
"Om problemet løses i finansloven eller uden om finansloven er underordnet. Det skal løses nu." 

– 4.800 af dem står helt uden indtægt, og tallet bliver ved med at stige. Det giver ingen mening. Hvis man er indstillet på, at det her kan man ikke leve med som samfund, så kan man også finde de politiske løsninger, mener Dennis Kristensen, der opfordrer alle tillidsfolk og medlemmer at skrive under på kampagnen.

Kampagnen kommer på trods af, at LO's formand Harald Børsting i sidste måned bad fagbevægelsen om at stoppe kritikken af regeringen i spørgsmålet om de upopulære forringelser på dagpengeområdet.

Forskellige fagforeninger står bag

De lokale fagforeningsfolk, som har fostret ideen til underskriftsindsamlingen, kommer fra Dansk Metal, 3F, FOA, LO, Prosa og TL, hvoraf de fleste har rod i det Midt- og Vestjyske. 

Med kampagnen signalerer de, at de mener noget med kritikken af regeringen for at sidde på hænderne og kravet om at hjælpe de arbejdsløse, som er blevet ramt af reglerne om to års dagpengeret og et helt års arbejde for at genoptjene retten til dagpenge.

– Vi håber selvfølgelig, at folk tager mod opfordringen til at skrive under og sprede kendskabet til kampagnen på facebook. Men underskriftsindsamlingen kan ikke stå alene, siger Hans A. Sørensen, der er formand for 3F Horsens og én af initiativtagerne, til Arbejderen.

Han håber derfor, at det også lykkes at få rejst diskussionen på arbejdspladser og i skurvognen. Endelig håber Hans A. Sørensen, at der bliver taget initiativer til møder med lokalt valgte folketingspolitikere, så de kan blive mere direkte konfronteret med vælgerne og deres ønsker om at få dagpengereglerne lavet om.

Hanne Margrethe Petersen, formand FOA Horsens, gik med i initiativgruppen i frustration over den manglende reaktion fra regering og Folketinget på de mange udfaldsramte arbejdsløse.

Værre end forudset

– Situationen er jo meget værre end forudset, og alligevel er der ikke nogen, der gør noget. Mange af dem, der falder ud af dagpengesystemet nu, er jo helt almindelige mennesker som dig og mig, der bare har været så uheldige at være arbejdsløse i to år. Nu risikerer de at skulle gå fra hus og hjem, det kan da ikke være rigtigt, siger Hanne Margrethe Petersen til Fagbladet FOA og fortsætter:

– Jeg tror, politikerne ville få stor cadeau fra befolkningen, hvis de erkendte, at de har taget fejl omkring dagpengereformen, og gik i gang med at ændre reglerne med det samme.

Folkene bag kampagnen vurderer, at det kan lade sig gøre at presse regeringen til ændringer, selvom både Socialdemokraterne og de Radikale indtil nu afviser det hårdnakket. Der bliver ikke pillet ved regeringsgrundlaget på denne side af et valg, siger de.

– Men vilkårene har jo ændret sig fuldstændig, siden regeringsgrundlaget blev skrevet. Mulighederne for at få et job er ikke blevet bedre. Nu må vi se om den her underskriftskampagne kan ryste op i nogle folk, så regringen kommer til fornuft, slutter Hans A. Sørensen.

Kampagnen kommer med tre konkrete forslag til, hvad regeringen kan gøre:

Retten til dagpenge skal igen kunne optjenes efter seks måneders arbejde i stedet for det år, som dagpengereformen har medført. Samtidig skal de timer, arbejdsløse sendes i uddannelse, løntilskud og aktivering, tælles med til genoptjeningen. Endelig skal den gensidige forsørgerpligt fjernes.

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. sep. 2014 - 05:52   16. sep. 2014 - 14:08

Dagpenge

noc@arbejderen.dk
Dagpengeforringelser
  • Den nuværende regering valgte efter valget at fastholde de dagpengestramninger, som den forrige regering besluttede i 2010.

  • Aftalen om dagpengereformen blev indgået af den daværende VK-regering sammen med Dansk Folkeparti den 25. maj 2010. Siden har SSFR-regeringen sammen med Enhedslisten aftalt en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år.

  • VK-regeringen skar dagpengeperioden ned fra fire til to år og fordoblede samtidig genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år. Stramningerne trådte i kraft den 1. januar 2013.

  • Forringelserne betyder, at omkring 34.000 mennesker mistede dagpengeretten i 2013. I 2014 skete det for yderligere 16.700 arbejdsløse. Pr. 1. april 2015 har over 54.000 mistet retten til dagpenge

  • Regeringen og Enhedslisten har lavet midlertidige aftaler, der i dag sikrer arbejdsløse, der falder for toårsgrænsen, en ydelse på 60 procent af dagpengesatsen for ikke-forsørgere, 80 procent for forsørgere. Ydelssperioderne aftrappes og ophører helt fra 1. juli 2016. Den samlede længde af dagpenge- og ydelsesperioder kan dog maksimalt udgøre fire år.

  • Den nuværende SSFR-regering og Enhedslisten har i efteråret 2011 aftalt en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år