I dag har 143 delegerede taget hul på tre dages kongres i et af Danmarks ældste fagforbund Blik- og Rørarbejderforbundet. Kongressen skal gøre status på de fire år, der er gået siden sidste kongres, og kigge fire år frem til den næste.
Der er i dagens Danmark mere end nogensinde brug for sammenhold og et fagligt fællesskab.
Efter en munter åbningsceremoni med fællessang, faneindmarch og underholdning gik forbundsformand Max Meyer på talerstolen for at aflægge den mundtlige beretning.
– Liberalismen og den enkeltes frihed er desværre næsten blevet et mantra for en stor del af vores samfund. Men det efterlader også uomtvisteligt tydelige spor, hvor flere og flere bliver efterladt på perronen, når vi andre drager afsted på 1. klasse, sagde Max Meyer under stor opmærksomhed fra delegerede og gæster fra ind- og udland.
Meyer slog fast, at der fortsat er meget at kæmpe for og stadig plads til forbedringer.
– Vi er som faglig organisation langt fra blevet overflødig. Tværtimod er der i dagens Danmark nok endnu mere end nogensinde brug for sammenhold og et fagligt fællesskab.
Flere VVS'ere
Det var da også en stolt formand, der kunne fortælle, at det faglige fællesskab i Blik- og Rørarbejderforbundet er vokset de sidste fire år.
– Vi har haft en medlemsfremgang inden for vores VVS’ere. Vi har i dag 2,6 procent flere VVS-medlemmer, end vi havde, da vi sidst var samlet til kongres i 2014.
Medlemsfremgangen kan ikke alene tilskrives den generelle fremgang i beskæftigelsen, uddyber Max Meyer overfor Arbejderen:
– Det her handler ikke om dyre kampagner, men om personlig kontakt. Resultatet er opnået fordi alle medlemmer, der stopper med at betale kontingent eller flytter til en gul organisation, bliver kontaktet.
Max Meyer kom i beretningen ind på forventelige fagpolitiske spørgsmål og udfordringer, som Blik & Rør står med. Overenskomstforhandlngerne i 2017 fik en tur. Det samme gjorde de vedvarende problemer med social dumping og den kendsgerning, at medlemmerne stadig oplever at komme til skade eller blive syge af at passe deres arbejde.
Mangler unge faglærte
Men problemerne bør ikke tales op, opfordrede Max Meyer:
– Vi er en branche med udfordringer, men det, at vi alle taler om dem og skriver om dem, er ikke foreneligt med, at vi samtidig vil tiltrække nye unge til branchen. Vi skal omtale de positive ting i vores brancher, såsom: Selvstændighed, lønforhold, udviklingsmuligheder, beskæftigelsen, indflydelse og meget, meget mere. Kun sådan sikrer vi, at der også i fremtiden er unge, der vælger at blive VVS’er og fejere.
Udviklingen på boligmarkedet fik også nogle ord med på vejen. Forbundsformanden henviste til en undersøgelse lavet af afdelingen i København. Ud af 2000 medlemmer var der kun 32, der boede i det indre København.
– Jeg tror desværre, at alle større byer i landet, vil kunne finde den samme tendens, at vores medlemmer flytter længere og længere ud af byerne. Ikke fordi de nødvendigvis synes, at det er dejligt at bo i omegnen af en by, men fordi boligpriserne efterhånden er så sindssygt høje, at det kan umuliggøre drømmen om et hus eller lejlighed i byen med vores lønninger, sagde Max Meyer og opfordrede til at Blik & Rør sammen med andre fagforbund presser kommuner og regeringen til at bygge flere boliger, som folk har råd til at betale.
– Når jeg stadig tror, at boligpriser er noget vi skal holde øje med i dag og i fremtiden, er det fordi jeg finder det beskæmmende og farligt, at vores medlemmer kan sidde så hårdt i det rent huslejemæssigt, at det alene kan medføre en løndumping.
Uligheden vokser
Og så nåede forbundsformanden igen frem til spørgsmålet om det stadig mere ulige Danmark, som han har svært ved at kende.
– Jeg har de seneste år med bekymring set det Danmark, som jeg elsker og kender mere og mere, ændre sig med større og større ulighed til følge. Jeg ser folk, der ligger i gaderne, en frostklar nat. Jeg ser folk, der sover i parkerne på en regnfuld sommer, lød det fra talerstolen.
− Et samfund med ulighed kan aldrig blive et stabilt samfund. Lad os nu samlet sige stop til mere liberalisme, sige stop til mere egoisme, sige stop mere mig og mindre dig. Lad os gøre det til gavn for vores efterkommere.
Beretningen blev kvitteret med stående klapsalver. Beretningen er Max Meyers sidste, da han har besluttet at stoppe som forbundsformand efter 11 år.
>>LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen skal kæmpe for fleksibel pensionsalder
De delegerede får mulighed for at kommentere på beretningen, når kongressen starter op igen fredag, og den sættes til afstemning på kongressens sidste dag lørdag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278