Den nye dagpengereform er i ellevte time kommet under beskydning for at ramme de timelønnede med småjobs og kortidsansættelser.
Jeg tror ikke, at de arbejdsløse opfatter det som en bagatel. Vi snakker altså om et beløb på op til 1356 kroner om måneden.
Eva Opdrup, 3FA
Senest har landets største fagforbund 3F kastet sig over forslaget om at indføre en såkaldt bagatelgrænse på 12 timer, som risikerer at komme til at koste dagpengemodtagere mange penge.
– Jeg tror ikke, at de arbejdsløse opfatter det som en bagatel. Vi snakker altså om et beløb på op til 1356 kroner om måneden, siger Eva Opdrup, forretningsfører for 3Fs a-kasse, til Arbejderen.
Problemet opstår, fordi dagpengesystemet overgår til at være månedsbaseret, og de arbejdsløse skal indsende deres dagpengekort en uge før, dagpengeperioden udløber.
– Det bliver det rene gætteri. Medlemmerne skal skrive på, hvor mange timer de regner med at arbejde den sidste uge, men bliver de nu sendt sendt hjem på grund af vejret eller manglende råvarer i 12 timer, så går dagpengene tabt for de timer, forklarer forretningsføreren.
Udsatte faggrupper
Mange af 3F's medlemmer er ansat i byggeriet, fiskeindustrien, hotel og restaurationsbranchen eller andre brancher, hvor timetallet kan variere og i perioder være svært at forudse.
I dag udbetaler a-kassen dagpenge på baggrund af de arbejdstimer, medlemmerne reelt har haft i dagpengeperioden.
Ifølge de nye regler skal a-kassen ved månedens udgang i første omgang udbetale dagpenge i forhold til de arbejdstimer, den arbejdsløse har skrevet på dagpengekortet. Efter månedsskiftet skal a-kassen sammenholde oplysningerne på dagpengekortet med de løntimer, som arbejdsgiveren har indberettet til indkomstregistret. Derefter skal dagpengene eventuelt reguleres manuelt.
– Det er først og fremmest urimeligt overfor de ledige, der kan miste mange penge. Dertil kommer, at vi i a-kassen reelt skal have fat i dagpengekortene to gange, og vi forudser ekstra adminsitrativt arbejde med efterregueringer og sagbehandling, siger Eva Obdrup.
Drop bagatelgrænsen
Lovforslaget, der skal udmønte dagpengeforliget, som Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti indgik i lyntempo sidste år i oktober, er på vej gennem det politiske beslutningssystem. Det sættes til 2. behandling i Folketinget den 31. maj og forventes vedtaget den 3. juni.
Eva Opdrup indrømmer, at både 3F og andre faglige organisationer undervejs i den mangeårige proces med at udarbejde et nyt dagpengesystem har nikket til rigtigt mange ændringer.
– Men måske burde vi have set de her problemer meget tidligere, og måske burde vi også have råbt noget højere. Nu står vi her, og det er vigtigt, at vi sammen med andre organisationer bliver ved med at påpege de problematikker, vi ser, så de kan blive luget ud, inden loven træder i kraft i 2017. Det skylder vi vores medlemmer, slutter forretningsføreren, der håber, at det lykkes at få politikerne til at droppe bagatelgrænsen, inden den bliver indført.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278